Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Atkaaa82

Ból brzucha, kręgosłupa, duszności itd...

Polecane posty

Gość Atkaaa82

Witam, mam 27 lat, od jakiegoś roku pobolewa mnie i piecze prawa strona brzucha (po środku, jakby pod żebrami) boli także kręgosłup lędźwiowy, cały sztywnieje i ból rozszerza się na środek kręgosłupa ku górze do łopatek, szczególnie gdy siedzę. Bóle brzucha występowały cyklicznie co jakiś czas - tak parę dni w miesiącu. Usg dopochwowe ok. Ginekologicznie wszystko w porządku. Rok temu (bóle się wtedy pojawiły) przeprowadzona została kolonoskopia wirtualna wraz z tomografią podbrzusza. Wszystkie narządy jamy brzusznej bez zmian jeśli chodzi o jelito to wykazano dolichocolon (dodatkowa pętla) + niewielkie uchyłki, polipów brak. Nic niepokojącego. waga moja to 60 kg 175 cm wzrostu. czyli normalna. 7 m-cy temu ponowne usg brzucha - wszystko w porządku. Również z powodu tych nawracających bóli brzucha Kolonoskopia wirtualna zrobiona była z powodu diagnozowania jelita wrażliwego - konieczność szybkiego wypróżnienia po posiłku - nie zawsze ale co jakiś czas, mdłości pod koniec jedzenia, odbijanie się uciążliwe, kurczowe bóle żołądka-jelit (inny ból niż to pieczenie po prawej stronie brzucha, bardziej ból z przelewania się bardzo głośnego w jelitach) Ostatnio doszły epizody bóli klatki piersiowej, mostka + chwilowe duszności parę razy w ciągu dnia, dyskomfort całych żeber w okolicy klatki piersiowej, pieczenie w przełyku W przypadku ostatniego ataku bólu brzucha - naprawdę ostry ból, wylądowałam po raz kolejny u rodzinnego ale zrzucił to na jelito drażliwe. Dostałam skierowanie na mocz - był ok. Dla własnego spokoju wykonałam jednak pełną morfologie z póbami wątrobowymi i amylazą (Amylaza w moczu i krwi-norma, GGTP,ALAT,ASPAT - OK) W całej morfologii jedyne wahanie od normy to monocyty w % - 11,1 % gdy norma do 8 CRP wyszło też 31 - czyli według mnie wskazywało to na stan zapalny więc nie jelito drażliwe ani nerwica??? Gdy ból się uspokoił w sensie że z ostrego w stały się zmienił powtórzyłam CRP - wynosiło już 1 Dodatkowo od paru miesięcy bóle kolan-stawów w spoczynku, rano super sprawność, w ciągu jak dzień postępuje zaczyna się ból, najbardziej w bezruchu w łóżku w wieczorem, kręcą stawy, gorące są i opuchnięte. RTG bez zmian CRP przy bólu stawów w normie zawsze. ASo 214. RTG kręgosłupa sprzed 8 m-cy - odcinek szyjny - lordoza szyjna zniesiona, trzony kręgów o zachowanej wysokości, przestrzenie i otwory międzykręgowe niezawężone - odcinek L-S kręgosłupa - niewielkie lewo wypukłe wygięcie kręgosłupa. trzony zachowane, przestrzenie niezawężone - odcinek piersiowy - niewielkie esowate wygięcie kręgosłupa.trzony zachowane,nasady łuków zachowane, przestrzenie niezawężone Drobny guzek szmorla przy zarycie blaszki granicznej dolnej trzonu Th5 i górnej TH4 Przeszłam boreliozę - badanie DNA ją wykazało - stare ugryzienie. Leczenie wielomiesięczne - kontrolowane wynikami krwi, bez odchyleń w próbach wątrobowych, moczu przez całe leczenie, leczenie zaprzestane z powodu braku poprawy, objawy neurologiczne ustąpiły całkowicie, pogłębiały się tylko bóle stawów. Czasem do klan dochodzi ból z przodu stopy + duży palec kwas moczanowy sprzed paru miesięcy w normie. Ból palca wskazującego u prawej ręki. dodatkowo łuszczyca skóry od 20 lat Już nie wiem w która stronę iść. Kręgosłup i brzuch doskwierają mi dotkliwie. Coraz bardziej boję się że to coś poważnego. Lekarze zrzucają to na jelito drażliwe, kręgosłup to może Łuszczycowe zapalenie stawów, a żołądek to tez albo jelito albo refluks (niepotwierdzony gastroskopią) Zastanawiam się nad ponownym USG brzucha i gastroskopią. Proszę o pomoc co to może być i jakie badania powinnam wykonać jeszcze. mam wrażenie jakby cały organizm powoli mi wysiadał.Z góry dziękuję.

rzeczywiscie nieciekawie... mysle ze powinans sprawdzic czy przyczyna bolu stawow nie jest jednak luszczyca albo przebyta borelioza, poradzic sie reumatologa jesli chodzi o bole brzucha... jakie bierzesz leki? moze tu jest przyczyna?

Gość linka 33
nie chcę źle prorokować ale zrób badania na stwardnienie rozsiane. często myli się je z boleriozą. moja mama lkeczyła się 2 lata na boleriozę zanim stwierdzili stwardnienie. nie bój się, nie chcę straszyć ani nic z tych rzeczy, po prostu zbadaj się pod tym kątem. jestem pełna podziwu poiadanej wiedzy, ale tak to już jest,ze jak człowiek zaczyna chorowac to staje się expertem w swojej dziedzinie. idz też do masażysty, może masz zapalenie mięśnia piersiowego. wbrew pozorom jest on umiejscowiony jakoś między żebrami i łopatką. naciągnięcie tego mięśnia może powodować wielomiesięczne bóle i duszności. mój mąż tak ma. co jakiś czas to wraca, czesto promieniuje do lędźwi. dobrze jest iść na masaże i wyleżeć, wygrzać ten mięsień pod kołderką. dac mu odpocząć. pozdrawiam i życze pomyślnej walki z diagnozą i leczeniem.

Gość Atkaaa82
właśnie już nie biorę, poza czasem: espumisanem czy czymś na ból stawów, teraz biorę eseentiale forte na wątrobę, bo do czasu USG dygam się że to narządy wewnętrzne;/ przyjmowałam antybiotyki 16 m-cy wiec gastro jest nieuniknione aby obejrzeć czy nie ma żadnych zapaleń ani owrzodzeń - bo te bóle brzucha pod wrzody mi podchodzą... co do ŁZS - moje bóle są bardzo niecharakterystyczne, bo są wieczorkiem a rano super - oni są sztywni rano, nie mam stanu zapalnego (CRP) który jest normą - w lipcu jednak zamierzam pod tym kątem do tego podejść. teraz najbardziej martwi mnie ten brzuch zastanawiałam się nad Crohnem - są tam bóle stawów - ale kolonoskopia ok mam przeczucie że to jakaś układowa choroba, albo wrzody + ŁZS np. ale lekarze nie chcą współpracować, badać, muszę wszystko sama wciskają mi jelito drażliwe..sorry nie trzeba być geniuszem aby dojść do tego że skoro jest CRP 31 to stan zapalny prawda? Albo borelioza - mam przewlekłą, wykryta po 20 latach...

Gość Atkaaa82
Do Linka33 Przyznam ze ten temat też przechodziłam ja mam borelkę stawową wiesz, raczej nic z neurologii oprócz słabości i mrowienia, żadne niedowłady, po antybiotykach wszystko ładnie ustąpiło. Ale neurologa mam też w planie jakby co Stwardnienie rozsiane to jedna z moich zmór - strasznie się boję tej choroby :( p.s. od 3 lat coś mi ciągle jest,już nie wierzę że to nic... po pierwszym leczeniu boreliozy wszystko ustąpiło, potem nawrót, teraz od paru miesięcy bez antybiotyków i znów się zaczyna :(( kiedyś byłam szczęśliwym człowiekiem teraz żyje w lęku o to co mi jest :(

Gość linka 33
ło matko, zwróciłam się sama do siebie hahaha, oczywiscie Atka to było do Ciebie;)

Gość Atkaaa82
Niewiarygodne jest to żeby mieć aż tyle schorzeń... łuszczyca, borelioza, jelito drażliwe, dolegliwości brzuszne, kręgosłup tez krzywy w każdym odcinku załamka... a twoja mama jakie miała objawy?jak się czuje?

Gość linka 33
moja mama na początku miała rzut na oczy... jakby zezowała... wzieła jakiś antybiotyk na bolerioze i ustąpiło. niby było ok a po paru miesiącach ręce jej zaczęły cierpnąć. badania, badania... na neurologii leżała, wszystko pod kątem boleriozy. ręce jej wróciły do sprawności i po jakimś czasie znów nogi cierpły, do tego doszły problemy z żołądkiem, czesto ją podnosiło, nie mogła jeść, brak apetytu. no i po 2 latach okazało się, ze to stwardnienie. niestety moja mama bardzo ciężko przechodzi chorobę. nie znam innej osoby chorej, żeby tak szybko postępowała choroba. chyba przypadek 1 na 100 jest taki ciężki. ale jest też prawdą, ze mama jest leniwa, słaba fizycznie i niechętnie się rechabilituje.

jak masz robic gastro to zrob, a co do Crohna to wydaje mi sie to malo prawdopodobne, mialabys wiecej dolegliwosci no i w kolonoskopii na pewno cos by bylo... ja bym w pierwszej kolejnosci zajela sie tymi stawami, za duzo tego: kregoslup, kolana, drobne stawy nog...cos jest na rzeczy, moze to znowu borelioza, lubi nawracac... nie wiem jakie badanie sie wykonuje zeby wykluczyc borelize stawowa, moze posiew plynu z punkcji stawu? samo CRP to za malo zeby wykluczyc chorobe zapalna stawow, poradzilabym sie dobrego reumatologa; jesli chodzi o brzuch to duzo badan juz zrobilas, watroba, trzustka, pecherzyk zolciowy, nerki sa w porzadku, jelita chyba tez, chyba ze jelito drazliwe... zrobisz gastro i zobaczysz jak zoladek i dwunastnica... za czesc tych bolow brzucha moze odpowiadac kregoslup, bole moga wtedy tez promieniowac do brzucha... a o leki pytalam bo szczegolnie niesterydowe przeciwzapalne dzialaja niekorzystnie na przewod pokarmowy, sterydowe zreszta tez... a czym leczysz luszczyce?

Gość Atkaaa82
nie leczę czasem pójdę na solarium i sprawa jest w miarę załatwiona może jedynie płyn na głowę i twarz - sterydowy - jak bardzo widać, ale nie codziennie - doraźnie tez zastanawiam się czy to nie kręgosłup tak mnie wali bo boli jak siedzę! jak leżę jest super. tych stawów za dużo - tez tak uważam.. a co myślisz o temacie neurologii?

nie bardzo wierze w stwardnienie u ciebie:) mama linki miala w sumie typowy przebieg choroby: najpierw objawy oczne, potem zaburzenia czucia... nie wiem dlaczego lekarze mysleli na poczatku tylko o boreliozie? moze tak sie pechowo zlozylo ze miala borelioze a jednoczesnie poczatki SM... nie wiem... ale faktem jest ze bole stawowe, puchniecie i zaczerwienienie stawow nie naleza do obrazu tej choroby... chyba ze masz inne dolegliwosci typu: zaburzenia wzroku, czucia, mrowienia, oslabienie konczyn...

Gość Atkaaa82
dreszcze, np teraz mam jak mi gorzej oddychać zimne ręce chłodno mi. temperatura w buzi ok.36,4 to taki standard u mnie

Gość Atkaaa82
teraz w buzi mam 36,3 pod pachą - 35,7

temperature masz ok... a gorzej ci oddychac bo jak nabierasz powietrza to bol w klatce sie nasila?

a gdybys chciala nabrac gleboko powietrza to co sie dzieje?

Gość Atkaaa82
nabieram i nie boli czy coś jestem w stanie nabrać do końca uczucie przyjemne jak nabiore gardło tez wtedy takie spulchnione jakby za dużo tam czegoś było... takie to refluksowe, albo kręgosłupowe... tak na mój gust konieczna gastroskopia i aktualne usg jamy + rtg może przełyku bo ogromnie się odbija, niestrawności mam i takie wzdęcia pierdoły... a wciskanie że to wszystko od jelita drażliwego to normalnie denerwuje mnie ...

Gość Atkaaa82
dwa razy od nowego roku miałam epizody kaszlu - raz niespowodowanego niczym przeszło bo sterydzie wziewnym dwa jako pozostałość po przeziębieniu -tez musiałam ten steryd pierwsze takie akcje napadu raz dwa razy dziennie kaszlu suchego

kaszel tez przy refluksie moze byc, zobaczysz co wyjdzie w gastro... masz juz umowiony termin?

Gość Atkaaa82
nie, bo sie zastanawiam w co uderzyc pierwsze myslisz że gastro? usg mam na 18.00 - prywatnie atakie terminy

ja bym sie do reumatologa wybrala i na gastro, a co pierwsze to juz by od terminow zalezalo... daj znac co ci wyszlo w usg...

Gość Atkaaa82
kurde 18 maja a nie 18.00 :) będę na bieżąco informować zmieniłam tez rodzinnego jak mi ostatnia powiedziała że jestem dla niej zbyt skomplikowanym przypadkiem i w piątek idę - zobaczę jak ona podejdzie do tematu jakbyś miała też kolejne sugestie, to pisz

Gość cierpisz na hipochondrię
też mam problemy ze stawami i kręgosłupem: skolioza i chondromalacja w obu kolanach.... ale sądzę że większość problemów gastrycznych u Ciebie jest na tle nerwowym lubisz wierzyć że jesteś ciężko chora a lekarze to ignoranci, zrobiłaś już tyle badań, to świadczy o tym że masz hopla na tym tle...chodzisz od lekarza do lekarza i zanudzasz ich swoimi podejrzeniami coraz wiecej ludzi cierpi na nerwice a 3/4 objawów choroby to właśnei takie dolegliwości jakie opisujesz: niespecyficzne bóle, wszystko to od nieuświadomionej nerwicy ktoś kto umie się relaksować, uprawia sport, ma przyjaciół i hobby nie ma czasu na zagłebiaie się we wszystkei swoje fizyczne odczucia, bóle i dolegliwośći

Gość Atkaaa82
Ok. Tez biorę takie wyjście pod uwagę jak wytłumaczysz podczas bólu stan zapalny na poziomie 31 - (CRP) czyli 6 krotnie podwyższony? Głowa tego nie zrobi! To ewidentnie stan zapalny Bolał brzuch więc w tym kierunku trzeba tego stanu zapalnego szukać tym bardziej ze wielokrotne badania CRP pod względem bóli stawów, skutkowało CRP = 1. a teraz nagle więcej. szczerze? nie wierze że to nerwica.

Gość Atkaaa82
lekarza zmieniłam bo co ta za lekarz dla którego stan zapalny 31 w sumie to o niczym nie świadczy, poza tym mówi mi że jestem dla niego zbyt skomplikowanym przypadkiem? a jak powiedziałam ze mnie boli brzuch to odburknęła - "nie widać" chyba powinnam krzyczeć, szarpać, płakać... nie chce takiego lekarza.stracił moje zaufanie i tyle.

Gość Atkaaa82
linka33 jak twojej mamie zdiagnozowali boreliozę? jakiś testy miała dodatnie, czy po objawach??

Gość Atkaaa82
teraz jak mnie te kolanka bolą w bezruchu, to czuje też tam gorąco i mrowienie i takie kręcenie :( niedowładu żadnego nigdy nie miałam... ehhh....

stan zapalny może być od zębów, migdałków, spraw kobiecych....a także od stawów skoro masz ASO powyżej 200 to pewnie zmiany zmiany reumatyczne, też mam ASO 213 chrupie mi we wszystkich stawach w kościach stóp, kostkach, dłoniach, łokciach okresowo brałam glukozaminę oraz specjalne zioła na reumatyzm Reumaherb czy jakos tak, podobno pomaga specjalna dieta oparta na jarzynach i owocach, beazmięsna idz do reumatologa

skoro czujesz w stawach gorąco i mrowienie to masz stan zapalny, polecam na to krioterapię, skerowanie moze dać nawet lekarz rodzinny

Gość Arkaaa82
temat nie jest taki prosty krioterapia jest dobra przy chorobach reumatycznych stawów ale np. przy stawach związanych z borelioza działa fatalnie widzisz, muszę wiedzieć co to jest... złe leczenie może zrobić krzywdę, trzeba wiedzieć co leczyć.

Gość nerwica jak nic
przeciez ty opisujesz nawet temperature w buzi,pod pacha, dziewczyno! idz do psychologa przde wszystkim, rozumiemy ze cie boli ale ty masz nerwice rowniez! kto mierzy sobie co chwila temperature w buzi a raz pod pacha,a moze w tylku sobie zmierz? nie rpzesadzasz?!