Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam problemy z cera

DROŻDŻE - Jak je pic?

Polecane posty

Gość mam problemy z cera

Chcę przez kilka tyg pić drożdże by dostarczyc odganizmowi troche witamin. Czy mam je zalewać gorącym czy ciepłym a może wrzącym mlekiem? Czy gorące nie spowoduje zniszczenia witamin w nich zawartych? Jak długo trzeba taki napój pic? PS kiedyś piłam i zalewałam raz ciepłym raz wrzącym mlekiem i pamietam że miałam wzdecia i źle się po tym czułam. Co może byc tego przyczyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam problemy z cera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosisz i masz
koniecznie zalać wrzątkiem by je zabić, w przeciwnym razie mogą wywołać nieporządane skutki jelitowe. Zresztą wpisz w google "drodży picie" i tam poczytaj. Moja droga, same drożdże to za mało! Chcąc zdrowo żyć i ładnie wyglądać musisz spełnić 4 warunki: 1.prawidłowe odżywianie 2.wysiłek fizyczny na poziomie potu 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne Szczegóły na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spróbujcie
saunę suchą naprzemian z parową, kąpiel w basenie z silnie chlorowaną wodą, oprócz tego dieta z dużą ilością świeżych warzyw i czosnku, no i idealna higiena intymna: po każdej defekacji mycie odbytu i hartowanie zimną wodą. Z leków: proctoglyvenol w maści i czopkach równolegle, nasiadówki w wywarze z kory dębu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość coś Ty
11:26 [zgłoś do usunięcia] FRANKAZWARSZAWY drożdże zalać ale ciepłym nie gorącym mlekiem, tak jak do ciasta Ale bzdury!!! Takie drożdże spowodują wzdęcia i sraczkę na kilometr!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla Warszawianki
Drożdże – Saccharomycetes (Saccharomycetaceae) seu Faex medicinalis, np. Saccharomycetes (Saccharomyces) cerevisiae, czyli drożdże piwne, ponadto drożdże winne - Saccharomyces elipsoideus sa stosowane w medycynie jako źródło witamin, soli mineralnych i polisacharydów. Drożdże są również wzbogacane w rozmaite biopierwiastki (na drodze biotechnologicznej), np. w selen, chrom. Suche drożdże lecznicze zawierają około 50-60% białek. Drożdże zawierają aminokwasy: walina, tyrozyna, tryptofan, treonina, fenyloalanina, metionina, lizyna, leucyna, izoleucyna, histydyna, cystyna, arginina, kwas asparaginowy, alanina; sole mineralne: kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, fosfor, sód, selen, chrom, cyna; witaminy: cholina, inozytol – ok. 3 000 ug, biotyna – ok. 1 ug/g, kw. foliowy ok. 30 ug/g, PABA – ok. 100 ug/1 g; niacyna – ok. 300 ug/g, kw. pantotenowy – ok. 200 ug/g, pirydoksyna – ok. 60 ug/g, ryboflawina – ok. 50 ug/g, tiamina – ok. 6 ug/g, ergosterol, ponadto nuklepoproteiny, węglowodany – ok. 25%, tłuszcze – ok. 3%, z tego około 2% lecytyny i kefeliny, enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza, oksydazy. Do sporządzania leków i suplementów wykorzystywane są drożdże surowce dolne, po zakończeniu fermentacji brzeczki piwnej. Takie drożdże są odpowiednio oczyszczane, suszone, rozdrabniane. Stanową łatwy materiał do tabletkowania. Takie drożdże są już martwe. Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w umiejętny sposób może być wykorzystane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Dzięki zawartości dużych ilości i łatwo przyswajalnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących drożdże wykazują wpływ ogólnie wzmacniający, mobilizujący procesy regeneracji, kompensacji i odporności; przywracają odpowiednią mikroflorę jelitową, wybitnie oddziałują na czynności skóry i jej wytworów: paznokci i włosów. Z drożdży pozyskiwany jest beta-glukan, który posiada właściwości prebiotyczne i stymulujące perystaltykę przewodu pokarmowego. Przypisywane są mu również właściwości immunostymulujące za pośrednictwem aktywowania makrofagów. Przed spożyciem drożdże żywe należy zabić gorącym mlekiem lub gorącą wodą. Nie wolno konsumować żywych drożdży, gdyż kosztem treści pokarmowej przeprowadzają w jelitach fermentację, co objawia się wzdęciami, odbijaniem, bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i bardzo złym samopoczuciem. Żywe drożdże w przewodzie pokarmowym to prawdziwy problem, stają się raczej pasożytami niż sprzymierzeńcami. W handlu znajdują się gotowe preparaty (tabletki, granulaty, kapsułki) zawierające inaktywowane drożdże oraz czysty beta-glukan. Od okresu przedwojennego preparaty drożdżowe były polecane w leczeniu chorób skóry, o czym świadczą nazwy preparatów, np. Furunkulin, Furunkulan, Furuncosan (od nazwy łacińskiej czyraczności i czyraka). Wreszcie w leczeniu i profilaktyce hipowitaminoz D i B, zaburzeń metabolicznych, zatruć i osłabienia ogólnoustrojowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość my z narzeczonym prawie
codziennie pijemy taki napój: pół kosti świeżych drożdży zalewam zimną wodą i dosypuje cukru. po rozmieszaniu dolewam gorącej wody, by zaczęły pracować. po jakimś czasie robi się fajny gazowany napój, przepyszny. pijemy już to od paru lat i żadnych dolegliwości nie mamy. szczególnie jak zaczynają mi się robić zajady to po 1 dniu takiej kuracji od razu znikają. jeżeli ty żle się czujesz po drożdzach to powinnas z nich zrezygonować. moja mama np tez nie toleruje drożdzy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Monini.
Ja jedynie smaruję tylko twarz drożdżami, pomaga. Kiedyś próbowałam pić takowy "napój", i nie wspominam tego najlepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×