Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anulka84

zasiłek wychowawczy

Polecane posty

Gość Anulka84

W lipcu rodzę, potem urlop macierzyński i od stycznia 2010 chciałabym pójść na wychowawczy. Jakie muszę mieć dochód żeby był on płatny? Czy liczy się dochód mój i męża, czy tylko męża bo mój jako utracony. (mój obecny miesieczny dochód około 1300, męża 1200)

Gość aklinaa
Twój będzie utracony po miesiącu od kiedy będziesz miała udzielony urlop. Czyli np jeśli urlop bedziesz miała od 15.01. to dochód utracają od lutego. I zostaje sie na dochodzi męża, jego dzieląc na liczbe członków rodziny. Obecnie próg dochodowy wynosi 504 zł/osobe, ale to ma sie zmienic od nastepnego okresu zasiłkowego, który zaczyna sie 01.11.2009 r. i narazie nie wiadomo ile bedzie wynosił. Wiem, bo pracuje w dziale rodzinnym, jakbyś miała jakies pytanie, to pytaj.

Gość Anulka84
Czyli rozumiem, że byłby on płatny biorąc pod uwagę tylko dochody męża. A jakie dokumenty są do tego potrzebne i kiedy powinnam sie o to starać? A jak z zasiłkiem rodzinnym - czy będzie mi przysługiwał? oraz z dodatkiem do zasiłku za urodzenie dziecka (dodatkowe 1000 zł. do becikowego)?

Gość aklinaa
becikowe- 1000 zł, przysługuje wszystkim- nie jest zależne od dochodu, do tego potrzeby jest tylko akt urodzenia, ksero dowodu rodzica ubiegającego się- najlepiej twój, bo Ty będziesz później szła na wychowawcze. Zasiłek rodzinny- 48 zł przysługuje, jeżeli dochód nie przekracza 504 zł na osobe, dopóki nie przejdziesz na wychowawczy liczone są dochody twoje i męza- za 2007! rok- wykazane na zaswiadczeniach z Urzędu Skarbowego (do konca października biorą za 2007, od listopada za 2008 r.). Jeżeli zakwalifikujesz sie na zasiłek rodzinny przysługuje Ci dodatkowy 1000 zł- w naszej gminie tak jest, w twojej może byc mniej lub więcej, w zależnosci od środków. Jeżeli nie, czekasz do konca macierzynskiego i idziesz do nich kiedy juz bedziesz na tym wychowawczym, czyli np jak bedziesz miała od 15, to nie wczesniej niz 15. Do załatwienia wychowawczego potrzebne jest zaświadczenie od pracodawcy (nie może byc Twoje podanie i jego 'wyrazam zgode', tylko musi byc zaswiadczenie, od kiedy do kiedy udziela urlopu, i na jakie dziecko) i zaświadczenie z ZUSu o zgłoszeniu do ubezpieczen społecznych. Aaa no i jeszcze napisz mi czy pracujecie tam gdzie w 2007 roku, bo jak nie to jeszcze dokumenty do weryfikacji dochodu będą potrzebne.

Gość Anulka84
Pracujemy tam co i w 2007r.

Gość Anulka84
Podsumowując, bo jeszcze nie bardzo rozumiem. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem wychowawczy zaczynam od 04 stycznia 2010, brane są pod uwagę dochody moje i męża z 2007(?)r. - dochód przekracza te 504zł. - więc wynika że nie płatny. (a płatny dopiero od lutego, gdy mój dochód jako utracony?) Wtedy też dopiero przysługuje mi zasiłek rodzinny i mogę sie starać o to dodatkowe 1000 zł? Ech, jakies to trudne dla mnie ;-(

Gość czy przysługuje mi płatny wych
Witam! Mam pytanko-konczę urlop wypoczynkowy i od 01.02. ide na wychowawczy. Wiem że dochody liczą się za 2008 r - moje i mężą dzielone na 3 oosby. Czy jeżeli złoże dokumenty w MOPS po 1 lutego (jak już będe na wychowawczym) to moje dochody uznają za utracone i będzie brany pod uwage tylko dochód męża? Na zaśw. z US ma tak: brutto-22947,72 dochód-21279 podatek-1533,91 ubezp. społ.-2907,83 ubezp. zdr. - 1429,06 Czy dobrze rozumuję, aby od dochodu odjąć pozostałe i podzielić na 3 osoby i 12 m-cy? (to wyjdzie jakieś 430 zł-czy tak) No i czy dobrze rozumię, że muszę zanieść to do MOPS po 1 lutego a przed końcem miesiąca-żeby zapłacili mi i za luty? No i czy dostane jeszcze te dodatkowe 1000 zł za urodzenie czy juz za poxno (urodziłam wsierpniu) BARDZO PROSZE O ODPOWIEDŹ