Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dropsyk

dlaczego w przedszkolach nie ma dla najmłodszych dzieci nocnikow?

Polecane posty

4 latek i pamper to troche przegięcie ale w przedszkolu sedesy i umywalki SĄ NIZIUTKO!!! jak chcesz wysłać małego do przedszkola od wrzesnia to trzeba było iść i zobaczyć jak wygląda wc nie chce usiąść? to jak robi kupe??? aaa do nocnika kup nakładke i go posadź

w maluszkach toalety sa nizej o wiele nizej niz normalnie wiec w wiekszoscie przedszkolach wydaje mi sie ze tak sa przystosowane toalety

Jasne ,dziecko potrafi kontrolować potrzeby jak ma 18 m-cy .... Oczywiście ksiażkowo pewnie każde ? Totalna bzdura. Mam dwójke dzieci . Starszy obecnie 5 letni, jak miał 1,5 roku nie robił juz w majty przez cały dzień. 2 miesiace pozniej już nawet w nocy. Córeczka, niebawem 2 letnia ma gdzies robienie na nocnik. Co z tego, że wie iz robi własnie w danym momencie siusiu???....absolutnie nie ma siły by ja przekonac by załatwiała sie do nocnika. Kwestia wychowania ? Taa... przy pierwszym dziecku pewnie byliśmy mądrzejsi... :P Kazdy maluch jest innym rozwija sie w swoim tempie i te teksty o tym, że czyjes dziecko jest opóznione świadczy raczej o opóznienieniu osoby piszącej ..bez urazy.

Gość pupa77
Może to trochę nie na temat, ale przypomniało mi się moje przedszkole, jeszcze z czasów komuny. Kiedy kładli nas spac, to trzeba było leżec całe 1,5 h na jednym boku. Jednego dnia leżeliśmy twarzami do okna, a drugiego do drzwi. Nie wolno było się przekręcic na brzuch nawet we śnie, ani na plecy. Raz mi się to zdarzyło jak spałam, i "pani" zaczęła mnie lac na tyłek. Jak się komuś zachciało podczas tego "leżakowania" siusiu, to nie mógł isc do łazienki. Czasem obserwowałam takie sceny: z reguły ktoś nas pilnował, ale czasem na chwilę wychodzil. Wtedy, mimo że wydawałoby się wszyscy oprócz mnie spali, kilka osób zrywało się jak na komendę i biegło pędem do łazienki w nadziei, że się uda opróżnic pęcherz. Jeśli kobieta wróciła a nieszczęśnik został przyłapany, był karany... Jak o tym myślę, to nóż mi się w kieszeni otwiera...

Gość ja proponuje
zaopatrzyc sie drogie mamy w ksiazki o kamyczku czy marcysi..o tym jak w przedszkolu dziecko robi siku w majtki i reakcja innych dzieci...czesto jest to stres dla malucha bo bywaja dzieci, ktore moga sie smiac... a takowe ksiazeczki....kolorowe ciekawe obrazki, prosta tresc tlumacza dziecku, ze to nic strasznego moja mala byla obyta z nocnikiem idac do przedszkola ale wiadomo nowe miejsce-mimo zajec adaptacyjnych sama bez bliskich i zdarzylo jej sie na poczatku zrobic siku w majtki maluchy jak dorosli potrafia byc bezlitosne na szczescie wiedziala, ze skoro kamilka z jej ulubionej ksiazeczki nic zlego nie zrobila i ze tak sie czasem zdarza to i mojej malej bylo lzej... synek kolezanki wyl przed wyjsciem do rzedszkola...i na dzien dobry w progu robil siku...

Gość do ja proponuje
swietny pomysl z tymi ksiazeczkai :) ja sama napewno taka zakupie :) pozdrawiam

Gość ___rodzice___
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html

Gość ja mam dwoje
dzieci+bliźniaki w drodze...to, że dzieci niektórych z Was nie robią na nocnik przed 18 mis. życia, nie oznacza że to niemożliwe. moje dzieci były wysadzane od około 6 miesiąca na nocnik i chłopiec praktycznie od 10 miwsiąca skończył przygodę z pampkami w dzień, około 2 mies. później w nocy. dziołcha , jak to mówią troszkę wolniej na początku trybi i kontrolowała się w dzień jak miała równo rok i jeszcze 3 miesiące sikała w nocy. Wymagało to od nas i niani dużo pracy i konsekwencji ale jest to możliwe. dzieciaki "poszły" jak miały 7 mis. 3 tyg. mały i mała 9 mis bez 2 dni... i to nie żadne rokefelery są , bo u mnie w rodzinie to raczej nic nadzwyczajnego-mam 2 siostry i miałam brata-ich dzieci rozwijają się prawie tak samo jak moje. Nie wiem, jak będzie z bliźniakami...ale nikt mi nie wmówi, że dziecko przed 18 m-cem nie kontroluje fizjologii, to jest pójście na łatwiznę. żeby nie był, ja nie uważam takich dzieci za upośledzone, ale w większości przypadków wina nie jest maluszka tylko rodziców, którzy nie prtacują z dzieckiem i usprawiedliwiają się tym, że jest za małe na samodzielne kontrolowanie fizjologii.

Gość bo dzieci w tym wieku powinny
załatwiac sie do sedesu - nawet w zlobkach w starszakach dzieci zalatwiaja sie na sedes ( nawet jesli maja jeszcze pieluche ) a tak na marginesie takie ubikacje sa przystosowane dla takich maluchow - te kibelki sa nizsze niz w naszych domach - tak zeby dziecko moglo samo usiasc .

Gość bo dzieci w tym wieku powinny
i dodam ze wszystkie znane mi dzieci ktore skonczyly 3 lata od dawna zalatwiaj sie do sedesu nawet moja 2 letnia corcia ktora z pampersem pozegnala sie jak miala 1.5 roku

Moja córcia pożegnała się z pampersem w wieku 2lat i 2 miesięcy. W przedszkolu są małe ubikacje i umywalki przystosowane dla dzieci. Poza tym nikt nie przyjmie do przedszkola 3 latka który wali w pieluchy. Tak jest to są wymogi sanepidu.

Gość U nas w
przedszkolu w grupie 3latków były nocniki. Wiadomo ,że grupy są mocno zróżnicowane jeśli chodzi o samodzielność dzieci.

Gość U nas w
Nie chodzi tylko o pampersy, córka w przedszkolu musiała przejść przez jadalnie i korytarz do wc, to był spory kawałek. W trzylatkach dzieci często są nieśmiałe,boją się i stąd też te nocniki. Co odważniejsze dzieci już po krótkim czasie same chodziły do toalety.