Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jutrzenka83

małopłytkowosc w ciazy

Polecane posty

witam.jestem obecnie w 34 tyg ciazy.od poczatku mialam problemy z iloscia plytek krwi(odziedziczonej po ojcu)na poczatku ich liczba wahala sie na pozionie 100tys gdzie norma to 150-400tys.teraz spadly do pozniony 67 tys.lekarz nie karze sie niepokoic.jednak pewna sprawa mnie zastanawia.otoz na ostatniej wizycie przepisal mi domiesniowo dexaven(pochodna dexamethasonu)tlumaczac ze ma to pokazac jak beda sie zachowywaly plytki po 2 dniach przyjmowanie.jednak nie znalazlam zadnych inf.na ten temat.jedyne czego sie doczytalam to tego ze to steryd ktory podaje sie bardzo czesto na szybsze dojzewanie pecherzykow plucnych u dziecka.domyslam sie ze gin przygotowuje mnie do wczesniejszego porodu nic mi na ten temat nie mozwiac.czy ktoras miala podobny problem???

Gość cukierekkk
Ja mam stale płytki na podobnym poziomie tj ok 100 tys, w ciąży w 7 miesiącu wylądowałam w szpitalu na kilka dni, spadły mi tez do poziomu 65 tys, z tego co pamiętam to miałam podawany Hydrocortyzon przez kilka dni po nim podniosły się nieco płytki. Poród był dzień przed terminem przez CC, jedynie znieczulenia z.o nie mogłam miec ze względu na płytki tylko ogolne.

dzieki za odpowiedz:) martwi mnie tylko dlaczego moj lekarz nie mowi mi calej prawdy i sciemnia o podnoszeniu tych plytek lekiem ktory nie ma z tym nic wspolnego???w pon.ide na konsultacje do innego i zobaczymy co bedzie.

Gość cukierekkk
mi lekarka mówiła , ze hydrokortyzon ( też steryd) podnosi płytki, zresztą przepisał mi go hematolog a nie ginekolog