Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sabinaaaay

o chrzcie blagam pomozcie mi

Polecane posty

Gość sabinaaaay

Dzien dobry! Mam jedno male pytanie, ktore bardzo mnie martwi i zastanawia, moze bedziecie Panstwo mogli mi pomoc. Szukam odpowiedzi na roznych forach ale odpowiedzi sa wieloznaczne i niespojne :( otóz... miesiac temu ochrzcilam swoja corke w Anglii w kosciele katolickim (catholic churh) przez angileskiego ksiedza. Nie potrzebowal on od nas zadnych zasiwadczen slubu, ani od chrzestnych potwierdzenia z parafii polskiej ze sa katolikami i ze moga byc rodzicami chrzestnymi. Po przyjeciu sakramentu dostalismy od ksiedza zaswiadczenie, ze nasza coreczka zostala "baptised". Tu sie zastanawiam czy ona przyjela chrzest w kosciele katoickim czy w kosciele baptystow. Przepraszam dla Panstwa odpowiedz napewno jest oczywista ale mnie to zatsanawia, bo moja znajoma zobaczyla to zaswiadczenie i powiedziala ze ja ochrzcilam dziecko w kosciele baptystow a nie w katolickim. Wiem, ze baptism to po angielsku chrzest, wiec baptised znaczy ochrzczona/y, ale dalej nie daje mi to spokoju czy moje dziecko bedzie moglo w Polsce (zalozmy ze za kilka lat wrocimy) norlanie pojsc do pierwszej komuni swietej? czy ten chrzest jaki tu zrobilismy naszej corce jest tak samo traktowany jakby smy chrzcili w polsce? Mam nadzieje ze w miare jasno opisalam o co mi chodzi :(

Gość grenadina
jak to nie jest taki sam? kosciol rzymsko-katolicki, to kosciol rzymsko-katolicki. to jedna religia i jedno wyznanie i sakramenty powinny byc uznawane w calym kosciele rzymsko-katolickim bez wzgledu na to, w jakim miejscu swiata sie do takiego sakramentu przystepowalo. a kosciol polsko-katolicki, to juz zupelnie inna historia i inne dogmaty.

Gość sabinaaaay
grenadina obawiam sie ze masz racje z tym kosciolem polsko katolickim :( czemu myslicie ze ten kosciol katolicki w anglii jest inny niz ten w polsce? to jakas paranoja przeciez i dlaczego mialabym powtarzac corce chrzest? :( dziekuje ze odpowiedzi

Gość grenadina
sabina - koscil polsko-katolicki to odlam kosciola rzymsko-katolickiego. roznica jest chocby taka, ze nie uznaje on nieomylnosci papieza i nie nakazuje duchownym zyc w celibacie. i to jest kosciol polsko-katolicki. natomiast jesli chrziclas dziecko w kosciele rzymsko-katolickim, to chrzest powinien byc wazny, w koncu dogmaty tej wiary sa jedne i obowiazuja na calym swiecie. pierwsze przykazanie sie klania.

Gość ochrzcilas dziecko
w polskim,jak juz mowilas chrzes to batpism ;P twoja znajoma jest glupia... serio serio

Gość ochrzcilas dziecko
w katolickim ofc;P

Gość sabinaaaay
mi sie jakies przyykazanie klania? a ty wierzysz w jakies polsko katolickie koscioly heeh no przeciez dogmaty tej wiary sa takie same na calym swiecie wiec co ty za nowe koscioly stwarzasz :)

Gość Do autorki...
Niczym sie nie przejmuj. Twoje dziecko jest ochrzczone i nie potrzeba zadnych innych chrztow. Tez mieszkam w Anglii.:-)

Gość sabinaaaay
ochrzcilas dziecko ;) a czemu tu kseiza angieslcy nie maja takich glopich wymogow jak w polsce np, ze rodzice chrzestni musza miec bierzmowanie itd. tu ksiadz angieslki kompletnie nic nie chcial, nawet w dowod osobisty czy paszport chrzestnych nie zagladal tylko uwirzyl na slowo jak sie nazywaja to mnie tak zastanawia. czemu w polsce taka biurokracja jest? martwie sie czy to napewno byl "dobry" chrzest

Gość sabinaaaay
Do autorki... czesc. a tez chrzcilas tu dzidziusia? i tez masz na zaswiadczeniu baptised i czy chrzest twojej dzidzi wygladal podobnie czyli, zadnych zaswiadczen itd?

Gość grenadina
omg... nie, pierwsze przykazanie klania sie polskim ksiezom, ktorzy ewentualnie czepialiby sie, ze dziecko bylo ochrzczone w anglii. a co do kosciola polsko-katolickiego, to jak juz mowilam - to jest odlam kosciola rzymsko-katolickiego. poczytaj, zanim palniesz jakas gafe ;)

Gość ochrzcilas dziecko
dlatego ze tutaj sa NORMALNI ludzie,ksieza nie wpiprzaja sie w zyciu malzonkow/pary i nie biora kasy za obrzedy. kosciol polski katolicki to ... aj sama wiesz,spojrz na rydzka ;P

Gość sabinaaaay
ochrzcilas dziecko wiem wiem jaki jest kosciol "polsko-katolicki" ehhh :/ niestety bagno straszne, ale zalezy mi zeby ten chrzest ktory tu zrobilismy w anglii byl potem wazny w polsce, bo nie chce wrocic za 5 lat a ksieza polscy powiedza ze ten chrzset byl niewazny bo nie bylo tej calej papierkowej roboty.. kurde to nasze zaswiadczenie nawet zadnej pieczatki nie ma, takie zaswidzczenie to ja sama tez w sumie moglabym sobie wydrukowac .. co o tym sadzicie..

Gość ochrzcilas dziecko
sluchaj nie wazne co powie ksiadz w polsce... nie ma czegos takiego jak "nie wazny" chrzest. to skarmanet ktory wiaze cie z bogiem do konca zycia ;] taki tatuaz nie do zmazania (hehe ladnie pisze jak na nie wierzaca ;)) poprostu NIE MOGA ci tego zanegowac ;) chrztu sie nie powtarza... ani nie mozna sie "odchrzcic". :)

Gość ochrzcilas dziecko
Chrzest święty to w katolicyzmie sakrament inicjacji i ponownych narodzin. Przyjęcie chrztu oznacza, że człowiek staje się chrześcijaninem i może przyjmować inne sakramenty. Obrzęd udzielany jest przez polanie głowy wodą i wypowiedzenie słów: Ja ciebie chrzczę w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego (formuła Trójcy Świętej jest uważana za niezbędny warunek chrztu). W przypadku zagrożenia życia wystarczy, aby uczyniła to jakakolwiek osoba, nawet niewierząca,(...)Zwyczajnym szafarzem chrztu jest kapłan lub diakon, nadzwyczajnym szafarzem chrztu może być każdy człowiek, udzielający chrztu drugiej osobie zazwyczaj w wyjątkowych okolicznościach w imię Trójcy Świętej. Materią tego sakramentu jest woda, a formą słowa: N. ja Ciebie chrzczę w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. jednym slowem sama moglas ochrzxcic dziecko i TEZ BYLOBY dobrze ;) reszta to szopka

Gość sabinaaaay
ochrzcilas dziecko masz racje, ten caly chzrest to szopka, niby mozna samemu ochrzcic dziecko, ale jak ksiezulki w polsce potem do komuni je dopuszcza przeciez sama sobie zasiadczenia nie wypisze :/ a bez zaswiadczenia w polsce to ani rusz! :(

Gość ochrzcilas dziecko
ale skoro masz zaswiadczenie z uk to musza... co najwyzej doplacisz pewnie "troche" i wystawia ci polskie "zaswiadczenie" chrztu.... ew popros kogos z pl zeby poszedl na plebanie i dopytal ajkie dokumenty sa uznawane przez kosciol katolicki i popros zbey ci tutaj wystawili ;)

Gość sabinaaaay
zapomnialas dodac , "uznawane przez POLSKI kosciol katolicki" ehhhm :)

Gość ochrzcilas dziecko
no tak,ej nie martw sie. na pewno bedzie dobrze ;) chociaz wiem ze wiekszosc ludzi jedzie do pl chrzcic, nigdy nie zastanawialam sie dlaczego, teraz juz wiem ;))

Gość sabinaaaay
a moze wiesz czym sie rozni ROMAN CATHOLIC church od catholic church? czy to roman na przedzie (rzymsko) ma jakies znaczenie? rany jakie pytania, ladna katoliczka ze mnie ;)

Gość sabinaaaay
jada chrzcic do polski min dla wlasnie tej calej szopki zwiazej z chrzcinami, i latwiej takim pojechac do pl we trojke niz wlec tu cala rodzine- oszczedniej ;)

Gość ochrzcilas dziecko
czekaj zaraz spr :D

Gość ochrzcilas dziecko
The Roman Catholic Church, officially known as the Catholic Church, [note 1] is the world's largest Christian church, representing over half of all Christians and one-sixth of the world's population. The Catholic Church is a communion of the Western Rite (Latin Rite) and 22 autonomous Eastern Catholic Churches (called particular churches), comprising 2,795 dioceses in 2008. czyli roman catholic to to samo co caholic tylko ze bardziej sczegolowo :D

Gość sabinaaaay
to mi ulzylo :) czirs ihihi

Gość ochrzcilas dziecko
heh dobra chyba ide w kime bo juz pozno ;) zycze duzo zdrowia i usmiechu tobie i towjemu dziecku iz adnych problemow;)

Gość sabinaaaay
dzieki ale dobry pomysl podsunelas zeby pojsc do polskiej parafii i sie zapytac :) papa kolorowych snow

Gość chrztów się nie powtarza
a twoja córka została ochrzczona w chrześcijańskim kościele, i nie bedziesz miała zadnych problemów

Gość sabinaaaay
mam nadzieje oby tak bylo :( myslisz ze taka karteczk ze moa corka zostala ochrzczona a wystarczy pozniej polskim ksiezom? nawet zasdnej pieczatki na niej nie mam.

Gość a czort ich wie
polscy księża to pijawki, może na dowód tego bedą chcieli troszkę kasy... w państwach zachodnich wierzą nawet na słowo...

Gość sabinaaaay
wie ktos cos mozejeszcze na ten temat :(