Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamila 23

Prolaktyna

Polecane posty

Gość Kamila 23

Witam Jestem tu nowa, od dawna śledze to forum i postanowiłam napisać o swoim problemie. Otóż mam problemy z prolaktyną, strasznie bolą mnie piersi, mam problemy ze wzrokiem i widzę tak jakoś nie wyraźnie tz. ostrość jest słaba. Miewam również bóle głowy o różnym nasileniu, (ale nie są one częste, bo pare razy w miesiącu) do tego dochodzą nieregularne miesiączki które czasem trwają nawet 14 dni, a czasem tylko 4 teraz są w miarę regularne. Na zmianę chudnę i tyję , po każdym posiłku brzuch robi mi się jak balon ale miałam usg jamy brzusznej i wyszło dobrze. Do tego czuje się bardzo osłabiona i ciągle zmęczona i senna. Pierwsze badanie prolaktyny miałam robione 25 sierpnia 2008r oto wyniki: PRL 227.9 NORMA 72 DO 511 mIU/l PRL PO 60 MIN 5512 PRL PO 120 MIN 3298 Do ginekologa poszłam z tymi wynikami dopiero w grudniu i dostałam tabletki bromocorn, które używałam aż do lutego po pół tabletki wieczorem. Potem po badaniu piersi ginekolog stwierdziła że wszystko w porządku, ale poprosiłam o ponowne skierowanie na prolaktynę z tego powodu iż po odstawieniu tabletek ( 3 dni przed wizytą u ginekologa brakło mi tabletek) przez te 3 dni znów czułam się zmęczona. Wyniki zrobiłam na drugi dzień po wizycie były następujące Data badania 10 luty 2009 PRL 287.6 PRL PO 60 MIN 5678 PRL PO 120 MIN 3026 POSZŁAMZ TYMI WYNIKAMI DO NEUROLOGA, ALE PANI DOKTOR PO BADANIU STWIERDZIŁA ŻE WSZYSTKO DOBRZE I TO PRZEZ NERWY. TWIERDZIŁA RÓWNIEŻ ŻE WYNIKI MAM DOBRE, badanie okulistyczne ( dno oka) jednak nic nie wykazało. Dodam, że te lekarki ( i okulista i neurolog ) które mnie badały nie mają opini dobrego lekarza. Pojechałam więc do innego lekarza neurologa z bardzo dobrą opinią i ten tylko popatrzył w wyniki i od razu skierował mnie na rezonans przysadki. 15 czerwca będe miała to badanie. Morfologię mam dobrą, tarczycę też, jedynie nieliczne kryształy szczawianu wapnia w moczu ale lekarka kazała mi tylko dużo pić, stresów też raczej nie miałam, chociaż jestem osobą wrażliwą i nerwową, nie mam rzadnego wycieku z nosa. Boję się że może coś mi tam wyjdzie.. Co o tym myślicie??? Proszę doradźcie coś!!!

Gość Mogę coś powiedzieć
Z tego mi wynika że masz hiperprolaktynemię czynnościową. Ja też to mam. Biorę Bromocorn ale źle się po nim czuję.

Kamila.. ile kosztują badania na PRL i czy trzeba mieć skierowanie zawsze na to badanie czy tylko, jak nie chce sie płacić kupe forsy?? nie śmiejcie sie ale nie wiem, więc pytam, a nikt ze znajomków nie wie. Bądź dobrej mysli:*

Gość Kamila 23
badanie kosztuje 17 zł za każde pobranie. Bez skierowania chyba też można ;)

Gość Kamila 23
A czy przy takich wynikach może być gruczolak przysadki??? Miewam bóle głowy i tak jak wcześniej napisałam mam problemy za wzrokiem. Miewam też problem jak mi się wydaje z zatokami bo ciągle mam zatkany nos i coś w rodzaju kataru tz. taka biała płynna wydzielina.. Proszę napiszcie coś i doradźcie mi bo rezonans mam dopiero w połowie czerwca.

Hej, ja tez miałam podwyższona prolaktyne i jak szlam na pobranie krwi to mi gin odrazu powiedziala czego mam sie spodziewac w zaleznosci jaki bedzie wynik i generalnie mialo byc tak ze wynik dwucyfrowy oznacza leczenie farmakologiczne natomiast trzycyfrowy wizyta u neurologa i to on wtedy zadecyduje co dalej, nie pamietam tylko jednostek w jakich dostalam wynik .... ale nie mialam ani boli glowy ani nic innego wiec w zasadzie lekarka powiedziala ze raczej nic strasznego sie nie dzieje poza jakims mikrogruczolakiem, dostalam tabletki i jest ok, pozdrawiam i zycze powodzenia