Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elas27

toksoplazmoza

Polecane posty

Gość elas27

Mam pytanie, tak się zastanawiam -mam na dłoniach (głównie palce) rany - skóra mi pęka, w ciąży to się nasiliło - moje pytanie brzmi czy obierając np. ziemniaki, warzywa można się zarazić toksoplazmozą, jestem w 21 tyg. ciąży, jest to moja druga ciążą, nigdy nie miałam zleconego badania. Dziękuję za odpowiedź

po pierwsze: zrób badanie. po drugie: zarazić się możesz jedząc surowe mięso bądź surowe ryby lub nieumyte warzywa i owoce...

Gość dziwne dziwne
ja miałam w ciąży dwa razy badanie na tokso, lekarz musi ci dać skierowanie, przecież to obowiązkowe badanie, a jak nie to zrób prywatnie obierając warzywa się nie zarazisz, zarażasz się przez przewód pokarmowy na pekające palce łykaj witaminy np. Falvit M czy inne dla ciężarnych, dodatkowo każde pęknięcie smaruj witaminą E w płynie, kupisz w aptece i zaklejaj plastrem. Zmywaj i obieraj w rękawiczkach. Dodatkowo mocz dłonie w leciutko podgrzanym zwykłym oleju rzepakowym. Mi to bardzo pomogło. Uważaj tylko żeby się nie poparzyć, podgrzewaj olej w kąpieli wodnej: wlej do garnuszka, a ten wstaw do większego garnka z wodą.

Gość elas27
Dziękuję za odpowiedź, zrobię sobie prywatnie badanie. zazwyczaj używam rękawic ale dziś pech chciał nie miałam, a ile czasu musi minąć od momentu ewentualnego zarażenia żeby badanie wykazało