Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mrauuuu1345

kwas foliowy

Polecane posty

Gość mrauuuu1345

CZemu trzeba brac w ciazy kwas foliowy usłyszałam o tym od kolezanek a lekarz mi nie wspomniał

Gość kwas foliowy zapobiega
wadom cewy nerwowej . zaleca sie go brac od poczatku ciazy ( a nawet 3 mc przed ciaza ) az do 12 tc

Gość lasotka
jestem w 6tyg ciąży, od grudnia przyjmowałam kwas foliowy, bo wszyscy o tym trąbią, że trzeba i dalej biorę. Kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej, fakt, ale ryzyko wynosi - w krajach europy środkowej 0,3%, natomiast - jak wynika z badań norweskich naukowców, suplementacja diety o kwas foliowy zwiększa ryzyko astmy alergicznej oraz innych chorób układu oddechowego małego dziecka, o 24% !!! Dla mnie jest to szokujące odkrycie i naprawdę nie wiem jak się wobec tego zachować. Lekarka powiedziała "brać" ale mamy tyle dowodów na to, że przedstawiciele medyczni są w stanie skłonić białe fartuchy do przepisywania czegokolwiek... http://mediweb.pl/womens/wyswietl.php?id=1675

Gość jestem w 36 tc
Kwas foliowy powinno sie brac od wczesnej ciazy (a nawet kilka miesiecy przed zajsciem, kiedy juz sa takei plany) do 12 tygodnia ciazy. Tak radza lekarze i w Polsce i w Holandii, gdzie mieszkam, wies mysle, ze nie ma co sie wahac tylko brac.

Gość a ja jestem w 28tc
a u mnie kaza przez cala ciaze brac :P

Gość jkkkkk
ja brałam przed zajściem w ciąże, potem w drugim miesiącu przestałam, bo strasznie wymiotowałam. Lekarz stwierdził że nie ma sensu ani witamin brać ani kwasu

Gość kalkskal
Ja nie brałam tej witaminy, w ogóle nie brałam żadnych witamin. Przecież w ciąży i tak staramy się zdrowo i przede wszystkim zróżnicowanie odżywiać, więc dodatkowe suplementy diety to juz przesada.

ale kwas foliowy to nie \"zwykła\" witamina i z reguły dostarczany z pokarmem jest w niewystarczających ilościach. Prawdę mówiąc pierwszy raz się spotykam z tym, że ktoś w ciąży nie bierze kw.foliowego. Ja oprócz tego też nie brałam nic innego (oprócz żelaza, które nadal jest konieczne ze względu na lekką anemię) i też myslę, że dobrze się odżywiając spokojnie możemy zapewnić sobie i dziecku komplet niezbędnych witamin.

Gość jestem w 36 tc
Zgadzam sie ze Strasznym Kocurem. Kwas foliowy to nie jest zwykla witamina i trudno zapewnic sobie, a przede wszystkim maluszkowi wystarczajaca jej ilosc i ja tez po raz pierwszy spotkalam sie z tym, zeby ciezarna tego nie brala..., a co do reszty suplementow to tez uwazam za niepotrzebne. Nigdy nie bralam i nie biore.

Gość manna30
kwasu foliowego organizm sam nie dostarczy i trzeba go zażywać w trakcie ciąży a nawet już przed w tabletkach. kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego, a on się na pierwszym miejscu rozwija dlatego tak ważne jest by przyjmowac go jak najwcześniej. Mi lekarz przepisał od razu kwas foliowy w większej dawce, takiej jużna recepte, no i witaminy trzeba brać również, bo nasz organizm oddaje większość dziecku a dla nas już ich nie starcza, dlatego trzeba doładować ich sobie sztucznie, by nie borykać się z jakąś anemią.