Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hdfffffffff

J polski matura wiem wiem było ale mam problem

Polecane posty

Gość hdfffffffff

i to spory zupełnie nie potrafię pisać wypracowań mam z tym ogromny problem czy są jakieś schematy wg których mogłabym sie naczyć jak to pisać?

Gość hdfffffffff
naprawdę nie ma tu żadnego maturzysty?

Gość fegv4g4
Ja już mam matue za sobą - są pewne schematy odnosnie pisania wypracowań - ale bym musiał poszukać zeszytu z j.polskiego z Liceum /jak znajdę dam znać/

Gość dsdsdsdsaa
ja jestem maturzystką... wstęp,rozwinięcie,zakończenie:D zawsze miałam 4..

Gość hdfffffffff
wstęp rozwinięcie zakończenie a szerzej? co ma być we wstępie co w rozwinięciu a co zakończeniu?

Gość hdfffffffff
kombinuje też nad tym jakie epoki powtórzyć przed maturą?

Gość dsdsdsdsaa
jeny..no wstęp, przedstawienie problemu.. zależy od tematu.. rozwiniecie.. no to roziwjasz temat... a potem podsumowanie.. poszperaj w necie.. nie wiem jak mam ci to wytlumaczyc:o

Gość dsdsdsdsaa
no to skoro mieliśmy czas na OPANOWANIE i to zrobiliśmy to teraz czas na POWTORKE co ?

Gość hdffffffff
lubie czuc jezyk taty na moim kakaowym oczku kiedy robie rzadka kupe:)

Gość kaataarynkaa
powtórz romantyzm, koniecznie

Gość hdfffffffff
czemu akurat romantyzm?

Gość hdfffffffff
nie rozumiem np co pisze sie we wstępie hmm czy pisać umiejscowienie danego fragmentu w książce infor,macje o autorze o cyzm jest cały utwór itd

Gość dsdsdsdsaa
a ciezko ci w google zajrzeć? http://www.google.pl/search?q=jak+napisa%C4%87+wypracowanie+maturalne&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Gość kaataarynkaa
We wstępie stawiasz tezę (zazwyczaj zawarta w treści tematu). Wspominasz z jakiego okresu pochodzi utwór, wspominasz coś o epoce/autorze utworu/poruszanym motywie jeżeli takowy jest. W rozwinięciu starasz się udowodnić postawioną tezę poprzez argumenty, czasem wspierasz się cytatami, nawiązujesz ogólem do utworu (a nie tylko do fragmentu znajdującego się w arkuszu). Kilka razy (1-3) nawiązujesz do innego utworu/autora/epoki itp. (tzw. walory dodatkowe). W zakończeniu jeszcze raz powtarzasz postawioną tezę i podsumowujesz argumenty, wysuwasz wnioski.

Gość llllllllldddddddd
nie cytuj:O bo sie nie liczy przy liczeniu slow :O we wstepie piszesz tytul utworu,autora,epoke,stawiasz teze.

piszesz co wiesz(czyli ze 3 zdania) i lejesz wode maksymalnie jak potrafisz! uzywasz jak najwiecej synonimow. wstep-zakladasz CO chcesz udowodnic, rozwiniecie-argumenty. zakonczenie-"mam nadzieje ze przytoczone argumenty pozwola zgodzic sie z teza..." i masz duzo punktow. elo!

Gość kaataarynkaa
no błagam, cytaty ładnie wyglądają w pracy, a bez przesady, żeby ktoś liczył słowa, chyba aż tak źle z nią nie jest, żeby musiała na siłę produkować, żeby sie zmieścic w dolnej granicy.... wątpię, zawsze lepiej wygląda, jak się machnie jakiś cytat (oczywiście nie za długi :P ja miałam wiersze na swojej maturze, także cytaty były potrzebne)

Gość llllllllldddddddd
"mam nadzieje ze przytoczone argumenty pozwola zgodzic sie z teza" oni maja w dupie twoje" mam nadzieje, moim zdaniem" :O

Gość kaataarynkaa
"mam nadzieję", "wydaje mi się" brzmią niepewnie, jesli już to lepiej napisać "myślę, że", "uważam, iż" "W świetle przytoczonych argumentów pozwolę sobie stwierdzić" - znalezione w necie, spodobało mi się :D

Gość hdfffffffff
dzięki za podanie stronki . przez ostatnie dni moj mózg paruje

Gość Kapustna
Jakześ dotarła tępaku do matury - nie wiedząc ja napisać wypracowanie?