Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość normalna dziewczyna z

Chce do Londynu, ale czy warto?

Polecane posty

Dodam ze mieszkalam w angli przez dosc dlugi okres czasu ale na polnocy, teraz chce sie przeniesc do Londynu ze wzgledu na edukacje, ale waham sie czy sie tam odnajde? Zgielk, halas, duzo ciapatych i murzynow, praktycznie nie ma gdzie uciec, z drugiej strony sa plusy sloneczne poranki w Hyde Parku, metropolia kultury i zycia nocnego, jak myslicie czy mam szanse sie odnalezc w Londynie? Prosze o normalne komentarze, bo dla mnie to wazne, dzieki

Gość własna firma
nie wiem skad twoj proble???bylam w londynie 2 lata i jest to normalne miasto, nie odbiega od miast polskich...i co z tego ze duzo ciapatych????Boziu jak mnie denerwuja polaczki...rasisci i zero tolerancji...a ty myslisz ze jak jestes tam postrzegana poleczko>?????

Gość taka jedna z uik
wiesz ,skad my may wieie jak ty bedziesz sie tutaj czula. ja jestem z wioski i nie mialam zadnych problemow zeby przyzwzaic sie do zycia tutaj. wg mnie to raczej powinnas sie zastanwoic czy znajdziesz prace bo teraz jest bardzo z tym kiepsko.

Gość Normalna dziewczyna z
Boje sie ze musialabym mieszkac w tych nieciekawych dzielnicach, w ktorych jest czarno, brudno i niebezbiecznie, bo normalnych ludzi nie stac na wynajecie czegos w 1 lub 2 strefie, wiec nie wiem czy postawic na edukacje i rozwoj osobisty ale byc nieszczesliwa, bo tez nie lubie tlumow, wiem ze moze sie niektorym wydac smieszne

Gość jestes smieszna
ale ja z tych nienormalnych bo wynajmuje mieszkanie w 2 strefie, ajak sie zyje w londku normalnie tak jak wszedzie indziej,w tygodniu praca dam a w weekendy szalejesz:)

Gość nalon77
do "normalna dziewczyna z "...hmmm...ciekawe stwierdzenie,ze NORMALNYCH ludzi nie stac na mieszkanie w 1 i 2 strefie...dziewczyno!! nie wszyscy tutaj mieszkaja w jednym pokoju w 5 osob w strefie 5! ja mieszkam w 2 strefie, rzut beretem od London Bridge w 2 pokojowym mieszkaniu tylko z moim mezem i jestesmy klasa srednia, nie zarabiamy kokosow, ale stac nas na spokojne zycie tylko we dwojke w 2 strefie...

Gość nalon77
jeszcze jedno...z tego co widze,to jestes studentka i nie masz pieniazkow.Troche za malo napisalas jak chcesz studiowac ( w jakim systemie) , gdzie pracowac, jakie masz doswiadczenie...ile jestes w stanie placic za pokoj/mieszkanie..itd..to moze wtedy bedziemy mogli ci pomoc. Z praca to nie jest az tak zle...np.wciaz jest dosc duzo ogloszen restauracji/hoteli poszukujacych kelnerow/barmanow..

Gość autorko czy myslisz ze
bedziesz mieszkac kolo Hyde Parku czy w samym centrum, zeby od razu doswiadczyc tego zgielku, etc??? Przeciez Londyn ma mnostow roznych dzielnic...

Dzieki za komentarze, nie zrozumcie mnie zle, jesli chodzi to co napisalam wczesniej, ze normalnych ludzi nie stac na 1 i 2 strefe, moze zle sie wyrazilam. Mam paru polakow znajomych w londynie i wszyscy mieszkaja w 4 strefie i powyzej, jak ich odwiedzalam to wlasnie mam taki obraz londynu w pamieci, tych niebezpiecznych dzielnic pelno murznow (jak tu nie byc rasistka jak idziesz ulica a takie murzyny cie zaczepiaja praktycznie z jajami na wierzchu, sorry taka prawada) Dlatego dla mnie Londyn to mieszkac w 1 lub 2 strefie, ale wiadomo finansowo zadko kogo na to stac, bedac studentem chyba ze mieszkanie w akademiku, ale boje sie ze mnie wywala wlasnie gdzies poza 2 strefe. Dlatego zalozylam ten topic i pytam czy warto

Gość *szeherezada*
jak wybeirzesz uniwerek ktory jest w centrum to bedziesz mieszkac w 1-2 strefie.

Do Mayor of London, a podaj jakies konkretne argumenty, rozumiem ale powiedz dlaczego nie warto

Dlaczego nie warto... - Jest w tej chwili duzy problem ze znalezieniem pracy, - Londyn przepelniony jest Polakami (niestety tymi mniej kulturalnymi), jestesmy oceniani na podstawie stereotypow (gdybym o tym wiedziala przed wylotem z Polski, nie przylatywalabym tutaj) caly czas musisz udowadniac innym, ze jestes ta NORMALNA i FAJNA Polka, - Jest ekstremalnie drogo, koszty utrzymania + zycie, - Nie czujesz sie tutaj jak w Anglii tylko jak w drugim Pakistanie, - Tempo zycia jest zawrotne, Duzo argumentow mam przeciw, tylko po co o tym pisac, skoro wiele osob ma odmienne od mojego zdanie. Kazdy napisze Ci cos innego.

Mayor of London dziekuje ci! wlasnie mi chodzilo o takie podanie argumentow, i prawde mowiac napisalas wszystko to czego sie obawialam! Mieszkalam dosc dlugo w Angli i wiem jak to wyglada, ale zawsze mi wszyscy powtarzali w Londynie inaczej sie czujesz, czujesz ze zyjesz! Niestety najbardziej sie obawiam tego drugiego Pakistanu jak to ladnie stwierdzilas! Wiec nie wiem sama czy pchac sie tam czy probowac cos zaczas w pl, ale widzisz wiesz ze jak tu siedizsz to mozesz osiagnac znacznie mniej, i mi chodzi pod wzgledem edukacyjnym czy warto sie pchac do londynu, moze warto zaryzykowac? Jednak to wszystko co podalas, wiem ze tak jest, dlatego trudno mi podjac decyzje

Gdybym wiedziala, ze ten Londyn to taki syf, to wyjezdzalabym tutaj, przysiegam. I wiem, ze wiele osob sie tutaj ze ma nie zgodzi, powiedza, ze to wcale nie jest syf i tym podobne... Ale wierz mi, ludzie sa tutaj okropni. W pracy tempo takie, ze masz dosyc. Brak czasu na wszystko. Ogromny stres. Trzeba uwazac, zeby wlasny rodak Cie nie wykorzystal. Zanim awansowalam na organizatora bankietow, pracowalam na pozycji recepcjonistki w tym samym hotelu. Byla ze mna Polka w recepcji. Pracowalysmy ze soba pare miesiace. Byla fajna, mila, przyjacielska, szczera, otwarta osoba. Lubilam ja bardzo. Pewnego dnia szef zaprosil mnie na rozmowe. Powiedzial, ze zwolnil ja z pracy. Bylam w szoku. Okazalo sie, ze M. doniosla szefowi na mnie, ze w czasie pracy surfuje po internecie, wchodze na czaty i rozne inne pierdoly. Szef wysluchal jej, po czym wiedzial, ze klamie, poniewaz nasze komputery byly kontrolowane i szef wiedzial, ze nigdy w pracy nie zajmowalam sie niczym innym jak tylko wypelnianiem moich obowiazkow. M. klamala. Zostala zwoniona. To tylko jeden z wielu przykladow na to, jak Polak moze Cie wyrolowac. Trzeba uwazac na ludzi. Poza tym polska zawisc i zazdrosc w Londynie sa nie do zniesienia. Czasami jedziesz autobusem lub metrem i czujesz sie tak zle gdy widzisz jak rodacy Cie obserwuja, ogladaja, nie rzadko patrza z taka nienawiscia. Moglabym o tympisac do jutra...

Gość swsxwqwq
z rodkami nie jest az tak tragicznie wszyscy sa lepsi niz Polacy? Nie sadze. To jest za duzo generalizacja. Wiadomo ze wiele jest cwaniactwa itp. ale nie przesadzajmy.

Gość ouip
Londyn to fajne miasto do mieszkania dla kogos, kto ma kase . Jesli ktos ma super prace, stac go na komfortowe mieszkanko w 1 lub 2 strefie, na wypady weekendowe za granice, to ok. Jesli natomiast ktos zarabia niewiele, stac go jedynie na nieciekawe ciasne mieszkanie w 4 strefie, to naprawde sie nie oplaca tu mieszkac. Lepiej wybrac mniejsze miasto, gdzie z tymi samymi zarobkami mozna sobie pozwolic na wiecej.

Gość zgadzam sie z powyzsza wypowie
dzia....

mayor of london dzieki za takie rozwiniecie, wiesz mieszkajac w anglii nie jednokrotnie spotkalam sie z takim zachowanie polakow o jakim piszesz, powiedzmy ze jest to "normalka" i nie wazne czy sie jest w Londynie czy nie, praktycznie mieszkajac w Angli ja nie ufalam ani polakow ani angolom, mialam znajomych z poza tych grup. Praktycznie przedstawilas mi takie zycie w londynie jakiego sie najbardziej boje, a dodam ze tez jestem atrakcyjna dziewczyna i nie wiem balabym sie tych wszystkich ras itd (tylko sie nie smiejcie) Tylko toczy sie we mnie taka walka ze to najlepsze miejsce pod wzgledem rozwoju osobistego? Prosze powiedz ze sie myle!

Gość wszystko jedno
czy jestes atrakcyjna czy nie to i tak cie beda zaczepiac.

Gość wszystko jedno
poza tym to mysle,ze za bardzo pzrezywasz i panikujesz, jak ci sie nie spodoba to zawsze mzoesz sie gdzies pzreniesc. mi sie w lodnynie nie podoba,ale jakos zyje tutaj juz od 4 lat, i na razie n ie mam zamairu wyjechac. da sie przezyc zwalszza na krotki okres.

Normalna dziewczyno, chodzi Ci o rozwoj osobisty... Hmm... Nie sadze. Naprawde Londyn to szajs. Juz dawno bym sie stad wyniosla gdybym tylko miala gdzie. Poza tym praca mnie tu trzyma (mam dobra jako tako) no i syn ma tutaj szkole, juz pierwszy rok prawie zaliczony,ma swoich znajomych, etc... Wymiotuje juz tym Londynem. Naprawde nie radzilabym Ci tutaj przyjezdzac. Ale jesli jednak sie zdecydujesz, na pewno po jakims czasie przyznasz mi racje. Tutaj musisz uwazac na kazdym kroku. W pracy, w szkole, na ulicy, w domu nawet, zalezy z kim wynajmujesz. Ludzie kopia pod Toba dolki, nawet sie tego nie spodziewasz. To jakas utopia. Zaznam spokoju, jesli kupie dom za milion w Hampstead, moj syn bedzie chodzic do prywatnej szkoly, a ja ponownie wyjde za maz za milionera. Nie no, paranoja. Jesli jednak mimo wszystko przylecisz tutaj, sluze pomoca zawsze.

Gość do mayor
chyba przesadzasz ja mieszkam na brixtonie niby czarna niechlubna dzielnica-moze tak bylo kiedys ale teraz ja sie z tym nie zgadzam, mieszka mi sie tu super, dobre polaczenia, mam fajne mieszkanie sasiadow dookola bialych, nie boje sie wyjsc wieczorem czy wrocic w nocy, nigdy a mieszkam tu juz 5 lat nie spotkala mnie tu zadna przykrosc(na ulicy, bo w pracy to co innego tez jestem atrakcyjna wiec tzw propozycji bylo kilka), co do polakow to wszedzie jednakowo, nie tylko londyn ma tych najgorszych ale juz taka mentalnosc narodu, a ze drogo no coz najtaniej to moze nie jest ale stac mnie tu na wszystko, w porownujac moje zycie do zycia mojej naj kolezanki w polsce to czasem wydaje mi sie ze sa 2 swiaty, ale nie tylko w polsce mam 2 kol w szkocji i co z tego ze np mieszkanie tansze jak i zarobki tez wiec jak dla mnie londyn jest ok masz tu perspektywy na rozwoj, bezplatne szkolenia, wyklady, ale tez na fajna zabawe

Gość nalon77
a ja zgadzam sie po czesci z Mayor...mieszkam w ladnej dzielnicy, malo tu ciemnoskorych, czysto i nowoczesnie, ale tez mam dosc Londynu...zawrotnego tempa zycia, nikt nie ma na nic czasu, mieszkam 10 min pieszo od moich przyjaciol i nigdy nie ma czasu na odwiedziny:( mimo,ze pracujemy 40-50 godzin tygodniowo:(, mam dosc zaltoczonego metra, ludzi goniacych non stop, rzadko kogo stac na przepraszam jak popchnie czy nadepnie:(, kazdy goni pieniadze:( ja tez byl juz dawno sie stad wyprowadzila,ale moj maz nie chce:(( apropos pracy: jak znacie kogos z dobrym angielskim i doswiadczeniem w kelnerstwie dajcie znac - stala praca w restauracji w 5 * hotelu w Kinghtsbridge, bede tu zagladac.

Hey, dziekuje za posty. Mayor - wiesz piszesz sama prawde, bylam pare razy w londynie i nie zrobil na mnie dobrego wrazenia, powiedz jesli mialabys mozliwosc to czy przeprowadzilabys sie do jakiegos innego angielskiego miasta? Ja mam 24 lata i wpewnym sensie sie jeszcze w zyciu nie wybawilam, wiec moze akurat dlatego mnie tam ciagnie ale tez jak napisalam bo sa wieksze mozliwosci rozwoju, ty jestes na miejcu i widzisz jak jest, jak myslisz jesli mialabys patrzec pod wzgledem edukacji, warto kontynuowac nauke w pl, czy jednak moze tam? Czy moze warto jeszcze gdzies indziej sie wybrac, no jestem miedzy mlotem a kowadlem szczerze mowiac, bo wiem ze Londyn to miasto nie dla mnie ale chyba bym sie na wlasnej skorze musiala przekonac:/ Nalon77 - piszesz rozsadnie, tyle ze nie bardzo mi pasuje to szukanie pracownikow w taki sposob, i to co przecyztalam na zalozonym przez ciebie topicu, malo wiarygodna osoba jestes

Gość nalon77
haha...normalna...dzieki za podsumowanie... Co do pracy, moj maz mnie prosil,abym znalazla kogos do pracy w hotelu, w ktorym jest managerem restauracji i to on zatrudnia,a ze ma dobre doswiadczenia z Polakami ( warunkiem jest dobry angielski), wiec dlatego napisalam tutaj.Oczywiscie wiecej szczegolow podalabym na maila.Oczywiscie nie jest to zatrudnienie "jestes chetny, przyjdz do pracy" -trzeba wyslac CV i przejsc rozmowe w hotelu, ale sa 2-3 miejsca wolne, bo otworzyli taras na lato... ale moze nie wszyscy "tak baaardzo ufaja rodakom";))) Pozdrawiam

Wiesz wiarygodny pracodawca nie prosi zony by napisala na forum ze szuka ludzi do pracy;) cos tu zle pachnie;) zreszta jak pisalas na innym topicu praca wolontariat za konia czy cos takiego, i myslisz ze ktokolwiek wam zaufa?

To trzeba bylo wyklarowac na dole bo nie wiadomo czy podszywacz czy nie to pisal, przepraszam stwierdzlilam tylko fakty!

a ja taka glupia i naiwna jestem,ze we wszystko uwieze...