Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania wawa222

czy biorac slub w angli ma on takie same skutki w polsce?

Polecane posty

Gość ania wawa222

plnuje wziasc slub w anglii i mam pytanie czy po slubie cywilnym bedzie mial on pozniej (jak np za 5 lat wrocimy) takie same skutki prawne jak bysmy go normalnie wzieli w polskim usc?

Gość herta45455
tak

Gość ania wawa222
ktos jeszcze ma cos do powiedzenia

Gość ania wawa222
bo mnie toz zastanawia? i kurde akt slubu trzeba bedzie umiejscowic w polskim usc :( tyle zachodu z tym

Gość ania wawa222
?

Gość herta45455
Nie ma obowiązku umiejscawiania,ale pewnie sytuacja Cię zmusi,gdy będziesz chciała wyrobić dowod osobisty czy polski paszport z nazaiskiem męża.

Gość ania wawa222
kabel jakie polskie akta z polskie mam zabrac? w anglii do zawarcia slubu cysilenego tylko paszport jest mi potrzebny :O wiec skad masz te "wiesc" watpliwie dobre

Gość herta45455
*nazwiskiem

Gość ania wawa222
herta45455 a po co mam zmieniac? na nazwisko meza? po to slub bierzemy zeby nazwisko jego wziasc? tu w anglii przy slubie nie zmieniaja nazwiska na meza, a ja nie bede sobie mącic w zyciu

Gość herta45455
zazwyczaj kobiety zmieniają,ależ jesteś napastliwa!

Gość ania wawa222
nie jestem herbatko, tak post zabrzmial moze

Gość ania wawa222
kabelku gd\ie tu jest wspomniane o akcie urodzenia? jest napisane jako alternatywa a nie jako wymog Documents you must produce Evidence of name, date of birth and nationality - a current passport is the preferred document; a national identity card / official travel document. The following alternatives are acceptable: full birth certificate short birth accompanied by photo id / medical card. Proof of address - council tax bill, household bill/bank statement or letter signed by someone able to confirm your residence. If you are subject to immigration control, please telephone 0845 129 5900 for further advice. Please also read the Foreign Nationals section.

Gość ania wawa222
i co w przypadku rozwodu? czy slub zawarty w anglii mozna rozwiazac w polskim sadzie?

Gość nie rozwodu nie dostaniesz

Gość ania wawa222
czy ktos zna odpwoedz na moje pytanie?

Gość ania wawa222
?

Gość ania wawa222
co za tepi ludzie? naprawde nikt nie wie

tak oczywiscie. drugiego ślubu w PL nie dostaniesz, a jesli weźmiesz posadzana zostaniesz o bigamie. Jednak aby ślub został wpisany w urzedzie stanu cywilnego - odpowiedniego dla Waszego miejsca zamieszkania po powrocie, należy: przetłumaczyć akt małżeństwa (na polski oczywiście:P) z takim aktem udać sie do USC (musicie iść oboje) przedstawić urzędnikowi orginał i tłumaczenie, nazywa się to umiejscowienie aktu ślubu, obecnie kosztuje chyba 100zł, tłumaczenie u tłumacza przysięgłego coś około 50zł Ponad to do zawarcia małżeństwa w UK będzie wam potrzebny akt urodzenia przetłumaczony na angielski u tłumacza przysięgłego. I chyba zgoda albo coś takiego z USC w miejscu zameldowania. skutki prawne sa te same - a akt slubu trzeba umiejscowić.

wiesz oprócz prawa angielskiego dotyczacego zawarcia ślubu, musisz dopełnić obowiązków jakie beda Ci potrzebne do umiejscowania. Bo umiejscowić musisz. Dlatego najlepeij jak zadzwonisz do USC w kraju tam gdzie jestes lub bylas zameldowana.

jak umiejcowisz to tak rozwod moze byc w PL.

Gość ania wawa222
deko bardzo Ci dziekuje za tak obszerna odpowiedz nic dodac nic ujac dzieki a interesujesz sie tym czy moze tez braleas/as slub za granica

Gość ania wawa222
deko, ale nie ma prawnego musu na zarejestrowanie angielkiego aktu malzenstwa w pl??? i do zawarcia malzenstwa potrzebny nam byl tylko paszport zadne tlumaczenia aktow urodzenia itp, aha i potwierdzenie adresu tu w anglii to wzielismy rach. telef i wyiag z banku

miałam z tym doczynienia przez pewien czas

Gość ania wawa222
z tym czy trzeba umiejscowic to wiem na 100 proc juz bo dzwonilam dzis do usc w warszawie i pani powiedziala ze nie trzeba, no chyba ze chce zmienic nazwisko na meza to wtedy tak

wiesz, z tego co ja się orientuje to zawsze bierze się z USC ten akt urodzenia przetłumaczony, nawet do zawierania ślubu w San Fracisco:P najlepiej zadzwon do USC - bedziesz wszystko wiedziała jak jest.:) jesli masz juz Akt Ślubu to możesz go sobie umiejscowić, bo bez tego nie mozesz wyrobic dowodu ani paszpartu itp.

jesli planujecie powrot do PL, ta najlepiej najwygodniej byłoby go sobie umiejscowić przy okazji jak bedzie w PL - ale to moje osobiste zdanie:)

Gość ania wawa222
my juz slub mamy zamowiony i wszystko jest ok nic wiecej od nas nie chcieli zadnych aktow urodznia. wiec z tym to moze juz nie aktualne informacje masz.