Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala.smutna.zabka

mdleję - histeria czy problem?

Polecane posty

Gość mala.smutna.zabka

mam 18 lat i od jakiegos czasu dziwny problem - bardzo dziwnie reaguje na stres to znaczy jak dzieje sie cos takiego naprawde powaznego, robi mi sie slabo i mdleje, to znaczy jak na razie zdarzylo mi sie to trzy razy. raz sie klocilam z siostra, raz z mamą i kiedyś jeszcze w szkole podczas odpowiedzi. najgorsze, że moja rodzina myśli, że jestem histeryczką i udaję, keidy nie wiem co robić albo nie mam argumentów. tłumaczę im, że nie wiem co to jest, że może tak dziwnie reaguję na stres, ale widzę, że oni mi nie wierzą i zbywają to a ja naprawdę nie wiem co na to poradzić. czy jestem na coś chora czy to jest po prostu moja reakcja na stres?

tego nie wiem.Idź do lekarza , może konieczna wizyta u neurologa i tomografia komputerowa .Może reakcja na duży stres?

Gość na stres będzie można
zwalać jeśli lekarz nie znajdzie przyczyny. Ja np mam wysokie tetno a bardzo jesten nerwowa - powiedzialam lekarzowi że to może nerwica a ten że na nerwice będzie można zwalać jak nie znajdzie się innej przyczyny, no i znalazł... Idź do lekarza pierwszego kontaktu, powiedz mu o swoich obawach, nie da Ci skierowanie do neurologa. Nie zwlekaj bo na wizytę się czeka. On cie zbada i moze da skierowanie na rezonas lub tomografie

Gość na stres będzie można
niech da ci skierowanie miało byc ;)

Gość moja kolezanka tak miala
doslownie o wszytko mdlala. fakt ,ze hipohondryczka w dodatku. Z aiekiem jej przszlo. a pewno erwy maja tu swoja role. Ale zrob podstawowe badania.

Gość hiacynta8787
To okropne! Powinnaś pójść do lekarza, może do psychologa, bo to przecież bardzo dla Ciebie nieprzyjemne. Dziwne, że Twoja rodzina woli uważać Cię za histeryczkę niż spróbować Ci pomóc. Porozmawiaj z nimi, powiedz, że uważasz to za swój problem, nie jest to przez Ciebie prowokowane i chcesz się tego pozbyć. Może Cię wysłuchają, jeśli nie, zgłoś się do szkolnego psychologa chociażby.

a jak wyglada to omdlenie? czy tracisz zupelnie przytomnosc? czy cos dziewnego odczuwasz przed omdleniem?

Gość mala.smutna.zabka
no nie nic takiego bardzo dziwnego nie odczuwam, tak jakby "osłabiam", w głowie mi się zakręci czasem...

Gość myszka1984
chm... trudno to nazwać "po prostu reakcją na stres", nawet jeśli stres jest z tym bezpośrednio związany, zawsze jest jakaś przyczyna. czasem za utraty przytomności odpowiadają hormony, jesteś jeszcze młoda, więc taka opcja też wchodzi w grę. ale może być to również objaw poważnej choroby, więc lepiej uświadom to swojej rodzinie albo sama zarejetruj się do lekarza, masz już 18 lat, więc spokojnie możesz być w tej kwestii samodzielna.

Gość mokka2
w sumie trudno sie dziwic ze maja watpliwosci, czesto nastolatki histeryzuja, sory nie obraz sie, ale ile to ja razy nie widzialam takich histerii, czasem sama je odwalalam. takze nawet jessli cos ci jest to nie dziw sie, ze spotykasz sie z taka rekacja.

Gość Zzzeberrrka
W mojej rodzinie była bardzo podobna historia - w tym wypadku chodziło o moją siostrę. Jej organizm też tak reagował na stres i też na początku myśleliśmy, że chce zwrócić na siebie uwagę. Niestety zdarzało się to coraz częściej i w końcu okazało się, że siostra ma niedociśnienie. Na szczęście lekarz był mądry i szybko ustalił co się dzieje. Przepisał małej Gutron, który zwęża naczynia krwionośne i bardzo szybko zaczyna działać, więc mdlenie się skończyło i teraz jedyne co, to trzeba pilnować żeby brała tabletki na czas :) Także przebadaj się koniecznie, bo to się może nasilić.

Gość myszka1984
rzeczywiście, niedociśnienie to jest prawdopodobna opcja. ale fakt, teraz są takie leki, jak chociażby ten Gutron, że szybko powinno Ci się polepszyć i pojakimś miesiącu kuracji problemu w ogóle już nie powinno być. a o rodzinę się nie martw - jak zobaczą receptę to im zrzednie mina i już nie będą Cię posądzać o kłamstwo.

Gość hmmm... oj
ja mam podobnie tyle że jak się czegoś przestrasze!!! Na początku serce mi wali a potem chyba ciśnienie mi gwałtownie spada i stąd mdleje. Też mi to przeszkadza ale jakoś z tym żyję. A jak czujęc że robi mi się słabo staram się uspokoić i głeboko oddychać czasami pomaga!!!