Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorota566

Proszę o pomoc z historii

Polecane posty

Gość dorota566

Mam znaleść informacje na temat:Kultura polska w czasach zaborów(1831-1863).Niestety nigdzie nie mogę znaleść informacji i dlatego proszę o pomoc.Jeżeli ktoś coś wie na ten temat lub coś znajdzie to proszę niech wklei link.To naprawdę dla mnie ważne.Proszę.

Gość znaleZC jak juz
a podrecznika nie masz?

Gość znaleŚć się nie da
przykro mi

Gość dorota566
Jacy to ludzie są pusci aby się podszywać.Z podrecznika nie wolno.Trzeba z innych zródeł.

Gość spróbuj popatrzeć na źródło
Amazonki

Gość waaaceeek
przeciez sa biblioteki, czytelnie...zyjesz na wsi? Trzeba bylo pomylec przed,a nie na ostatnia chwile. zamiast siedziec teraz na kafe, idz na spacer a jutro do bibioteki.

Gość gukld
kurde to idź do biblioteki!! jak się uczyłam w szkole to nie bylo jeszcze neta i wszystko było do znalezienia, tylko trzeba było pochodzić po bibliotekach, poszperać w książkach, a nie tak jak teraz forum i tylko - dajcie dajcie bo nie umiem kurwa w googlach nawet znaleźć, bubu bububu taka biedna jestem

Gość waaaceeek
no to na to wychodzi, ze oprocz ksiazek masz co s innego tak? ahaa... zobacz na youtube.moze tam cos jest.jakies nagranie

Gość gukld
może w nowym bravo girl coś jest na ten temat? z ciekawości, czy znalezienie w necie informacji na ten temat graniczy z cudem bardzo się rozczarowałam - Wyniki 1 - 10 spośród około 51,900 Znaleziono w 0,22 sek, tempa jesteś albo leniwa

Gość mol historyczny
1831 -1863, czyli masz okres czasu między powstaniami. 1830 wybuchło Powstanie Listopadowe, po którym Polacy wyjeżdżali do Paryża, żeby nie wylądować na Syberii. Czyli masz poszukać w internecie Polaków, którzy byli w Paryżu i założyli jakby stowarzyszenie "Hotel Lambert". Byli to hrabiowie i generałowie z Powstania Listopadowego. Następnie masz poszukać w internecie co się działo w Polsce pod zaborami po Powstaniu Listopadowym, pewnie w trzech zaborach, czyli austriackim, rosyjskim i pruskim. Czyli organizacje jakie założyli Polacy w tym czasie w tych zaborach. No i o carze Rosji, jak dusił Polaków, o gazetach jakie były. Albo że w szkołach nie było polskiego języka. Po tym Powstaniu Listopadowym car Rosji zlikwidował Królestwo Polskie tak zwane "kongresowe", więc od 1831 roku nie było już Polski. No to tyle co pamiętam. No i jeszcze napisz jakie utwory literackie powstały i pisarzy wymień. Józef Ignacy Kraszewski.