Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedzcie KOCHANE proszę

CZY JEŚLI ROBIĘ ROSÓŁ NA PORCJI ROSOŁOWEJ

Polecane posty

to muszę dodawać jakąś kostkę rosołową? Czy ta porcja już wystarczy+(sól,pieprz,marchew,seler,por,cebula)??????? Pierwszy raz robię...więc prosze nie śmiejcie się:)

Gość smutno mi czasem
i kawalek wola

dodaj włoszczyznę/marchew,pietruszka,seler i koniecznie pora/,trochę warzywka lub soli,moze kilka ziaren czarnego pieprzu.

tak i pietruszka oczywiście:) A porcję rosołową dodaje się później prawda? Rosół robię z żółądkami drobiowymi:) Tak naprawdę to nawet nie wiem ile dać pieprzu,ile soli..jejku. Ale muszę zrobić!

Gość oczywiscie ze mozesz
dodac kostkę rosołową np. wołową knor I pamietaj że rosołu nie wolno mocno gotować, musi stac na małym ogniu. ja dodaje jeszcze łyżeczkę ziarenek smaku winiar. powodzenia

Dodam te wszystkie warzywa,cebulę potrzymam trochę nad gazem. Sól i pieprz. Ale kochane ile tej soli i pieprzu żeby nie przesadzić...

Najpierw będę gotowała żołądki,później dodam sól i pieprz. Później porcję i warzywa... Może tak być?:)

na wyczucie . pieprz albo w kulkach albo malo rozdrobniony nie mielony

Gość kuchareczka mała
jak dodasz kostkę wołową to będzie miał cimny kolor rosół. Kostka ma dodać słoności, a sama porcja nie daje w ogóle słoności więc nie rozumiem co to za pytanie czy dać kostkę. Możesz zamiast kostki dać maggi, wegetę, ziarenka smaku, cokolwiek co doprawi smak zupy.Czymkolwiek będziesz doprawiać to po trochę dozuj żeby nie przedobrzyć.I próbuj to będziesz wiedzieć czy trzeba coś jeszcze dodać czy nie.

Dobrze kuchareczko. Wiem,że moje pytania są śmieszne,ale nie dla mnie,robię rosół pierwszy raz...Dlatego wypytuję:)

Gość mięso włóż do zimnej wody
gotuj na bardzo małym płomieniu, jeśli zagotuje się zbyt gwałtownie zmętnieje warzywa wkładasz gdy już mięso się dobrze ugotuje czyli na około pół godziny przed końćem gotowania w zalezności od mięsa i jego ilości, mieso gotuje się około godziny, półtorej po zagotowaniu miesa musisz wywar odszumować czyli zebrać łyżką cedzakową nieczystości, pianę, dopiero wtedy dajesz jarzyny rosół dobrze smakuje doprawiony Vegetą, nie dajesz już wtedy soli

Kostki nie dodam,moja mama zawsze robi na samej porcji i wychodzi pyszny!:) Sól i pieprz to jedyne przyprawy. Hmmm nie mogę dodać pieprzy mielonego? Dlaczego?

Gość mięso włóż do zimnej wody
przyprawy na samym końcu... co do mielonego pieprzu...hmm zależy czy bardzo drobno mielony czy taki z młynka.....ale to już lepiej doprawiać na talerzu

a ta wegetę to wtedy kiedy dodać do tych żołądków??? Piszcie mi prosze piszcie wszystko!:) I wtedy jak dodam wegetę to pieprzu i soli nie muszę tak? Tylko porcję rosołową i warzywa?:) O jejku ja przepraszam,że tak wypytuję głupio,ale to dla mnie dzisiaj ważne!Naprawdę!

Gość ja dodaje jeszcze seler natke
zeby mial intensywniejszy smak. i pamietaj, ze jak wsadzisz mieso do zimnej wody i zaczniesz gotowac do bedzie mial intensywniejszy smak miesa. jesli wrzucisz do gotujacej sie wody to bedzie bardziej lagodny. porcja rosolowa- jakie to mieso? drob czy wolowina? bo jak wolowina to i tak musisz najpierw obgotowac z 2 minuty i pozniej wylac wszystko, umyc mieso i jeszcze raz zagotowac. wolowina sie dluzej gotuje niz drob

ja zawsze oprócz mięsa dodaję pół kostki rosołowej i trochę kucharka

Gość jolka jolka
Dodaj kostke wołową , a lepiej kawałek antrykotu. Na samej porcji to ja gotuje dla psa dla rodziny nigdy. Na prawdziwy i dobry rosół kupuje udka, kawałek kaczki i antrykot, do tego włoszczyzne jak CI pisały dziewczyny, ziarenka smaku. To jest rosół. Z samej porcji masz tylko tłustą wode, jak doprawisz w miare smaczną, ale nie nazywaj tego rosołem! Jeśli z samej porcji rosół jest pyszny to współczuje , w życiu nie jadłaś pożądnego rosołu.

na kurczaku najlepszy do zimnej wody powoli gotować pieprz grubo mielony

tylko nie wolowa!!!!bleeee!!!:) wrzuć kostkę knora i winiary rosol z kury,przypal cebulke swierza pietruszke marchew i wyjdzie mniam mniam:)smacznego

w maggi i w kostakach rosolowych sa sztuczne, syntetyczne wspomagacze smaku typu E- xxx. i glutamaniany. jesli dodasz duzo warzyw, rowniez zielonych to bedziesz miala naturalny smak rosolu.

porcja rosołowa drobiowa. Wołowiny w żadnej postaci nie jadam:)No dobrze dodam degustę. I tyle... Porcja rosołowa,degusta i warzywa...No i żołądki . Coś chyba wyjdzie:)

powiedz, ze zartujesz z tymi zoladkami...............

z kostki wychodzi taki 'zielony tłuszcz' lepiej sammu pokombinowac z przyprawami, na wyczucie ..

Nie żartuję,uwielbiam żołądki:)

mawronka i pokombinuję ,degustę mam tak jak ktoś pisał żeby dodać. Więc dodam tak na wyczucie..będę smakowała co jakiś czas:)

fuj, fuj, fuj.............

Gość kuchareczka mała
po co te żołądki do rosołu? a poza tym jestem ciekawa bo tak czytam i zgłupiałam. Pytasz autorko czy dodać kostkę rosołową czy sama porcja wystraczy a za chwilę piszesz że nie dodasz żadnej kostki tylko porcja. Więc pytanie co masz na myśli pisząc kostka rosołowa? Takie małe w papierku z Knorra na przykład czy nazwałaś dla własnych potrzeb antrykot kostką rosołową? Czy jakieś żeberka nie wiem.

Gość kostka rosołowa maggi vegeta
ja wam zdrowia życzę... :O