Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo sie tego boje

tarczyca

Polecane posty

robilam kilka roznych testow, tak zupelnie przy okazji, na rozne tematy, bo lubie ankiety ;) Poza tym kolezanka jest chora i czesto rozmawialysmy... Podejrzewam u siebie tez problemy z tarczyca. Ale lekarka rodzinna mowi, ze sie myle. Ile kosztowalyby mnie jakies badania prywatne i jakie zrobic zeby rozwiac watpliwosci?

Gość sukienka skrojona na miarę
scyntygrafia, badania krwi, RTG klatki piersiowej, USG tarczycy. Myślę, że w każdej jednej klinice robią takowe badania.

no ale podejrzewam, ze na wszystkie mnie nie stac. Chcialabym jakies takie zrobic, ktore da mi podstawy do tego by prosic lekarke o skierowanie na inne badania.

Nie ma czegoś takiego jak podstawa. Zaczyna się od morfologii jeżeli poziom stężenia hormonów tarczycy będzie zaburzony, zostaniesz skierowana na kolejne badania, a jest ich trochę. A masz jakieś podstawy, by się obawiać?

Gość upssss
przedewszytkim chyba tsh.

Ale lekarz raczej nie da skierowania na TSH jak nie zbada poziomu stężenia hormonu we krwi, jeżeli będzie prawidłowy, to nie ma podstaw do dalszej analizy, chyba że się uprzesz.

aha, czyli zbadac poziom hormonow we krwii, czyli morfologia tak? taka szersza, nie podstawowa. Ok. A ktos mi powie ile to kosztuje? Bo chcialabym pozniej isc na inne badania juz ze skierowaniem. Czy to bardzo drogie jest?

P.s chyba, że zrobisz, wtedy inna gadka :D morfologia z moczem w Lux Medzie kosztuje około 35 zł - 40zł TSH od 25zł - 50zł i lepiej zrobić od razu TH3 i TH4 oraz USG tarczycy, no około 200zł pewnie wyszłyby badania.

prywatnie* miało tam jeszcze być.

Gość upssss
ja tylko poszlam do lekarza i powiedzialam co jest nie tak i odrazu dala mi skierowanie na rozne badania, noi wyszla niedoczynnosc. a jest cos co wydaje Ci sie w Tobie nienormalne? :P

no to wlasnie chcialabym takie najtansze. To morfologia? A co mam powiedziec? Bo na zwyklej morfologii to nie ma tych hormonow. Mam wymienic jakie hormony konkretnie?

czytalam sobie o tarczycy i mam sporo z tych objawow (czesc z niedoczynnosci czesc z nadczynnosci zeby bylo smieszniej - wiecej z niedoczynnosci :P ). Lekarka nie chce mi dac skierowania wlasnie. Dlatego pomyslalam, ze jakbym zrobila jedno wstepne badanie i i cos by tam wyszklo zle yto wtedy moze bym wydebila skierowanie na inne badanie. Bo mnie meczy ta niepewnosc :/ A jestem pokoleniem czarnobyla wiec troche sie boje ;)

Gość upssss
tez mialam troche z niedoczynnosci a troche z nadczynnosci. jesli jestes ciagle spiaca, przemeczona, ciagle jest Ci zimno, masz sucha skore, niskie cisnienie i mowilas o tych rzeczach lekarzowi i on nie chce Cie skierowac na badania to lepiej zmien lekarza :P

z tych co wymienilas to mam wszystko. Do tego posiwialam bardzo wczesnie i mam biale plamy na skorze, reszty nie pamietam. Mowilam. Ale nie sadze by zmiana lekarza cos pomogla. To dobra lekarka jest. Zawsze pomaga i dba o moja kieszen. Tylko ze oni jakies limity tych skierowan maja. Nic mi sie ogolnie nie dzieje, nie umieram. Dlatego pomyslalam, ze odzaluje na jedno badanie, ktiore potwierdzi albo rozwieje moje watpliwosci

Gość upssss
aha noi z objawow moglam tez sobie powiedziec ze mam anemie, cukrzyce i takie tam rozne choroby bo one maja mniej wiecej podobne objawy. ale nie panikuj i jesli naprawde uwazasz ze cos jest nie tak to idz do innego lekarza ktory skieruje Cie na badania, zebys nie zyla ciagle w obawie ze moze masz to a moze to a moze tamto..?? :P

OB morfologia, rozmaz krwi obwodowej, oznaczenia poziomu cholesterolu Myślę, że za taki pakiet zapłacisz około 70zł, ale musisz zorientować się w cenach. Posłuchaj, to jest zależne od tego jak się czujesz czy są podstawy do kierowania na dalsze badania i badania w ogóle. Sama morfologia może być prawidłowa, więc dlatego piszę, że najlepiej zrobić cały pakiet badań. Idź do lekarza pierwszego kontaktu, powiedz o swoich obawach, on da ci skierowanie na badanie i nie będziesz musiała płacić.

tez myslalam, ze to cukier. Ale na cukier mnie wyslala. Wyszlo encyklopedycznie. Nie chce wyjsc na hipochondryczke. Nie chce zmieniac lekarza, bo ona jest naprawde swietna. Juz zmienialam. Ona jest ktoras z kolei i najlepsza. Cukier mi wyszedl super. A balam sie ze to cukier, bo po jedzeniu robie sie bardziej glodna niz przed. Az tak glodna, ze mi slabo. No i przemeczenie wieczne, spac moglabym caly dzien najchetniej :P No ale to nie cukier. A przy dodaniu tych innych objawow - teraz padlo na tarczyce ;)

Gość upssss
to moja moze glupia jest bo skierowala mnie na tyle badan ze pare dni bylam w przychodni hehe ale wyszlo co wyszlo i przynajmniej objawy zanikaja :] a masz alergie? bo ja tez mialam plamy ale to chyba od alergii :P

no ale wlasnie mowie, ze nie moge wydebic skierowania. Wiec chcilam isc na jedno badanie, ktore byc moze wykaze jakies nieprawidlowosci. OB mam ok, bo robili przy okazji cukru ;) i podstawowa morfologie tez i mocz (tylko mi jakies ciala ketonowe wyszly, a tak to ok) Czy jak w morfologii poprosze o zrobienie hormonow to wystarczy na poczatek? do 40zl sie zmieszcze? Nie stac mnie za bardzo na drozsze badania :/

Ej jak to nie chce ci dać? U mnie panuje taka zasada, że dla własnego spokoju i spokoju pacjenta wystawiam skierowanie - na podstawowe badania - od ręki, bo dlaczego niby nie? Nic się nie stanie, a i na duszy lżej będzie.

nigdy nie mialam alergii.

upssss - nie jest głupia, postąpiła bardzo dobrze.

no ale chyba jest limit tych skierowan. To wiadomo, ze dadza komus choremu naprawde, a nie komus kto wymysla tylko, nie? ;)

Gość upssss
no to przejdz sie jednorazowo do innej moze Ci da skierowanie :P kombinuj kombinuj bo dlaczego masz placic skoro inni nie placa a tymbardziej ze masz objawy. a co do tego spania... o matko ja potrafilam wstac rano(jak mi sie udalo, bo bylam itak bardzo zmeczona) pojsc do skzoly i caly czas marudzic kolezance ze mi zimno i chce spac noi przyjsc do domu i oczywiscie spac, przebudzic sie wieczorem, porobic tam co trza i znowu w kime :P

Gość upssss
hehe no ja wiem ze bardzo dobrze ale chodzi mi o to ze porownanie dla lekarki kolezanki ktora sie przed tym hamuje. ja jej osobiscie bardzo dziekuje bo wracam do zycia :D

Wystarczy. Myślę, ze w kwocie 40zł też powinnaś się zmieścić.

no z tym spaniem mam podobnie, heheh ;) Ale sie zmuszam do aktywnosci ;) I wiecznie mi zimno ;) A jednorazowa wizyta w innej przychodni mi przysluguje - ale chyba jak na wakacje wyjade czy cus, a nie tak "na probe" ;) I wtedy raczej w naglym przypadku, a nie po skierowanie ;) No juz ja prosilam o skierowanie. Nie bede specjalnie sie rejestrowac, zeby znow skomlec, pomyslalam ze odaluje na to jedno badanie - jakby to do 40 zl bylo (wiadomo im mniej tym lepiej :P ). To co? Ta morfologia z hormonami wystarczy??

aaa, no to ok. Mam nadzieje, ze nic nie wyjdzie ;) Ale jak wyjdzie bede miala podstawe do dalszego skomlenia ;)

Gość upssss
ale Ty nie wymyslasz chyba dobrze wiesz ze cos jest nie tak. a jak wymyslasz to nie zartuj sobie tu z nas :P a jesli nie wymyslasz to jesli nie uda Ci sie bezplatnie zbadac, zaplac juz za te badanie i rzuc kochanej lekarce w twarz :P jesli naprawde Ci cos wyjdzie no to wtedy dopiero sobie pomyslisz... po co ja tyle z tym czekalam. ja tak bardzo zaluje ze wczesniej nie mowilam lekarce o moich objawach, bo spedzilam w lozku polowe zycia:P

nie no objawow nie wymyslam przeciez. Ale wymyslam ewentualne przyczyny... Mowilam o tym lekarce. Ale widocznie te objawy nie kwalifikuja mnie do grupy ryzyka ;)