Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nagłówek

odmieniać czy nie?

Polecane posty

Gość nagłówek

kudre, częsć nazwisk odmieniłam, częsc nie, bo mnie narzeczony zbił z tropu, że odmienione dziwnie brzmią; teraz mi jeszcze zostalo jedno i nie wiem co robić; Wiem że jest: X Pękala Wpisać zapraszamy 'X i Y Pękala' czy 'X i Y Pękalów'?

Gość odmien
kasie i mirka pekala-wedlug mnie pekalow nawet jesli poprawnie to jakos glupio brzmi

mialam podobnej trudnosci nazwisko na -ska i odmienilam bo tak znalazlam ze sie odmienia.potem zadzwonilam i sie upewnilam czy ich nazwisko sie odmienia,powiedzieli ze nie i chca zeby nie odmieniac :) wiec zostalo nieodmienione :)

Gość nagłówek
chyba nie odmienię, chociaż kurcze ludzie często mówią, ze się nie odmienia nawet jak powinno się odmienic, bo po prostu nie znają polskiej ortografii.

Gość taka jedna studentka ...
Wybaczcie, ale waszę podoba się - nie podoba się nie ma tu nic do rzeczy. Zasady polskiej gramatyki i ortografii są arbitralne i nie podlegają dyskusji. Przyjeło się w naszym języku, iż należy odmieniać wszytskie nazwiska, wyjątków jest mało. Wasza nieudolność w owej dziedzinie nie może być przyczyną, że zostawicie niepoprawne formy w zaproszeniu (!). Pękalów jest jak nabrdziej normalną, poprawną formą. Osobiście też nie uważam żeby moje nazwisko zyskiwało przy odmianie, ale nie mogę powiedzieć \"nie podoba mi się, nie odmieniam\". Apeluję bo widziałam już dzisiaj temat, gdzie dziewczę nie umiało odmienić imion - litości, jesteście dorosłymi, wykształconymi kobietami (już na poziomie skzoły podstawowej zdobyłyście stosowną wiedzę z zakresu fleksji).

Gość nagłówek
właśnie dlatego mam taki problem, bo ja wiem ze powinno sieodmieniać, a z drugiej strony nie mam za bardo ochoty tłumaczyc gosciom, że odmieniłam, bo przeciez blee, blee, blee.

Gość kaja_aa_aa
a jak odmienic nazwisko czerewacz? Albo Chomko i jeszcze Borkoskie Anna i Kazimierz Czerewacz Jolanta i Witold Chomko Maja i Mikołaj Borkoskie?

ja piszę w formie Katarzynę i Marka Wiśniewskich Monikę i Piotra Pasek, Kowal, Ibek

Gość Czerwaczow. Chomkow..itd

Gość kaataarynkaa
odmienia się

No ale w kwestia poprawności jest jednoznaczna - nazwiska się języku polskim odmieniają.

Gość a pania krysie i pana zbyszka
kiełbasow czy kielbasa? moim zdaniem to 2 lepiej brzmi

Gość dfgfg
Ja mimo wszystko bede odmieniala.

ja też odmianialam , choc trochę mnie nurtuje czy dobrze. Wiem ze nie wszyscy lubia swoje nazwiska w odmienionej wersji. Ale z dwojga zlego wybralam wersję poprawną.

Gość ja sobie takie cos pozwolilam
no dobra a ajk ktos ma obrazliwe nazwiska to trzeba je odmieniac? znam np takie cap, peciukonis to co mam zaprosic capów i pecikonisów?

A co jest obraźliwego w nazwisku Peciukonis?? Też jestem za tym żeby odmieniać, na szczęście zdecydowana większość nazwisk w rodzinie jest dość tradycyjna, z końcówkami -ski, -cki, więc nie było problemu. Odmieniłam też nazwisko przyjaciela który nazywa się Straż- on jedyny stwierdził że się nie odmienia, ale urażony tym nie był w najmniejszym stopniu :) Też uważam że to nie właściciel nazwiska decyduje o tym czy się odmienia czy nie, to po prostu zasady poprawnej polszczyzny, a staram się przynajmniej pisać i mówić poprawnie.

Gość jasne że odmieniać

Gość g.agatka
taka jedna studentka ma rację - jesli chcecie, zeby było poprawnie - należy odmieniać, bo tak sie w języku polskim robi Oczywiscie mozecie zostawic nieodmienione - nikt za to do wiezienia nie pójdzie. Tyle, ze bedzie to niepoprawne gramatycznie. Tak samo niepoprawne, jak tekst "Kali i Mea mieć zaszczytu zaprosić szanowna państwem Janiną i Grzegorzu Kowalskimi Jesli się chce uniknąć odmieniania, trzeba inaczej sformułowac tekst zaproszenia. Tak, żeby nazwiska miały wystepowac tam w mianowniku

Gość g.agatka
Potrafię zrozumieć, że dla kogos odmienienie jakiegos nietypowego nazwiska jest trudne i dlatego albo zrobi błąd w odmianie, albo zostawi nieodmienione. Ale takie nazwisko jak Pekała nie jest zbyt problematyczne. A jeszcze mniej problematyczne jest moje, typowo polskie nazwisko z końcówką "ska". Wiec jak widze na zaproszeniu "zaprosic Julię i Grzegorza Kowalski" , to mysle sobie - analfabeta

Gość xxxx....
kowalskich ma byc? a jak ktos ma Mantos?? to Mantosow?? a solarz- solarzow? ehh