Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agnieszka 27

obciążenie glukozą 50g

Polecane posty

hej dziewczyny miałam robione badanie tzw. krzywa cukrowa 50g glukozy. mam takie wyniki: na czczo: mmol/l - 5,07 wg. normy min: 3,89 max 5,84 mg/dl - 90,55 min 69,48 max 104,30 po 1 godzinie mmol/l - 9.06 min: 3,89 max 10,08 mg/dl - 161,81 min: 69,48 max 180,03 wyniki niby w normie, ale wyżej górenj granicy, i nie wiem czy sie martwic czy nie do gina ide w czwartek dopiero. DOdam ze robiłam badania w 31tc. Może ktoś się zna i się wypowie?

ja podobne wyniki mam po badaniu 75g glukozy, czyli na czczo 90, po 1h 159, po 2h 139 i niestety mam skierowanie do poradni diabetologicznej. W moim przypadku nie jest to jeszcze cukrzyca ciążowa, ale muszę trzymać ścisłą dietę, a reszty dowiem się po wizycie w poradni.

Gość szukasz dziury w całym
przecież masz wyniki w normie, więc o co chodzi ???? nie umrzesz do czwartku

straszny_kocur a twoje wyniki też trzymały się normy? Bo niby kazde labolatorium ma inne.

albo ja mam te maksymalne normy jakoś dziwnie niskie. W każdym razie już mnie skręca od braku słodyczy.

mierzyłam sobie dziś rano glukomtrem w domu cukier i wyszło mi 69 to też chyba w normie. Już sama nie wiem ale sie boję

ja po badaniu tez się tu radziłam dziewczyn i wszystkie twierdziły, że moje wyniki są jak najbardziej w normie. Natomiast lekarz od razu dał mi skierowanie do poradni dla cukrzyków, więc już sama nie wiem co mam myśleć i co moge a czego nie mogę jeść.

ja wogóle brdzo późno miałam robiony ten test bo dopiero 31tc a czytałam że powinno sie robbic pomiędzy 24 a 28 :( ale nie wiem czemu mój gin chyba zapomniał mnie skierowac.

znalazałm takie coś ale dotyczy 50g Za prawidłowe uznaje się stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Gdy wynik wynosi 140–180 mg%, trzeba wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Jeżeli wynik tego drugiego testu okaże się dobry, w 32. tygodniu ciąży trzeba będzie powtórzyć test obciążenia 75 g glukozy, jeśli nie – konieczna jest wizyta w poradni diabetologicznej.

więc chyba wszystko wiem i muszę czekac na wizyte u gina. Ale dlaczego moje niby takie dobre labolatorium takie normy stosuje :/

no ja jak zobaczyłam wyniki że w normie to od razu zjadłam sobie kilka ciastek dopiero potem zaczęłam wnikac :( No ale nic, życzę Smacznego :)

Dziwne , że ci podali wyniki w 2 jednostkach. popularniejsze są w mg/dl ma sie rozumiec , że twoje wyniki to: na czczo 90,55 ( pierwszy raz widzę żeby podawali po przecinku :o - no ale cóż ) po 1 h 161,81. na czczo norma jest do 110 ( chociaż słyszałam , że mają obniżyć jeszcze ten próg, ale to tylko słyszałam) po 1 h (dotyczy 50g glukozy) norma jest do 140 ( więc po obciążeniu masz za wysoki wynik). pewnie dostaniesz skierowanie do diabetologa i powtórzą ci badanie, ale z 75 g glukozy. ja miałam wynik powyżej normy po 50g glukozy ( ale nie pamiętam o ile za wysoki) i dostałam skierowanie od gina do diabetologa. tam zrobili mi test obciążenia glukozą (75g) i miałam wynik po 2h 139. (podobnie ma chyba straszny kocur?) to nie byla jeszcze cukrzyca, ale diabetolog powiedziała, że powtórzymy badanie za 2 tyg i że jest pewna że wtedy już będzie powyżej normy. nie myliła się i miałam cukrzycę. byłam jedynie na diecie przeciw cukrzycowej ( takiej konkretnej z wyliczeniem WW). cukry na diecie były bardzo dobre. natomiast po ciąży zaczęły się chocki klocki i jestem w trakcie diagnozowania w kierunku cukrzycy typu 1 :(

niekoniecznie. napewno powtórzą Ci to badanie i jak się okaże, że masz cukrzycę, to napewno czeka Cie szkolenie.

Gość lalolaaa
po 50g glukozy po 1h wynik powinien zamykac sie w 140 po 75g glukozy po 1h wynik powinien byc do 180,po 2h do 140 na czczo chyba do 110 ale tego akurat nie jestem pewna na 100%

elounda -napisz jak mniej więcej wyglądała Twoja dieta. Mam wizytę u diabetologa dopiero za tydzień i póki co nie wiem co mogę a czego nie mogę jeść. Czy mogę skusić się na cokolwiek słodkiego, czy jest to całkowicie zakazane??

zapoznaj się z tabelami WW i dowiesz się jakie produkty jaką wartość glikemiczną posiadają. wybieraj te o niskiej wartości glikemicznej. póki co zrezygnuj ze słodyczy , przede wszystkim białe pieczywo zastąp ciemnym i unikaj słodzonych soków.

z białego pieczywa i soków słodzonych zrezygnowałam już na początku ciąży. Teraz do tego doszły jogurty słodzone, dżemy itp. Ale nie wiem jak sobie poradzić z brakiem słodyczy. Muszę chociaż kosteczkę czekolady dziennie, bo zwariuję. I na to sobie właśnie pozwalam, ale chyba nie powinnam prawda? Wypijam też jedną słodką kawę dziennie, herbat nie słodzę.

ja jednak nie rozumiem dlaczego moje labolatorium podało takie dziwne normy według których ja jestem w normie. Mam nadzieje ze wszystko jednak jest ok. Będe sie tak łudzic do jutra do wizyty u gina :(

są czekolady dla diabetyków. kilka kostek w ciągu dnia napewno nie zaszkodzi. Agnieszko, napisz jutro co i jak .

to jak to jest?? Bo czytałam, że cukrzyca ciążowa po ciąży mija. Jednak może się przekształcić w typI i pozostać do końca życia?

rzadko, ale sie zdarza :( ja jeszcze nie wiem do końca. moja diabetolog stwierdziła u mnie stan przedcukrzycowy ( o czym mogą świadczyć hipoglikemie poposiłkowe - a ja takie miewam). lekarka ze szpitala w którym pracuję zlecila mi badanie przeciwciał anty-GAD (występujące nawet kilka lat przed pojawieniem się choroby), ale mój szpital zalega z płatnościami i do tej pory laboratorium wykonujące to badanie nie odesłało wyników :( bardziej typowych dla cukrzycy objawów póki co nie mam

Byłam u gina, stwierdził że rzczeywiście mam lekko podwyższony cukier i dał mi skierowanie na test obciążenia 75 g glukozy. Mam nadzieje ze wyjdzie lepiej, aczkolwiek jak coś jest nie tak to nie ma cudu aby mi przeszło no nie? I co ja teraz mam jesc :(