Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MATURA 2009

MATURA 2009

Polecane posty

Gość MATURA 2009

witam! jak tam maturzysci przygotowani do zmierzenie sie z maturka??? jak myslicie jaka lektura moze sie pojawic na egzaminei z polskiego??? ja mysle ze sa duze szanse na "zbrodnie i kare " f. dostojewskiego. A wy??

Gość puderniczka18
a jakie jest prawdopodobieństwo "Pana Tadeusza" lub "potopu" ?

Gość MATURA 2009
Nauczyciele z mojej szkoly mowili ze byc moe moze byc potop ale pana tadeusza racej nie bedzie.. choc to nigdy nic nei wiadomo.. tzreba byc przygotowanym na wszystko... Ale ciekawi mnie co inni nauczyciele mowia

Gość puderniczka18
moja nauczycielka raczej na "Zbrodnie i Kare" nie liczyła chociaż ona chyba wcale nie miała swoich faworytów

Gość MATURA 2009
a co chialabys najbardziej??

Gość puderniczka18
mi chyba odpowiada wszystko z współczesności do romantyzm był tragiczny

ja stawiam na jedną z tych pozycji :classic_cool: 1) Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej 2) Jan Kochanowski - pieśni i treny (wybór) 3) Jan Andrzej Morsztyn - wybór wierszy 4) Daniel Naborowski - wybór wierszy 5) Wacław Potocki - wybór wierszy 6) Ignacy Krasicki - satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny 7) Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz 8) Adam Mickiewicz - Dziady cz. III 9) Juliusz Słowacki - Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 10) Zygmunt Krasiński - Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa) 11) Adam Mickiewicz - wybór wierszy 12) Juliusz Słowacki - wybór wierszy 13) Cyprian Kamil Norwid - wybór wierszy 14) Bolesław Prus - Lalka 15) Eliza Orzeszkowa - Nad Niemnem - fragmenty: przy mogile Jana i Cecylii, przy mogile powstańców 16) Eliza Orzeszkowa - Gloria victis 17) Maria Konopnicka - Mendel Gdański 18) Bolesław Prus - Kamizelka 18) Henryk Sienkiewicz - Potop 19) Kazimierz Przerwa-Tetmajer - wybór wierszy 20) Jan Kasprowicz - wybór wierszy 21) Leopold Staff - wybór wierszy z różnych epok 22) Stanisław Wyspiański - Wesele 23) Władysław Stanisław Reymont - Chłopi (t. I) 24) Stefan Żeromski - Ludzie bezdomni 25) Stefan Żeromski - Przedwiośnie 26) Witold Gombrowicz - Ferdydurke - rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV 27) Zofia Nałkowska - Granica 28) Tadeusz Borowski - Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) 29) Gustaw Herling-Grudziński - Inny świat 30) Bolesław Leśmian - wybór wierszy 31) Julian Tuwim - wybór wierszy 32) Maria Pawlikowska-Jasnorzewska - wybór wierszy 33) Czesław Miłosz - wybór wierszy 34) Krzysztof Kamil Baczyński - wybór wierszy 35) Tadeusz Różewicz - wybór wierszy 36) Zbigniew Herbert - wybór wierszy 37) Miron Białoszewski - wybór wierszy 38) Wisława Szymborska - wybór wierszy 39) Stanisław Barańczak - wybór wierszy 40) Jan Twardowski - wybór wierszy 41) Sławomir Mrożek - Tango 42) Hanna Krall - Zdążyć przed Panem Bogiem Uwaga: wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych. Literatura powszechna 1) Sofokles - Król Edyp 2) Horacy - wybór pieśni 3) William Shakespeare - Makbet 4) Molier - Świętoszek 5) Johann Wolfgang Goethe - Cierpienia młodego Wertera 6) Fiodor Dostojewski - Zbrodnia i kara 7) Joseph Conrad - Jądro ciemności 8) Albert Camus - Dżuma Poziom rozszerzony - jak na poziomie podstawowym, a ponadto: Literatura polska 1) Jan Kochanowski - Treny 2) Juliusz Słowacki - Kordian 3) Witold Gombrowicz - Trans-Atlantyk 4) Maria Kuncewiczowa - Cudzoziemka 5) Stanisław Ignacy Witkiewicz - Szewcy Literatura powszechna 1) Dante Boska Komedia - fragmenty Piekła 2) Jan Wolfgang - Goethe Faust - część I: fragmenty sceny w pracowni (rozmyślania Fausta o sobie i swoim życiu, rozmowa z Mefistofelesem) 3) Franz Kafka - Proces 4) Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Gość delma z sola
usuneli nam topic czy mi sie tylko wydaje?

Gość MATURA 2009
ja nei chialabym Lalki (choc ta byla w zeszlym roku wiec moze nam podaruja) Dziadów kordiana i nei-boskiej komedii a i jescxze przedwiosnia a tak to jestem otwarta na wszystko:P

Gość puderniczka18
Literatura polska 1) Jan Kochanowski - Treny 2) Juliusz Słowacki - Kordian 3) Witold Gombrowicz - Trans-Atlantyk 4) Maria Kuncewiczowa - Cudzoziemka 5) Stanisław Ignacy Witkiewicz - Szewcy Literatura powszechna 1) Dante Boska Komedia - fragmenty Piekła 2) Jan Wolfgang - Goethe Faust - część I: fragmenty sceny w pracowni (rozmyślania Fausta o sobie i swoim życiu, rozmowa z Mefistofelesem) 3) Franz Kafka - Proces 4) Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata na te pozycje nie obstawiam :D

Gość MATURA 2009
puderniczka18 tez mysle ze i ch nei ebdize i taka mam nadizje bo chyba bym polegla:P

Gość puderniczka18
bo to poziom rozszerzony :D

Gość MATURA 2009
ahha no tak nie zwrocilam uwagi:PP

Gość MATURA 2009
ja tam bym sie jecsez cieszyla jak byloby Tango lub dzuma i inny swiat tez moze byc:))

Gość puderniczka18
a jak wyglądały / wyglądają wasze powtórki ? czytanie problematyki i opracowania czy streszczenia ?

Gość MATURA 2009
Ja czytam streszczenia i wszystkie notatki z zeszytow, cale szczescie ze dosc dokladnei omawialismy lektury, wiec mysle ze bedize dobrze;) jak narazie zaden stres mnei nie lapie;)

Gość dsdasdsadas
ja sie martwie wosem.. nie zdam ciulstwa

Gość MATURA 2009
Ja tam geografie pisze... tez sie troszke obawiam ale mysle ze nie bedzie tak zle.. oby zdac i tak na prywatna uczelnie sie wybieram wiec wyniki az tak bardzo ei sa brane pod uwage

Gość dsdasdsadas
no dobra..ale ja miałam marne wyniki z próbnej..teraz czytam czytam..i nic..normalnie porażka.. jak zaluje,ze to wzięlam ;(

Gość puderniczka18
moja geografia polega na tym "co ma być to będzie"

Gość MATURA 2009
u mnei wszystcy w szkole odradzali wos - neiwaiadomo czmu sie przyjelo ze wos kazdy zdaje a to g*** prawda ja tam z geografi tez za dobra nei jestem ale jestem dobrej mysli a to juz polowa sukcesu, stres w niczym nei pomaga a mzoe zaszkodzic wiec ja sie relaksuje i nei sponam sie;))

Gość MATURA 2009
spinam sie* mialo byc:P

ja zdawalam wos w srode i jestem nawet zadowolona i wiem ze na 100% zdam tylko nie wiem na ile dokladnie ale napewno ponad 50% moze nawet 70% jak dobrze pojdzie :] ale fakt ze wos nie taka latwa sprawa jak mi sie wydawalo :p ja to sie boje ustnego polaka :(