Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inka1975

USG w ciąży

Polecane posty

Gość inka1975

witam wszystkie zaciążone! ja jestem an początku ciązy, tj. 1 miesiąc. ciąża uzyskana pozaustrojowo ( in vitro). Mam pytanie - jak często i kiedy robicie, robiłyście usg w ciąży?? nie ukrywam, ze boje się czy u mnie nie bedzie za często. pierwsze mam miec za tydzien jeszcze w 4 tygodniu ciąży. słyszałam, ze za szybko i często robione usg szkodzi dziecku (naświetlenie) , a nawet moze wywołac poronienie.. w związku z tym będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje i podzielenie sie doświadczeniem!! pozdrawiam!

Gość ciekawaa dziewczynaa
USG nie jest szkodliwe dla dziecka :) Ja mialam robione na kazdej wizycie czyli co miesiąc.

nie ma mowy o zadnym naswietleniu!!! usg to ultradzwieki a nie swiatlo!!!

Gość hrtht
Mi lekarz zalecił tylko trzy USG w trakcie ciąży i pierwsze będę miała na początku trzeciego miesiąca. Na podstawach teoretycznych się nie znam choć też słyszałam że jest podejrzenie że ultradźwięki mogą zaszkodzić.

Gość mam lekarza z 30 letnią
praktyką i mówi to samo - robić USG tylko kiedy to konieczne... też miałam tylko 3 razy w ciąży, bo za każdym razem wszystko było ok... myślę, że coś w tym jest....

Gość to zależy od lekarza
ja miałam 4 razy

Nie masz się czym martwić:) na pewno nic maleństwu nie będzie:) Ja miałam USG co tydzień ze względu na bardzo zagrożoną ciąże od 8 tygodnia i malutka moja przenoszona ważyła 3650 długa zdrowa śliczna więc USG na pewno nie zaszkodziło:) powodzenia

Gość nieromantyczna
ja mam jutro usg 4d chcemy nagrac dziecku pamiatkę a za tydzien mam usg połówkowe 2d, mam tez obawy czy mozna robic 2 usg w tak krotkim czasie, jak sądzicie?

Gość jestem w ciąży
jestem w 12 tyg ciąży i na razie miałam dwa razy usg pierwszy raz w 7 tyg, ale z usg wyszło, że to dopiero 5 tydz., potem dwa tygodnie póxniej, żeby sprawdzić czy fasolka rośnie, bo za mała była , lekarz mówił , że do końca ciąży bedzie jeszcze tylko dwa razy usg czyli razem tylko 4 razy

Pierwsze USG w 31 dc przy cylach 28 dniowych zeby potwierdzić ciąze, (myślałam ze to za wcześnie a jednak nie, na USG była jamka w macicy). Potem USG co miesiąc + dodatkowe w 13tc USG genetyczne. Tyle ze moj gin USG robi bardzo szybko, zazwyczaj sprawdza serduszko.

Gość Draceniaa technik rtg
usg jest to najmniej inwazyjne badanie jakie istnieje w diagnostyce obrazowej! Polega to na tym że głowica, ktora lekarz jezdzi ci po brzuszku wysyla fale ultradzwiękowe, ktore odbijajac sie od obiektu pozwalaja na stworzenie obrazu. Jest to zupelnie nieszkodliwe, a przy tym wysoko cenione pod względem diagnostycznym badanie, lekarz postepuje prawidlowo robiac ci je tak czesto - caly czas ma pod kontrola twoje malenstwo, a jemu to naprawde nic nie zaszkodzi W żadnym wypadku USG nie może zaszkodzić dzidzi. Przynajmniej narazie żadnych skutków ubocznych nie udowodniono.

Ja też mam USG robione przy każdej wizycie, czyli co miesiąc. Do tej pory miałam 6 usg. Obecnie już są takie sprzęty, których nie trzeba się bać. Lekarze się znają - zwłaszcza, gdy idzie się prywatnie można być spokojnym. A pierwsze USG miałam robione też w 4 tc :)

Gość mimo dwoch takich samych
Ale o jakim naswietlaniu ty mowisz??? Przeciez usg to nie jest zadne naswietlanie, a ultradzwieki, wiec nie ma nawet mowy o zadnym szkodzeniu! Szczerze to troche ci sie dziwie, ze nie wiesz co to jest usg...

Gość inka1975
witam i dzięuję za dotychczasowe odpowiedzi i informacje! fakt, teraz poczytaam i wiem ze usg to nie naświetlanie ale ultradźwięki. ale nie sprecyzowałam pytania- czy usg ale wykonywane dopochwowo moze zaszkodzic? wiem ze chyba od 3 miesiaca wykonuje sie usg zewnętrzne (po brzuchu ) ze względu na wody płodowe, ale mi chodzi o usg dopochwowe??? jeszcze raz dzięuje za wszelkie informację, pozdrawiam.

Inka, jesteś w "specjalnej" ciąży, która wymaga szczególnie delikatnego traktowania. Lekarz prowadzący wie, że jest to ciąża z in vitro i na pewno będzie ją prowadził w taki sposób, żeby jej nie zaszkodzić. Nie udowodniono szkodliwego wpływu USG na płód. Ja jestem w 23 tygodniu ciąży i miałam już może 5 badań USG, pierwsze w 6 tygodniu ciąży, i jak dotąd wszystko jest w porządku. Trzymaj się i dbaj o siebie :)

Gość magdamama
inka...wiesz co to normalne ze sie przejmujesz ale kobieto troche sie opamietaj bo zwariujesz do konca ciazy jak bedzie cie tak wszystko martwic...od pewnych spraw jest lekarz i to on decyduje bo wie lepiej a nie forum na kafe.... do konca ciazy jeszcze przed toba mnóstwo różnych badan i innych takich wiec wrzuc na luz bo wiecej krzywdy zrobisz dziecku niepotrzebnym stresem niz kolejnym zupełnie nieszkodliwym badaniem...

A USG dopochwowe jest takie samo w działaniu jak przezbrzuszne. Do 3 miesiąca ciąży zazwyczaj nie da się wykonać badania przezbrzusznie, bo nie będzie ono wystarczająco dużo pokazywać i jest niediagnostyczne.

Gość gość
przez całą ciążę miałam wizyty co 3 lub 2 tygodnie (na poczatku miałam plamienia i wymagało to czestszej kontroli w tym 2 razy w szpitalu)) i na każdym usg, albo przez brzuch albo przez pochwę (żeby ocenic szyjkę). Więc łącznie miałam 13 razy usg.