Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martusia5066

Dieta dla 14 latki

Polecane posty

Gość martusia5066

Musze sie odchudzac :P mam 14 lat , 157 cm wzrostu i moja waga sie waha od 57 do 60 =/ zalamka. Co

Gość martusia5066
i dalej... Co radzicie? czy ktos ma tez taki problem?

Gość HMMMMMMMMMMM
TEZ mam 14 lat i schudlam duzo na kopenhaskiej, ogolnie odchudzam sie ciagle, bo jak nie jem dlugi czas i wg, to sie zucam na jedzenie i waga wraca ;/ NIE RASDZE WAM BRAC ZADNEJ DIETY TYLKO POPROSTU JEST MNIEJ, I TAK ZEBY PO KAZDYM POSILKU WAM BURCZALO, BO MI POL KILO NA DZIEN TAK SZLO

ja Ci cos poradze jesli zaczniesz sie odchudzac zmniejszajac drastycznie kalorie albo zaczniesz fisiowac z jakimis dietami cud to sobie rozwalisz przemiane materii i nim sie obejrzysz w wieku 18 lat bedziesz grubaskiem w twoim wiek trzeba ostroznie ja gdzies miałam diete w miare rozsadna, na tyle na ile dieta moze byc rozsadna dla nastolatek z pewnego portalu o zdrowiu zaraz poszukam i postaram sie tu wkleic

Gość jedz połowę porcji
jesteście w wieku kiedy jeszcze rosniecie, rozwijacie się, musicie dbać o to by nie zabrakło wam biuałka, witamin, minerałów nie unikajcie słodyczy, soków, tłustych wędlin, więcej się ruszajcie to wystarczy codzienna dawka sportu to najlepsza recepta na zgrabne, zwinne ciało

Gość jedz połowę porcji
kurcze pisałam szybko i stąd błędy, miało być: białka, unikajcie słodyczy....

cos takiego wynlazłam z pewnego dobrego portalu: ęDieta dla nastoletniej "gruszki" Jestem nastolatką, chciałabym schudnąć z 62 kg do 50 kg. Mój wzrost to 167 cm. Jestem typową "gruszką" i ciężko mi schudnąć w udach i pupie. Dzień 1 I śniadanie - 250 kcal: Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego. Do tego jeden pomidor. Szklanka soku pomarańczowego. II śniadanie - 100 kcal: 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek Obiad - 350 kcal: 10 dag piersi z kurczaka pokroić w kostkę, pokroić cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z dwoma małymi ziemniakami. Podwieczorek - 100 kcal: 200 g galaretki porzeczkowej, woda mineralna niegazowana. Kolacja - 200 kcal: Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora. Dzień 2 I śniadanie - 250 kcal: Małą grahamkę posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka. Kawa bez cukru. II śniadanie - 100 kcal: Mały banan Obiad - 350 kcal: 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę jogurtu. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Podwieczorek - 100 kcal: 2 delicje Kolacja - 200 kcal: Omlet z zielonym groszkiem, herbata bez cukru Dzień 3 I śniadanie - 250 kcal: 4 łyżki płatków kukurydzianych ze szklanką mleka 0,5 %. Kawa z odrobiną mleka i kostką cukru II śniadanie - 100 kcal: 2 brzoskwinie Obiad - 350 kcal: Ryba gotowana na parze (50 g), 2 małe ziemniaki, 100 g jarzyny Podwieczorek - 100 kcal: 2 pomarańcze Kolacja - 200 kcal: Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego. Dzień 4 I śniadanie - 250 kcal: Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu. Kawa z odrobiną mleka II śniadanie - 100 kcal: Grejpfrut Obiad - 350 kcal: 220 ml barszczu czerwonego czystego, 150 g piersi kurczaka bez skóry, gotowanej w jarzynach, 2 małe ziemniaki, Podwieczorek - 100 kcal: Szklanka kompotu, 2 herbatniki Kolacja - 200 kcal: Zapiekanka z ryżu (50 g suchego) i jabłka (150 g), Dzień 5 I śniadanie - 250 kcal: Omlet z trzech białek z dżemem niskosłodzonym wiśniowym (25 g), szklanka mleka 0,5%, II śniadanie - 100 kcal: 1 delicja i 1 jabłko. Obiad - 350 kcal: 100 g piersi z kurczaka obsypać przyprawami i usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 200 g kalafiora i jednego małego ziemniaka. Zielona herbata. Podwieczorek - 100 kcal: Pieczone jabłko z łyżeczką cukru Kolacja - 200 kcal: Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej) Dzień 6 I śniadanie - 250 kcal: Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować 5 dag twarożku, plaster pomidora. Szklanka soku pomarańczowego II śniadanie - 100 kcal: Jogurt jagodowy (150 ml) z łyżką otrąb pszennych. Obiad - 350 kcal: Bulion posypany natką pietruszki, pieczone udko kurczaka (bez skóry), gotowane warzywa.. Podwieczorek - 100 kcal: 200 ml kisielu wiśniowego Kolacja - 200 kcal: Sałatka z 100 g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100 ml jogurtu naturalnego. Dzień 7 I śniadanie - 250 kcal: Dwie kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z dwiema łyżeczkami margaryny, plasterkiem szynki z indyka, pomidor, herbata z cytryną bez cukru II śniadanie - 100 kcal: Starta marchewka z jabłkiem i z sokiem cytrynowym Obiad - 350 kcal: 100 g soli usmażonej na oliwie, 1 mały ziemniak, surówka z kiszonej kapusty Podwieczorek - 100 kcal: 100 g budyniu waniliowego Kolacja - 200 kcal: Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra

Gość martusia5066
Pachnąca Róża- dzieki za diete :) a ile mozna na niej schudnac? stosuje sie ja tylko 7 dni ?

Martusia..z tego powodu ze jestes mlodziutka ja bym ci polecala diete 1000kcal i codziennie godz ( wiecej mniej ile dasz rade) na rowerze no i wprowadz zasade ze nie jesz po 18 czy 19 a pijesz wiecej niz 1.5l wody nie gazowanej wody dziennie napewno przez wakacje schudniesz...!!!!!!! a do tego nie zniszczysz organizmu i przede wszystkim bedziesz mogla byc laseczka na dlugi dlugi czas.... dieta to nic fajnego zrob to raz a z glowa zapomnij o glupich dietach cud w 5, 10 czy 12 dni to co mozesz osiagnac teraz zaprocentuje na przyszlosc.... trzymam za Ciebie kciuki i pozdrawiam ;)

Gość yyyppp
nie zrob tego bledu co ja (mam teraz 16 lat) od 2 lat nie odzywiam sie normalnie, bo zaczelam stosowac glodowki, oczyywiscie ze szybko schudlam, ale jeszcze szybciek kilogramy wracaly przez to ze zaczelam normalnie jesc. mam 165 cm wzrostu i schudlam na glodowce tygodniowej 9 kilo. zaczelam normalnie jesc i przytylam 11 w 4 dni, niezle nie? moze nie to ze normalnie jesc tak z 3000 kalorii dziennie. potem znowu bralam diety regorystyczne, teraz waze 60 kilo, przez ten caly czas schudlam w sumie tak z 15 kilo i przytylam 12, czyli w sumie 3 kilo, tragedia nie? teraz musze powoli zwiekszac dawke jedzenia bo juz mam dosyc tycia. proponuje ci dluga diete ale efektowna nie nizej niz 1000 kalorii bo skonczysz jak ty ;(

Gość yyyppp
jak ja znaczy sie :P

Gość martusia5066
Az 11 kg w 4 dni ?! To chyba e musialas zjesc cale zapasy z domu xD

Gość PannaL
Grupy ludności Energia Zapotrzebowanie Dzieci 1-3 lat 1300 Dzieci 4-6 lat 1700 Dzieci 7-9 lat 2100 Chłopcy 10-12 lat 2600 Dziewczęta 10-12 lat 2300 Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300 Młodzież męska 16-20 lat 3200-3700 Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800 Młodzież żeńska 16-20 lat 2500-2700 Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600 Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 2800-3200 Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000 Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 4000-4500 Kobiety 21-59 lat praca lekka 2100-2300 Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 2400-2800 Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200 Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800 Kobiety karmiące 3400 Mężczyźni 65-75 lat 2300 Mężczyźni powyżej 75 lat 2100 Kobiety 60-75 lat 2200 Kobiety powyżej 75 lat 2000

Gość Evelka**
wy nie macie sie czym martwic ja mam 12 lat mam 165 wzrostu a moja waga to 60 kila czasem wiecej a ja nie wiem jak mam sie odchudac prubowalam wszystkiego nawet glodowac ale sie nic nie da zrobic

Gość hmmmmmmmma
Jasne, polecajcie młodej, dojrzewającej dziewczynie głodówkę 1000 kcal... To ma jej niby nie rozwalić metabolizmu? 1200 kcal to jest absolutne minimum u każdego, a bułka z dżemem, kisiel albo zapiekanka z jabłkami to nie jest zdrowy posiłek (zdrowy posiłek zawiera białko) :o

Gość hmmmmmmmma
* errata: zdrowy posiłek zawiera białko i pełne węglowodany (jak ryż to nieoczyszczony, jak chleb to pełnoziarnisty, jak makaron to razowy...)

Gość grusia67
Witam, mam 14 lat wzrost 170cm i waże 67 kg. Chcę schudnąć i przeszłam na dietę (2 dzień) :). Chciałabym się dowiedzieć czy coś jest nie tak, czy wszystko w porządku; - wtorek ; basen 45min. -ćwiczenia "6 weidera" - codziennie 40 brzuszków -skoki na skakance (około 300) - conajmniej 3 razy w tygodniu biegi (koło 30min) -codziennie 1.5 litra płynów - głównie woda -w piątki 3 godziny wysiłku (gra w siatkówkę) bez przerwy + lekkie posiłki co 3 godziny bez podjadania, 5x dziennie. Staram się wyeliminować mięso i ziemniaki oraz zajadanie się chlebem w szkole. Dużo owoców i warzyw. Dawka energii to około 1200kcal. Proszę o pomc. Mam wielką determinacje, (zbliżają się wakacje) :): z góry dziękuję

Gość dgdgdfgd
grusia67 mi się podoba Twoje menu - tylko pamiętaj aby po wysiłku zjść coś z węglowodanami, no owoc, a potem po ok. 1 h po wysiłku coś bialkowego - tak robią na forach sportowych, żeby zregenerować mięśnie :) W ogóle jesteś bardzo rozsądna, bo odchudzasz się ćwicząc :) JA jako 16 latka zaczełam się odchudzać, czyli mniej jeść.... i to był bląd, zjadło mi mięśnie, wyglądałam jakby obleczona skórą, dodatkowo wypadały mi włosy, do dziś mam rzadkie :( Gdyby ktoś mnie wtedy ostrzegł nie skończyałbym tak. Z resztą potem dopadło mnie jojo i dopiero od 3 lat jem zdrowo i się ruszam i jest świetnie :)

Gość grusia67
dgdgdfgd dziękuję za porady, napewno skorzystam :) Wydaje mi się że najtrudniej będzie zrezygnować z tego co najbardziej kusi :):) A i jeszcze pytanie.. Czy 1000 kcal to nie jest za mało?? A może poradzicie mi jakieś praktyczne ćwiczenia na zrzucenie ciałka?? Byłabym wdzięczna :)

Gość www.oSilowni.pl/
Fajnie... 14 lat i dieta kopenhaska... Ladnie macie, w przyszlosci porlbemy ze zdrowiem gwarantowane!! Dziewczyny Wy teraz rosniecie!! Ogarnijcie sie! www.oSilowni.pl/dieta

Gość może najlepsza to MŻ i RD
Mniej Żreć i Ruszyć Dupę , czyli mniejsze posiłki i trochę ruchu ;) wyklucz chipsy , słodycze , gazowane i niegazowane słodkie napoje , więcej surówki do obiadu niż kartofelków i pełnoziarniste pieczywo i makaron zamiast tego z białej mąki;) powinno od razu zadziałać

Gość grusia67
Dziękuję za wszystkie porady :) Oby tylko wytrwać do końca !!!!!!! Powodzenia i wytrwałości dla wszystkich na diecie ;*

Gość martusia558
Witam ! Mama 14 lat i maże ok . 74 kg przy wzroście 162 . Mam problemy z akceptacją rówieśników . Ze zdrowiem wszystko dobrze . Kocham ruch . Rower , rolki . Ale nic nie chudnę ;( Pomożecie ? Bardzo bym prosiła o ćwiczenia i jakis orzykładowy jadłospis , ALE NIE 1000 kcal ! Z góry dziękuję : D

Gość Miss_Pcheł
Idź do dietetyka i słuchaj go, wtedy za pół roku będziesz miała kilkanaście kilo mniej

Gość Honorataaaaaaaaaa......
Sama mam dosyć życia. Mam teraz 13 lat. Codzienne życie mnie coraz bardziej dobija i czasem myślę o samobójstwie. Jestem gruba. Mam 163 cm wzrostu a ważę 65 kg. :c do tego nie umiem stosować diet. Ćwiczę ale to i tak nic nie daje. Biorę leki hormonalne ponieważ choruję na astmę.. chcę przez wakacje schudnąć ale wiem że w moim przypadku jest niemożliwe ;c

Gość Juliette00
Także mam 14 lat, jestem obciążona genetycznie pulchną sylwetką, dodatkowo dwa lata temu brałam hormony przez astmę. Na dietach jestem od 8 roku życia, ale nic nie pomagają z powodu mojego lenistwa, nie lubię aktywności fizycznej, czasem sie przemoge i dam sobie ostry wycisk, a później potrafię leżeć dwa tygodnie w łóżku z książką. Koszmar. Przy wzroście 159cm ważę 69kg, chcę dobić do 40kg ale nie wiem jak sie za to zabrać. Przy każdej diecie bylam pod opieką dietetyka, ale bylo to bez sensowne dlatego bo nic nie chudlam, a dietetyk kasę brał :/ Polecicie jakiś zestaw ćwiczeń dla początkujących i skuteczną dietę ktora nie spowoduje efektu jojo? :)

Gość Lulia
Dzień dobry mam 14 lat 75kg 162cm

Gość gość
Polecam skorzystać Ci z tej diety http://dieta-lux.pl/44535 ,mi udało się schudnąć na niej 10 kg w ciągu 2 miesięcy ,dieta jest zdrowa i tania.