Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo sie tego boje

tarczyca

Polecane posty

Gość upssss
no ja tez sie zmuszlam do aktywnosci, jedyne kiedy sie ruszalam to na treningu i w szkole jak juz poszlam :P a masz problemy ze skupieniem sie? z nauka?

Gość a_a_a
A mnie wydaje się, że lepiej zrobić sobie samo TSH. U nas kosztuje ok. 20zł. Jeśli naprawdę coś dzieje się z Twoją tarczycą, to wyjdzie niewłaściwy poziom tego hormonu. Wtedy bierz papierek z wynikiem i szoruj do swojej lekarki. Dalszą diagnostykę będziesz miała zapewnioną już bez opłat. :)

juz sie nie ucze :P ale tak, zaczelam miec problemy. Kiedys mialam podzielkosc uwagi, teraz jak sie nie skupie na jednej czynnosci to nic nie zrobie :P Ale to moze byc skutkiem wypadku samochodowego - lupslam sie w glowe, od tamtej pory mniej wiecej mam rozne takie... ;)

TSH, tak?? 20zl? Super!! tak sie nazywa to badanie? tsh? Mam isc do laboratorium i poprosic o badanie tsh, tak? 20zl to duzo lepiej ;) dzieki!! ;)

Gość upssss
a no to moze i byc od wypadku a moze i nie. najlepiej dla swietego spokoju zrobic sobie juz to badanie i bedzie po sprawie :) a jak wyjdzie dobrze to biovital hhe

i lecytyne chyba :D I cieple skarpetki welniane :D

Gość a_a_a
Tak, idziesz do laboratrium i prosisz o zbadanie poziomu TSH.

Gość trktrkka
Witajcie dziewczyny🌼 Ja tez mam problemy z tarczyca i powikłaniami z nią związanymi.:( Otóż od 4 miesięcy leczę się na niedoczynność,niby niezbyt wielką ale dała mi już w kość.Zażywam eutyrox 25 i niby czuje się lepiej,bo juz nie zasypiam na siedząco.Ale poza tym jest bardzo zle,są dni że czuję się fatalnie,mam uczucie jakbym miała dostac zawał itp.ponadto mam w tragicznym stanie skórę.Nie dosyć,że strasznie suchą to na dodatek pomarszczona jak staruszka pomimo stosowania mnósta kremów i balsamów.Zażywam tez suplementy diety mające na celu wspomóc skórę od srodka,zazywam je od dawna ale żadnych efektów nie widzę.Wręcz odwrotnie z każdym dniem wygladam gorzej.Poza tym chodze regularnie do kosmetyczki ale i to nie pomaga.Moja skóra jest nadal sucha coraz bardziej pomarszczona,taka jakaś bezbarwna,zimna,wilgotna i nieprzyjemna w dotyku.Napiszcie mi czy juz nie ma dla mnie ratunku!!!!!!?????Czy juz za niedługo będę babcią strasznie pomarszczona.? Wiecie że ja z tego powodu mam juz depresję i nie chcę wcale wychodzic do ludzi bo wstyd mi swojego wyglądu.

tez mam wlasnie taka skore... no ale z drugiej strony az taka mloda nie jestem. Moze zaczynaja sie u mnie juz procesy starzenia organizmu, takie co golym okiem widac :P Siwe wlosy to juz w LO mialam :P Tylko, ze ja jeszcze mam ta tarczyce niezdiagnozowana. Mam nadzieje, ze to jednak nie to... Bo leki na tarczyce straszne sa. Kolezanka to wrecz poudpadla na zdrowiu. Niby pilnuje hormonow itp... ale i przytyla i dzieci nie moze miec i cos tam, wciaz cos... to mam nadzieje, ze nie bede musiala leczyc tarczycy. W sumie dosc koszmarna dolegliwosc :O wspolczuje Ci 🌻

zrób tylko badanie krwi TSH lub ewentualnie FT 4 ale nie jest to konieczne; dopiero jesli wynik TSH będzie niewłaściwy robi się pozostałe badania w zależności od choroby tarczycy morfologia nic nie daje przy diagnozowaniu tarczycy, chyba, że ktoś ma raka tego organu; to wtedy morfologia z rozmazem może ale nie musi coś wykryć

Gość uryna z reguły jest ciepła
Badanie OB informuje o ewentualnym stanie zapalnym (w stanach ostrego zapalenia tarczycy spotykane jest OB. 3-cyfrowe) lub procesie nowotworowym. W badaniu morfologicznym podwyższenie liczby leukocytów oraz przesunięcia w rozmazie krwi obwodowej są pomocne dla różnicowania zapalenia tarczycy (leukocytoza ze względną limfocytozą) od nowotworu tarczycy. Wysokie wartości stężeń cholesterolu mogą być spowodowany występowaniem niedoczynności tarczycy. Z kolei bardzo niski poziom stężenia cholesterolu (nawet, gdy w poprzednich badaniach poziom ten był wysoki) często spotykamy u chorych z nadczynnością tarczycy. 🖐️

Gość kurka bardzo się boję
jakie ty pierdoły piszesz:O coś tam słyszała ale niedokładnie i ploty o chorobie sieje... lepiej idz do endo niech cię oswieci:P

ale jakie pierdoly?? Ja nic nie opowiadam. Wlasnie sie pytalam, bo nic nie wiem na ten temat. Moglabym kolezanke zagadac ale ona juz jest tak zaawaznsowana w tej wiedzy na te,at swojej choroby, ze o pocatkach nie pamieta... I ja zadnego raka nie podejrzewam, lo matko, az taka hipochondryczka nie jestem./ Po prostu mysle, ze mi tarczyca zle funkcjonuje. Bardziej niedoczynnosc niz nadczynnosc. No ale zobaczymy, bylam na badaniu ;) A jak dlugo sie czeka? Bo w sumie mi nie powiedzieli, a ja jak zwykle nie zapytalam...

a zeby isc do endokrynologa zdaje sie trzeba miec skierowanie, nie? A ja nie dostalam nawet na badanie, to juz widze jak mi rodzinny skierowanie wypisuje ;)

Gość mozna prywatnie

4,8 ;) Ulzylo... znaczy miesci sie w normie ;) Ale teraz juz nie wiem skad mam obkawy takie a nie inne. Coz... Moze po prostu starosc ;) :D

Gość a jakie sa normy
?? bo tez u siebie podejrzewam.moze tez zrobie to badanie...

Gość upssss
norma tsh- 0,27- 4,2. przynajmniej na moich wynikach sa takie normy ale to moze zalezec od laqboratoria

Gość jak ja robilam to norma byla
0,3-6,2 ale pewnie zalezy od laboratorium, jak mowila poprzedniczka. W mojej normie sie autorka zmiescila :D

Gość upssss
a w mojej juz nie bardzo :P

Gość plotkarkaaaaaaaaa
ja za TSH FT3 FT4 płace 57 zł. ale wystarczy TSH :)

Gość blumarine
Bardzo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wazna jest tarczyca. Gdy pojawiają się różne dolegliwości, najczęściej przez głowę nie przechodzi nam myśl, że to właśnie nieprawidłowe funkcjonowanie tego gruczołu może być przyczyną takich dolegliwości. Wszystko zwalamy na swtres w pracy, zmęczenie itd. Trzeba więc badać poziom hormonów tarczycy, bowiem ich prawidłowy poziom zapewenia normalne funkcjonowanie naszego organizmu. O badaniach, które pomagają w zbadaniu poziomu hormonów gruczołu tarczowego możnaprzeczytać na http://tarczyca.net.pl/2010/07/30/badania-ktore-zmierza-poziom-hormonow-tarczycy/. Tam jest wszystko dokładnie opisane. Nie należy bagatelizować żadnych objawów niepokjących, ktore mogłyby wskazywać na choroby tarczycy.