Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pliiilla

sprawy w kościele- jak się zabrać??

Polecane posty

Gość pliiilla

hej :) mam pytanie, bo mamy juz termin slubu i teraz chce isc "wspiac sie " w kosciele i ustalic sobie godzine :) i moje pytanie brzmi- na ile wczesniej powinno ie sobie takowa godzine i termin zaklepac, i co jak ide do ksiedza- to od razu mu place?? bo to chyba zapowiedzi musza byc itd..nie wiem nigdy wczesniej nie organizowalam wesela i nie chce sie zblaznic :P proosze o odpowiedz :)

Gość phiiiiiiii
ja tez jestem ciekawa bo tez nas to czeka

Gość pliiilla
no to hehehe czekamy na odpowiedz :D a na kiedy macie date? my na sierpien 2010 :)

Gość phiiiiiiii
20 wrzesien 2009

Gość my jak termin zaklepywalismy
to od razu godzinę wybraliśmy. a resztę papierów mamy zaczynac gromadzic na 3 msc przed.

Gość pliiilla
czyli na 1 spotkanie wpisujemy sie tylko ustalamy godzine i nie placimy nic??

Gość my nie płaciliśmy nic. płaci
sie chyba dopiero przed mszą. wcześniej jeszcze daje się ofiarę na zapowiedzi.

jeśli macie już termin to idźcie jak najszybciej zaklepać sobie godzine, zeby ktos inny was nie uprzedził, za to się nie płaci. płacić będziecie dopiero kiedy będzicie w kancelarii parafialnej odbierali odpis aktu chrztu( w kazdej parafi stawka jest inna, zdaża się że czasami uda sie dostac taki papierek za darmo ale to sa odosobnione przypadki) nastepne opłaty ponosi się dajac na zapowiedzi no i na koniec przed samym slubem placi sie za slub

Ha ha! Wy to macie fajnie - wszystko w jednej parafii. Ja pochodzę z innej części kraju (stamtąd trezba będzie akt chrztu), należe obecnie do innej pewnej parafii, a ślub będzie w jeszcze innej. Mam totalny mętlik gdzie co w której mam załatwić.

Gość Luuuuudzie
w każdej parafii inna stawka i od parafii zależą jakie papiery chcą... Kurwa no po prostu tragedia jakaś! Uważacie, że to jest normalne?

Gość czarna koala
nie róbcie cyrków. w każdej parafii chcą taie same dokumenty - akt chrztu z adnotacją o bieżmowaniu, świadectwo ukończenia kursu i nauk przedmałżeńskich i zaświadczenie z USC o braku formalnych przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego. tyle że ceny różne, ale to cóż. do autorki - idzcie jak najszybciej zaklepac termin u księdza - bo tez juz moze byc zajęte!! - i pogadac z nim co i kiedy macie przyniesc. przeciez jak mu od razu nie dacie dokumentów/na zapowiedzi/nie wiem czego jeszcze to was nie wyrzuci od razu, nie? najwyzej kaze przyniesc za kilka dni albo cos..

Gość znam taki przypadek
no właśnie - CENY RÓŻNE. Cena to może być w cenniku lub w menu, a tu takiego nie zobaczysz.

my najpierw na sale pojechalismy dowiedziec sie czy termin który nas interesuje jest wolny umówilismy sie z facetem zeby przez ten jeden dzien nikomu tego terminu juz nei oddawal a my pojedziemy do ksiedza dowiedziec sie czy w kosciele bedzie wolny ten termin (koniecznie chcielismy wziąśc ślub w naszej parafii) no i akurat termin w kosciele byl wolny, godzina która nas interesowala (17) tez, i to wszystko tylko dlatego ze ktos zrezygnowal a tak juz musielibysmy brac 15, no i jak juz u ksiedza bylo ustalone to do faceta od sali zadzwonilismy zeby nas wpisal i na nastepny dzien na zaliczke sie umówilismy, a bylo to wszystko w grudniu, slub jest we wrzesniu, Z ksiedzem ustalilismy ze w czerwcu przyjdziemy dac na zapowiedzi i od razu z kasą za wszystko (1000zł)