Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anastazjaaa

Kocham go ale boje sie o przyszłość..

Polecane posty

Gość anastazjaaa

Jestesmy razem 1,5 roku. Narazie nie mielismy zadnych wiekszych wydatkow bo oboje mieszkamy u swoich rodziców. On ma 24 lata ja 19. Szykuje sie po waakcjacvh wyjazd na moje studia... a ja boje sie o to ze zwyczajnie nie damy rady..finansowo. Moja matka wciaz mi to powtarza ;( az mam dosc i sama zaczynam miec jakies watpliwosci...

spoko,tylko pierwszy rok rtaki ciezki,potem juz stypa bedzie jak sie postarasz..i jakas studencka prace mozesz miec...a na pierwszy rok radzilabym pojechac na saksy na zarobek...polecm holandie,biuro AB: http://www.abjobservice.nl/ domek 100 euro a miesiac,ubezpieczenie 67...mozesz odlozyc 800 euro w kieszen lekko.3 miesiace wakacji daje 1800....jak mamam ci troche pomoze,to masz na caly rok na spokojne zycie

Przecież są stypendia socjalne - i wcale nie takie niskie.

Gość anastazjaaa
jeju, dzieki Ci wielkie.. A mozesz mi powiedziec co znaczy na "saksy" ?? Dziekuje Ci za link. Kuyrcze takich ludzi tak mala na swiecie jak Ty a szkoda : )

mozesz zlozyc wniosek o stype socjalna tez...ale z tego co wiem,to sa to nie za wielkie kwoty,ale zawsze cos.doplaca ci do akademika albo do obiadow na stolowce..i troche kasy na konto

Gość dfbgh
"na saksy" czyli "do pracy"

Gość anastazjaaa
ahaa.. a jak chcem zamieszkac w jakims wynajetym pokoju ? to moge liczyc na taka dopłate ?? Ten link ktory mi wysłałes to byles tam ? to jest sprawdzona firma ?

cholera liczyc nie potrafie:P 800 x 3 to przeciez 2400... na saksy-wikipedia: Saksy (od nazwy niemieckiego landu Saksonia), pierwotnie - sezonowe wyjazdy za chlebem z Polski do Niemiec. Robotnicy z Królestwa Polskiego i Galicji udawali się wczesną wiosną na roboty rolne do środkowych i wschodnich Niemiec, a wracali późną jesienią (tzw. "wyjazdy na saksy"). Obecnie określenie to jest potocznie używane dla sezonowej emigracji w celach zarobkowych w każde miejsce. sezon zaczyna sie pod koniec czerwca,ale trzeba dzwonic juz teraz...ja tam zawsze miejsce zaklepywalam na poczatku maja,duzo chetnych jest na wakacje.w AB polecam cebulki tulipanowe (obieranie,lekka praca,ale wez gumowe rekawiczki i 6 rolek plastra,bo inaczej rece poranisz)...i rozne inne.odradzam ogorki u van roja i papryke oraz pieczarki u henka kolo weertu.reszta szklarni ponoc ok,ale ty sama musisz wiedziec czy wytrzymasz temperature.salata i kapusta jest na kolanach,wiec tez odradzam.powiem szczerze,ze nie wiem jaka teraz maja oferte,ale firma w porzadku.nie wiem z jakiego rejonu polski jestes,ale tych firm jest od cholery...i nie trzeba sie martwic o dom

Gość orinatka9
rowniez polecam te biuro AB. bylam 3miesiace w holandii i zarobilam na czysto 9tys zl :) takze..jest wyjscie ;)

wydaje mi sie,ze nie...doplata jest chyba tylko do akademika...musisz sie w dziekanacie dopytac. tak,jezdzilam z AB 5 lat na wakacje podczas studiow :)

Gość anastazjaaa
oo jak fajnie : )))) A jest mozliwosc wyjazdu z kims ? Bo na tej stronce nic o tym nie piszą..

jasne,ze tak:) wiekszosc ludzi przyjezdza parami..nie zawsze razem pracuja,ale mieszkaja razem.jedyny minus AB-do 10km odleglosci miedzy praca i domem dostajesz rower...deszcz nie deszcz,a tu czesto pada...na szczescie przed siodma rzadziej :)

Gość orinatka9
ja jechalam z kolezanka. w 3jest trudniej. ale zapisac sie trzeba jak najszybciej bo odrazu pracy nie dostaniesz! trzeba czekac na oferty..

Gość anastazjaaa
ooo ale fajnie ze mozna z kims! jejuu uff... hehe z tym deszczem to wesolo :D:D:D Wypelnie zaraz formularz i wysle : ))) Tylko musze chyba gdzies tam wcisnąć ze interesuje mnie wyjazd razem ? czy to juz pozniej ??

Gość orinatka9
ja dostalam samochod :P placilas/placiles juz podatek holenderski? bo ja czekam az to przyjdzie do domu..nie wiem ile tego bedzie

ja bym tam zadzwonila na twoim miejscu..i dzownila czesto...jest duzo chetnych,a tak przynajmniej beda o tobie pamietac...dobrze by bylo tez tak wpasc,jak masz blisko..z dokumentami i pakazac sie

nie..bo dalej nie dostalam koperty z belastingdienstu...wkurzaja mnie....ale tez mialam jeden rok,ze zarobilam 2500euro i dostalam chyba 600-700 zwrotu...

Gość ...zielonejabluszko...
tam gdzie milosc,pieniadze tez sie znajda...

no ja tylko raz sie autem bujalam...a tak to zawsze 4km i rowerek...do przezycia,nie zawsze lato jest deszczowe

Gość anastazjaaa
a nie jest zadna przeszkoda to ze mam 19 lat ?

Gość orinatka9
to momencik... ja bede placic czy oni mi zaplaca? hehe

oczywiscie ze oni tobie...a co to za marne dochody 2500 na rok?dla nich jestes biedna i zwracaja ci kase:) problem tylko jeden,sorki teraz dopiero pomyslalam...tam jest stawka wiekowa...bedziesz zarabiac jeden euro mniej za godzine niz ludzie powyzej 21 roku zycia...ale i tak lepiej niz w PL

Gość orinatka9
oo to fajnie:P nie bylam pewna.. Bylam rok temu i jeszcze nic nie dosalam..

Gość anastazjaaa
aha.. no ale lepiej tam niz tu za marne grosze.. Szukam nr tel, zeby jakos zadzwonic ale na tej stronce chyba nie ma nr do Polski.. najblizej mi olsztyn... Ale mnie ucieszyliscie ta wiadomoscia z ta praca Mowie Wam !!!

no ja wlasnie tez nie,a zawsze bylo w lutym....juz mnie nerwy biora...niech zatrudnia wiecej ludzi,jak sobie nie radza...moja znajoma jest jeszcze nie rozliczona do konca za rok 2007...paranoja

jak chcesz to zadzwon tez do Houten...masz numer w kontaktach..pamietam,ze kiedys rozmawialam tam z jakism pawlem..ale holendrzy tez mowia po angielsku :)

Gość orinatka9
:D to dzialaj jak najszybciej! juz sie zaczyna sezon! najlepiej jedz do biura osobiscie:)

Gość orinatka9
wow..to mysle ze sobie jeszcz poczekam...

Gość anastazjaaa
Postaram sie w weekend tam jakos pojechac bo wczesniej nie dam rady. Jestescie Kochane dziekuje Wam z apomoc i wiare w to ze wszytsko sie jakos ułozy : )))

zadzwon najpierw..zebys nie jechala na darmo...bo moga ci walnac zenie bylo ofert juz tyle i tyle...choc ty i tak na wakacje...ale zadzwon i dopytaj co musisz dowiezc,chyba ksero dowodu i reszty nie pamietam :P zeszlego lata taka kolejka byla po sofi-numery,ze trzeba bylo czekac 2 tygodnie,wiec wiadomo,ze naplyw ludzi ogromny