Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sonita

WAŻNE!!!!!!!! STUDIA!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Jak oblicza się łączną ilość punktów aby dostać się np. na studia medyczne, gdzie próg punktowy wynosi 227 punktów? co wchodzi w jego skład? jeśli zdaje maturę rozszerzoną z bio i chem i gdzie 60x2=120pkt. Brakuje jeszcze ponad 100 pkt. Czy w jego skład wchodzą jeszcze oceny ze świadectwa i poszczególne punkty z np. matury z polskiego, ang?

Gość gyjjjh
na studia medyczne przelicznik wynosi 1%-1 pkt. a skoro jest tak dużo to liczy się biologia, chemia i FIZYKA.

Gość gyjjjh
na większość uczelni liczy się fizyka na medycynę

nie na wszystkich uczelniach medycznych liczy się fizyka, ale rzeczywiście na wielu, w każdym razie to że ktoś fizyki nie zdaje nie skreśla go z możliwości ubiegania się na medycynę. Przelicznik z rozszerzonej matury nie jest wprost z tego co pamiętam. To podstawowa tylko jest 1=1, w innym przypadku zupełnie nie miałoby to sensu żeby zdawać poziom rozszerzony. A co do studiów- medycyna jest trudna, ale do przejścia, zwłaszcza dla tych co mają zacięcie i chcą być lekarzami. W innym przypadku nie warto iść bo i tak zwykle po pierwszym roku ludzie z przypadku odpadają . U mnie na roku było takich sporo całkiem. Ale wszystko dla ludzi :) warto na początek na pewno zaopatrzyć się w dobry atlas do anatomii (ja kupiłam Olsona na medibooks.pl bo taki miała kumpela i bardzo mi przypasował) i książkę do biochemki. Po pierwszym roku (czyt. po tych dwóch przedmiotach będzie już z górki :)