Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dziś jestem nie.wredna

egzotyczny kwiat z nasiona

Polecane posty

Cześć, dostałam nasiona strelicji królewskiej :) Chciała bym się dowiedzieć co nie co w tym temacie. Wiem, że to roślina trudna w uprawie, ale warto się pomęczyć :) Do jakiej ziemi najlepiej siać nasiona? Liczę na rady

Mniej więcej mam już plan jak się zabrać za sianie, tak więc: - przez 24 h moczyć nasiona w ciepłej wodzie (najlepiej w termosie) - czytałam coś o wyjałowieniu ziemi..... (Ziemię wsypuje się do brytfanki i wkłada do piekarnika na 30 min, temp. 200st.C) - jakoś nie jestem do tego przekonana, ale kto wie, może tak zrobię... - na drugi dzień sieje się na głębokość 1-2cm (Tylko właśnie nie jestem pewna do jakiej ziemi. Czytałam o cytrusach, że nasiona lepiej kiełkują w piaszczystej glebie. Może te też? A może nie...) - po posianiu nakryję doniczki reklamówką foliową lub obciętą butelką plastikową Zabieram się do tego ostrożnie, bo strelicja wschodzi długo i nieregularnie. Może wcale nie wzejść. Roślina kiełkuje po 5-16 tygodniach - ja liczę na to, że mi wykiełkuje po 5 tyg :) Czekam, może ktoś też chce hodować tą piękną roślinę. Wpisujcie swoje spostrzeżenia z uprawy.

Jeszcze nie posiałam. Przez chwilę pomyślałam, że zrobię małe terrarium dla strelicji ze starego akwarium, ale mi przeszło :) Dalej się zastanawiam jak utrzymać stałą, ciepłą temperaturę ok 25stC, żeby rośliny nie przemarzły.

Gość mllooodaa
ja też miałam strelicję ale mi nic nie wyrosło