Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chrzestna363636

komunia ,co kupic???

Polecane posty

Gość mustafa2
wydaje mi sie ze w dzisiejszych czasach komunia to juz nie jest duchowe przezycie , sprowadza sie to do gromdzenia prezentow. ja nic nie dostalam na komunie oprocz medalika i modlitewnika. ale to byly czasy komuny wiec nic nie bylo. ale jak juz prezent to moze cos wartosciowszego niz komuter, np jak ktos tu zasugerowal jakas ksiazeczke.

ja dostałam biblie na komunie i czytalam tylko fragment bibli na Boze Narodzenie jakiś tam, ale to tylko kilka razy, Hymnu o miłości się z niej uczyłam i jako 12 latka z koleżanka znalazłyśmy straszny wtedy dla nas urywek z apokalipsy i go czytałyśmy i się bałyśmy i tyle po tej bibli mam. Moja siostra dostała encyklopednie PWN, ale taka jednotomową no i ona jak nie miałyśmy internetu nam się przydawala do wyjaśniania pojęć, ale jak już internet był to stała koło bibli :) Medalia nie nosiłam bo mama mówiła, że zgubie i nie dawała go, a teraz wole jakiś wisiorek nosić niż medalik, bo religijna aż tak nie jestem.

Gość kur
co do tego 7 latka to właśnie tak mi gówniarz odpowiedział, czy to jest dobre wychowanie to nie wiem, wszystko przekłada na pieniądze a komunia według niego to tylko jest po to żeby dostać pieniądze. A co do moich wypowiedzi to nie mam nic przeciwko temu że jak ktoś ma wiecej kasy robi droższe prezety - normalne i logiczne by się wydawało. Ale nie kurde na komunię. Zadałam pytanie czy jeśli bym miała tyle kasy że stać mnie by było na kupno willi z basenem to czy mogę to podarować 8 latkowi na komunię? Według waszych wypowiedzi to wychodzi że jak najbardziej. Nie o to chodzi że ktoś daje droższy czy tańszy prezent. Chodzi o to że komunia bardzo się skomercializowała i teraz nie liczy sie sama komunia tylko prezenty. Zapytajcie się swoich dzieci, kuzynów, chrześniaków którym pokupowaliście laptopy i inne takie zabawki. Czym była dla nich komunia? Jestem ciekawa bardzo co wam powiedzą.

kur nie wymyslaj,mnie stac aby kupic dom, ale jakos nie kupilam jej willi na komunie.Nie porownuj laptopa do domu. niewiem moze ty zyjesz w czterech scianach zamknieta i nie wiesz co to laptop, komórka itp. Wyklocasz sie ze laptop to niestosowny prezent a nie masz argumentow.upierasz sie przy biblli czy lancuszku zlotym. Ale lancuszek to wlasnie pokazywanie co ja mam a co nie itp. a biblie to mozna kupic juz 7-latkowi jak zacznie chodzic na religie a nie koniecznie na komunie jak dziecko ma juz 9lat. A laptop na pewno o wiele bardziej bedzie edukacyjny jak ta bibllia i lancuszek i co tam jeszcze wymyslalas. jak ci juz pisali inni-przy kompie mozna zastosowac duuuzo super prog. eduacyjnych,sprawdzic duzo ciekawostek i na pewno predzej czy pozniej przyda sie do szkoly.Nauka i zabawa w jednym. chodzi tylko o to ze nie kazdy moze taki prezent zrobic i chyba to cie najbardziej boli. wiec ty kupuj biblie i slowniki a inni beda robic prezenty wg.swojego uznania! I to ze kogos stac nie znaczy ze jest pusty itp i zaraz bedzie kupowal wille -jak sugerowalas.

Gość nadusia
moim zdaniem... to powinno być coś co ona będzie miała na pamiątkę... rower nie (zaraz się popsuje) ja bym proponowała jakąś biżuterię:P to jej raczej na zawsze:)

Gość ło ło matka
biżuteria moze się zepsuc szybciej jak rower,moze zostać zerwany łańcuszek przy aktywnym zyciu dzieci,mogą zgubic biżuterie,a napewno większośc mam zabroni drugoklasistkom nosić złota biżuterie

Gość o co chodzi w twojej stopce
Chrzestna :D Dostrzegam pewną niespójność w Twoich wypowiedziach. Chcesz kupić dzieciakowi laptop - kupuj. Nie rozumiem po co 8-letniemu dziecku taki sprzęt, ale jak musisz to kupuj. Ale wytłumacz mi po co w takim razie zakładasz topic "co kupic?" po czym na nasze sugestie odpowiadasz :" nikt nie bedzi mi mówił co mam kupowac a co nie.! ". Ogarnij sie.

Gość NIE ROZUMIEM ZACOFANIA
dlaczego nie rozumiecie ze 9-latkowi jak najbardziej przydatny bedzie komputer czy laptop.Skad ta złośliwosc i zawisc.Przeciez zyjemy w 21 wieku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nawet jezeli teraz częściej bedzie zabawka to za 2 czy 3 lata napewno bedzie baaardzo pomocny w nauce. nie piszcie ze wszystkie co tu wypowiadały sie na NIE-KOMPUTER,LAPTOP,KOMÓRKA-że nie macie takich sprzetów w domu i ze zabraniacie korzystać z tego swoim 7,8,9-cio letnim dzieciom. No soooory,to jak wy te dzieci chowacie ze piszecie ze dla 9-cio latka laptop, komórka to be a biblia czy łańcuszek cacy. Soory przedmówczyni ,ale skoro nie wiesz po co 8-latkowi laptop to żyjesz w ciemnogrodzie!

Gość kur
co tu rozumieć ,nie rozumieć Bachorom dajecie takie fajne prezenty a nic nie skorzystaja.Powinno takie dziecko dostac biblie,ewent. jakąs ksiazke o Bogu i to nie za droga. a drogie prezenty trzeba robic na weselach. Ja na swoim dostałam wielkie g....no i szlak mnie trafia jak słysze o laptopach i komórkach, aparatach czy rowerach na komunie!!!!

Gość mama miaaaaaaa
takich ludzi jak kur i chinka trzeba trzymać w zamknieciu. kur jestes nie dopieszczona chyba ze o dzieciach piszesz bachory. A na komunie uwazam ze goscie powinni dogadac sie miedzy soba-jeden do łańcuiszek,inny aparat a inny komputer czy laptop, a jeszcze inny biblie czy słowniki (o których tu ktos wspomniał -choc uważam ze sdłowniki to mozna dac np.za wyniki w nauce a nie na komunie) poprostu dogadać sie na co kogo stac i tak dac. aaa i dowiedziec sie co by chciało dziecko, czego niema a co by sie przydało.

Gość Patka987123
Do kur ty na prawde masz coś z sobą skoro ty dostałaś wielkie g**no jak sama napisałaś to nie oznacza że inne dzieci nie mogą dostać tego czego chca.,Byłam na komuni tydz temu kuzynka dostała mp4,komórkę i drukarkę wszystko to co chciała, ale gdy ksiądz zapytał co w ten dzień dostanicie ona powiedziała jako jedyna z klasy że coś NAJPIĘKNIEJSZEGO-PRZYJMIE BOGA DO SWOJEGO SERDUSZKA!!!A więc wszystko zalezy od wychowania a w szkole sie nie chwalą prezentami bo maja zakaz i nikt nie wie co kto dostał. Jej się przez to nie przewróci w głowie. A le musze powiedzieć że od dziadków dostała piękną biblię a ode mnie książkę z anatomią ludzką ogólnie o człowieku bo wiem że ją to ciekawi i chciała bym aby sie od najmłodszych lat kształciła. I chociaz nie przebiłam mp4 to jednak czyta ta książkę i bardzo jej się podoba.Każdy daje co uważa chociąż na komunie przesada jest skuter czy quad dla mnie to nie przejdzie!!!

Gość Patka987123
Moja chrześnica pojdzie do komuni dopiero za 7 lat czyli mam troche czasu ale wiem że jeżeli bedzie mnie stać to dam jej laptopa albo piękny aparat bo ja też kocham zdjęcia i chciała bym ja tym zaszczepić. Podobają mi sie prezenty tak jak ktos napisał o encyklopediach świetny pomysł ale jej mama ma wszystkie encyklopedie możliwe wiec prezent odpada. A nigdy dziecku bym nie dała nic ze złota sama dostawałam wszystko ze złota łańcuszki kolczyki i nigdy w nich nie chodziłam i oddałam wię moim zdaniem to wyrzucanie pieniedzy w błoto a rower...hmm... to juz takie starodawne jak zegarki kiedyś. Sama na swoja komunie dostałam tylko pieniadze małą kwote ktore szybko sie rozeszły więc nie krzywdzmy dziecka i nie dawajmy mu pieniedzy bo nic z nich nie bedzie miał a z prezntów zawsze bedzie sie cieszył

Gość Patka987123
A i jeszcze jedno nie trawie ludzi którzy sami są przeciwni dawania drogich czy nawet skromnych prezentów tylko np biblię (no ale ile mozna dostać biblii czy łańcuszków) a jeżeli ich dziecko idzie do komuni to wtedy chcieli by żeby dziecko dostawało laptopy kamery skutery.Zastanówcie się czy chcieli byscie zeby wasze dziecko zostało tak obdarowane jak wy obdarujecie inne dzieci bo to sie kiedys zwróci!!! A dzieci wychowajcie tak żeby z tego co dostały bez wzgledu na to ile to kosztowałoi co to jest żeby podziekowało i sie cieszyło. Bo to jest najważniejsze.

Gość 8latek
a ja mam w dupie komunie, medaliki i tak dalej, jak juz mam w tym uczestniczyc to przynajmniej chce jakies zajebiste prezenty i dostane bo moja rodzine stac! a biedota niech sie schowa :P