Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak sie pytam tylkoo

do tych któzy maja prawko

Polecane posty

Czy jak hamujecie to wciskacie sprzęgło? Może troche dziewne pytanie ale tak sie zastanawiam. Mnie instruktor uczył ze przed zachamowaniem musze wcisnąć sprzeglo. Moja siostra i chlopak (też uczyli sie u tego instruktora) też tak jeżdżą a mama na nas krzyczy że spalimy sprzęgło i żeby nie wciskać tylko hamować normlanie. Jak to jest u was?

miało być którzy w temacie oczywiscie ale mi r zjadło.

przecież jak hamujesz bez sprzęgła to Ci zgaśnie auto :o

Gość poraszka
nie wiem kuźwa, zawsze miałam z tym problem :O:O

bo możecie spalić. Sprzęgło wciska sie jak zmieniasz bieg, ruszasz, albo jak sie zatrzymujesz na biegu. Przy hamowaniu nie. mama ma rację. Trzeba słuchać mamy ;)

do samego hamowania sprzeglo niepotzrebne jest, chyba ze redukujesz bieg albo calkiem sie zatrzymujesz

ja tez tak robie jak ty ale staram sie to wyplenić z siebie ;)TO JEST ZŁE:)

tez slyszalam dwie szkoly..mnie tez uczyli,ze najpier sprzeglo,a potem hamulec...ale teraz najpierw tylko hamuje,a tuz przed zatrzymaniem wciskam sprzeglo

to ja chyba jeździć nie umiem :P

tzn ja najpierw hamuje lekko potem naciskam sprzęgło i do końca hamulec, mówie o takim hamowaniu np do świateł.

Gość no to tak
a to zalezy jak hamujesz.Czy tylko lekko zwalniasz czy sie zatrzymujesz, wszystko zalezy od predkosci.

ja już 5 lat tak jezdze z tym sprzęglem i nie umiem sie oduczyć :( Mam nowe auto i boje sie że spale sprzeglo szczególnie ze to auto podattne na takie awarie. Nie wiem jak sie oduczyć.

mi instruktor mowil ze sprzeglo uzywa sie do 3 sytuacji: 1---> gdy ruszasz 2---> gdy hamujesz, znaczy juz ostatnia faza hamowania 3---> podczas zmieny biegow i wsio

a moja matka sie dziwi dlaczego ja nie chce auta kupic od kobiety :D

nie, bo wtedy sprzęgło się pali. jak hamjesz nagle, że prawie stajesz w miejscu to ok. Bo wtedy hamujesz z wysokiego biegu. I silnik może się udławić. Ale jak się zatrzymujesz powolutku, to możesz nawet wcześniej wybić na luz i dopiero się zatrzymać, z samym hamulcem. Może tak, nie zwalniam ze sprzęgłem, bo to głupota.

Gość prototypN
do hamowania auta sprzęgło nie jest potrzebne i faktycznie można spalić sprzęgło , sprzęgło używam tylko do zmiany biegów , wiem o tym, że wiele kobiet jeździ na tak zwanym półsprzęgle, czyli bez powodu lewa noga na sprzęgle czekając na zmianę światła na skrzyżowaniu

no ja już używam do ostatniej fazy hamowania :P

dsd umiesz jezdzic :) bo tak trzeba, zeby sie sprzeglo za szybko nie zje**** :)

zaraz się wkurzę i przejadę się dookoła bloku bo już sama nie wiem jak robię 💤

to po jakiego ten instruktor tak uczy? Nie tylko mnie tak nauczył. ech

spoko spoko, a mam takie pytanie jak Was instruktorzy tlumaczyli zielona strzelke warunkowa w prawo??? bo u niektorych slyszalam, ze mozna jechac bez zatrzymywania.... jak to u was bylo???? bo ja sie zawsze zatrzymuje :)

Gość hamowanie bez sprzęgła
Mnie na kursie też uczyli - najpierw sprzęgło, potem dopiero hamulec, bez względu na to, z jakiej prędkości i na jakim odcinku hamowałam. Pewnie z wygody tak uczą, bo wtedy auto nie zgaśnie... Przekonana, że tak się robi, na egzaminie robiłam tak samo... egzaminator opierdolił mnie z góry na dół, a ja w sumie nie wiedziałam za co :o Hamując na dłuższym odcinku wciskasz sprzęgło przy redukcji biegów i przed samym zatrzymaniem (swoją drogą w ten sam sposób na egzaminie dowiedziałam się, że istnieje coś takiego jak redukcja biegów przy zwalnianiu czy hamowaniu :o ). Ja dzięki miłemu panu egzaminatorowi po egzaminie już za kółkiem nie usiadłam, chociaż zdałam. Minęły 3 lata :o

mi kazali się zatrzymywać.

mi tez kazali sie zatrzymywac, a kumpeli instruktor powiedzial , ze moze jechac :O na egzaminie by ja o to udupili :)

przed strzalka zawsze tzreba sie zatrzymac, nie zwolnic ale zatrzymac

tzn jak miałam jazdy to jechałam normalnie, ale instruktor ciągle mi przypominał ,że mam pamiętać o tym aby się zatrzymać na egzaminie :)