Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie znam sie na komputerach

Do facetow komputerowcow chodzi o IP

Polecane posty

Czy znajac IP komputera mozna wlamac sie do danego kompa? Nie wiem nie znam sie wiec wybaczcie jesli do glupie pytanie. Kiedys zalogowalam sie na mojego faceta poczcie bo prosil by cos sprawdzic mu, i zauwazylam ze na dole bylo zapisane IP mojego kompa. Jak myslicie czy uzywajac tego IP mogl sie wlamac na mojego kompa?

Jak to tak? wyjasnij, zaraz sie zalami:/

moze inaczej spytam, czy jest jakis sposob by sprawdzic czy ktos mi sie wlamal do kompa?

Gość AlicjaR
Normalnie, znajac twoj numer wie ktory komputer to twoj. Dalej to kwestia jeszcze kilku innych reczy wiec nie jest to jednoznaczne z wlamaniem.

Gość ale konkretnie na co sie włama
mał poczte czy chodzi ci ogólnie?

Chodzi mi ogolnie na kompa a co za tym idzie na poczte, bo zaczal mi pisac takie rzeczy, o ktorych mogl sie dowiedziec tylko z kompa,

mógł ci władować keyylogera ,na poczte to piszesz do admina że zaszło podejrzenie włamania i zeby podali ci ip z jakiego bylo logowanie na pocztę ,no i wtedy juz wiesz

Gość cvxcxv
Jest to mozliwe, ale trzeba umiec. A to nie taka prosta sprawa.

no jest z adresu ip moga jakoś dojsć do twojego wewnetzrnego i costam dalej ale równie dobrze mół zrobic brute force więc reinastala kompa totalna i zmiana haseł po

No wiem ze trzeba umiec, on ma kolege ktory jest mega specem od komputerow, teraz mi sie puzzle ukladaja, bo sam mnie prosil bym sie logowala na jego poczte z mojego kompa wiec bez problemu mial moje ip, a czy jest jakis sposob by zobaczyc ze ktos na kompa sie wlamal?

tylko zaznacze ze on nie ma dostepu do mojego kompa, nie uzywa go, chodzi tylko o wlamanie z jego komputera przez adres ip, boze umre zaraz, a czy moge jakos zablokowac przyszle wlamania? sciagnac jakis program do zabezpieczen czy jak

Gość AlicjaR
Ale jak zobaczyc? Mozna przesledzic zapisy logow, ale to raczej tez dosyc zmudna robota

Gość noo jasne
Phi znając IP czyjegoś komputera można się spokojnie włamać, można zrobić z nim wszystko - przejrzeć co masz na dysku, może Ci zaaplikować wirusa - wszystko. Na przyszłość pomyśl o większych zabezpieczeniach.

No o to mi chodzi o te zapisy

Gość cvxcxv
A gdzie takie logi sa zapisywane?

a przesyłal ci jakies spakowane pliki albo dawał link na jaka s swoja strone badz kolegi?

Sciagnij sobie jakiegos firewalla (np. comodo) i przepusc tylko przegladarke internetowa i klienta poczty, ogolnie mowiac zaufane programy. Reszte blokuj, rowniez przychodzace polaczenia.

noo jasne napisz cos wiecej

Gość AlicjaR
zabezpieczac sie oczywiscie mozesz jest wiele mozliwosci ale czy warte jest to zachodu i wydawania pieniedzy, przeciez i tak nie bedziesz miec pewnosci czy ci sie nie wlamie. zrob tak jak poradzil ci ktos wyzej, napisz do dostawce i popros o zmiane numeru IP. Nie jestes w koncu firma ktora przechowuje poufne dane.

Nie zadnych plikow mi nie wysylal, linki tak ale tylko do ogolnodostepnych stron, no szlag mnie trafi zaraz:/

Gość noo jasne
teraz jestem w pracy to nie bardzo moge rozmawiac. Załóz na pewno jakiegoś firrewalla - tzn taka zapore, i oczytaj na goglach o innych zabezpieczeniach bo nie mam za bardzo jak tłumaczyc --praca

Dziekuje wam za rady, chcialabym miec tylko potwierdzenie na papierze bo tego mu nie daruje:/ a tak moge tylko przypuszczac ze to zrobil i sie wygadal i nawet o tym nie wie

Gość noo jasne
a co ukrywasz przed nim że się tak boisz? :) Powinniście sobie ufać :)

Nic nie ukrywam serio, tylko denerwuje mnie takie cos! Sa jakies granice, pare razy mialam tak ze nie moglam sie zalogowac na poczte choc haslo bylo poprawne i sie zastanawialam co sie dzieje, teraz juz wiem:/ No jasne to po pracy jak bedziesz miec pare chwil napisz cos wiecej jakim cudem tak latwo sie wlamac po ip, teraz to juz bede miala uraz do uzywania kompa:/

Gość informatyk123
Kurcze, ale bzdury ludzie wypisuja :) Adres IP to po prostu adres komputera w sieci. Znajomosc jego nie daje jeszcze zadnych wiekszych mozliwosci. To bardzo podobnie jak z adresem domu. Jesli chcesz sie do kogos wlamac, to naturalnie najpierw dobrze jest znac jego adres. Ale jak juz go masz to zabawa dopiero sie zaczyna. Reszta zalezy od tego jak masz dom zabezpieczony, jak wprawny jest zlodziej, etc. Z IP jest tak samo. To ze ktos zna adres Twojego komputera nie znaczy jeszcze, ze bedzie sie mogl na niego wlamac. Zalezy to od bardzo wielu rzeczy i wbrew pozorom nie jest az tak latwe jak niektorzy opisuja. Najczesciej \"wlamy\" zdarzaja sie dlatego, ze ludzie ustawiaja trywialne hasla na skrzynki w stylu imion kogoś z rodziny, daty urodzin, czy podobnych.

no ja tez prosze jak bo ogólnie teoretycznie wiem ale tez podejrzewam ze mam nieustanna inwigilacje

ja nie uwazam ze jest to latwe ale z tego co rozmawiałam dobry hacker jestw stanie z ip jakos dojsc własnie do wewnetrzenego i cos tam dalej zdzialac

To jak moge sprawdzic czy sie wlamal czy nie, bo drzwiach w domu widze ze zamek urwany, a na kompie jak to mam sprawdzic>?

Gość informatyk123
Jeśli ktoś się już tak naprawdę włamał, to raczej nie będziesz o tym wiedziała. Tutaj trzeba by już fachowca, a i on może niewiele zdziałać, jeśli haker był dobry. Ale powtarzam - takie włamy z zewnątrz to rzadka sprawa. Najczęściej ludzie dobierają się do Twoich rzeczy dzięki temu, że po prostu znają hasła (gdzieś podejrzeli albo się wygadałaś). Ewentualnie buszowali w komputerze (fizycznie, siedząc przed nim) i skopiowali sobie co trzeba do czytania później (np. archiwum GG).