Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

do...pp

KROCZE do porodu - przygotowania

Polecane posty

czy ktoras z was masowała krocze olejkiem w celu lepszego nawilzenia i rozciągniecia skóry aby przygotowac to miejsce lepiej do porodu ? jeśli tak to czy to pozwoliło unikąc nacinania ?

Gość zly link
Nie robilam nic i mnie nie nacieli.

Ja już od 15 tyg masowałam z użyciem olejków, łykałam wiesiołek i potem piłam napar z liści malin. Po traumie jaką przeżyłam po pierwszym porodzie ze szwami za wszelką cenę chciałam uniknąć nacięcia. No i kiedy doszło do porodu to i tak musieli mnie naciąć bo krótko przed narodzinami z usg wynikało że będzie ważył około 4300g. Na szczęście lekarz który zszywał mnie po drugim porodzie wykazał się większymi umiejętnościami krawieckimi i bardzo szybko doszłam do siebie:)

Gość ale o co wam sie rozchodzi
dokladnie, i tak cie natna jak bedzie trzeba, nikt cie nawet nie zapyta a ty nawet nie poczujesz ;) nie ma co swirowac, i tak to zrobia

Gość masz moje gg
ja powiedziałam jak jeszcze nie było akcji że się nie zgadzam na nacięcie, chyba że naprawdę będzie trzeba

ja tez mowilam a i tak mnie nacieli

nie ma co histeryzowac, bo ja nie natną, bo kobieta fochy struga, to można popękac i wtedy dopiero sa problemy

Gość takie tam gadanie
a czemu i tak to mają zrobić? jeśli nie ma takiej potrzeby to po co? Ja łykam ta arnike, ekomer, wiesiołka jeszcze planuje, masaż tak zaczne tydzień przed porodem, bo wczesniej sie balam :)

Gość masz moje gg
a jakie było uzasadnienie? U mnie lekarz twierdził że trzeba i kazał naciąć położnej a ona powiedziała "damy rade" a nie nacieła, nie pękłam urodziłam szybko:)

Ba! ja też mówiłam że nie chcę ale na porodówce mnie przekonali wizją pęknięć aż do odbytu. Jedno jest pewne, czułam już jak pękam i gdybym nie została nacięta byłoby jeszcze gorzej a tak na pęknięcia założyli mi tylko 2 szwy

bo robia to z wygody moja droga, aby szybciej bylo, taka prawda

Gość masz moje gg
no i właśnie tak samo lekarz chciał u mnie dobrze ze trafiła mi się ludzka położna

a co powoduje wiesiołek i maliny ze go tak popijacie ?

dollka- wszystko to przygotowuje szyjkę do rozwierania oraz uelastycznia krocze - taką żywię nadzieję ;)

Gość niee
Ja tez smarowalam olejkiem,masowalam od 7 miesiaca i mnie nie nacieli i nie popekalam.Naprawde warto!

Gość hym hym hymmmm
czy wiesiolek nie powoduje skurczów macicy? i nie zagrozi poronieniem?!?! co za herezje siejecie!

Gość tere fere bumm
Wiesiołek, maliny i arnikę stosuje się dopiero w 9mc, a najlepiej 2 tygodnie przed terminem, wczesniej moze doprowadzic do przedwczesnego porodu. Masaż krocza mozna w 3 trymestrze a nawet wczesniej

Gość dorcia33
Czy gola krocze dalej na porodowce ,czy juz nie?

Gość tere fere bumm
dorcia, to zalezy tylko i wylacznie od szpitala. Obecnie wg programu \"rodzic po ludzku\" nie goli się, nie robi lewatywy ani rutynowo nie nacina sie krocza, dopiero jak to konieczne. U mnie w szpitalu tak jest ale u wielu dziewczyn z forum nadal sie goli itd..

Gość fan minet
ja to robilem jezykiem.od brzucha az po tylek.

ja nic nie robiłam i nie musieli mnie nacinac.. a zreszta chocby cie nacinali to bedziesz tak w szoku ze i tak tego nie poczujesz. ja byłam troszke rozerwana w srodku wiec musieli mi 3 szwy załozyc dali znieczulenie i nic nie bolało.

Gość maja papaja
Ja używałam balonika Epi-No i nigdy nie pękłam. Mam za sobą dwa porody, w tym jeden domowy i latem czeka mnie trzeci. Polecam również symulator do uśmierzania bólu porodowego Elle Tens. Z tymi zabawkami porody są niczym strasznym. :)

Gość maja papaja
* nie są niczym strasznym, to jest :)

Gość pytam o laktację
ja nic nie robilam i nie nacinali chociaz w tym szpitalu jest tka praktyka. urodzilam w 3 bolach partych. pomoglo znieczulenie zo dzieki ktoremu nie meczylam sie 6 godzin porodu i mialamsile przec na koniec.

Gość maja papaja
Epi-No jest wydajniejszy od perineala, bo po perinealu zdarzają się pęknięcia (redukuje ryzyko o 6% przy pierwszym porodzie), a Epi-No redukuje je o 50%.