Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malutka758

Sokowirówki VS wyciskarki soku

Polecane posty

Gość malutka758

Witam wszystkich, nosze się ostatnio z zamiarem kupna wyciskarki soku albo sokowirówki. Spotkałam się z opiniami, że wyciskarki są dużo lepsze, wyciskaja duzo wiecej soku i jest on duzo zdrowszy bo wyciskarki podobno miażdża ściany komórek przez co wydobywają to co wewnątrz komórek, a sokowirówki tylko tną miąższ na bardzo drobno i odsaczają z niego tą cała wodę. Wyciskarki sa bardzo drogie, ale zastanawiam się czy nie warto jednak zainwestować i kupic coś lepszego niż pózniej się męczyć z jakąs licha sokowirówka za 100 zl A Wy co o tym sądzicie? Czy ktoś z Was ma już wyciskarkę? Wypatrzyłam sobie taką http://www.eujuicers.com/pl/katalog/sokowirowki-i-wyciskarki/dla-domu/wyciskarki-jednoslimakowe/wildcat-jx-100 myślicie, ze to dobry wybor?

Gość Dorota_kkk
Ja osobiście od 2 lat posiadam wyciskarkę jednoślimakową Omega 8005 i bardzo ją sobie chwalę. Z całą rodzinką kochamy pić soczki a to z marchewki a to z ananasa i nawprawdę dużo wychodzi. Nawet z takiej z pozoru suchej marchwi przez wyciskarkę wychodzi znacznie więcej soku niż z sokowirówki i miąższ jest naprawdę suchy. Wiesz z wyciskarką to jest tak, że nie warto jej kupować jak nie zamierzasz z niej korzystać, jeśli ma stać i się kurzyć. Ale jak ktoś naprawdę zamierza pić soki to wyciskarka jest do tego celu świetna. I nie ma przy tym dużo roboty bo nie trzeba obierać kroić etc. A po wyciśnięciu te zabrudzone części po prostu wrzucasz do zmywarki i po kłopocie.

Gość malutka758
a jak z wartościami odżywczymi takich soków? faktycznie z wyciskarek są zdrowsze?

Gość kuchcikowa
Porównywanie który sok z marchwi jest zdrowszy to jak pytanie czy jajko ugotowane na gazie jest zdrowsze od tego ugotowanego na kuchni węglowej. I wyciskarki i sokowirówki wydobywaja ten sam sok. Poza różnicą w budowie jest też różnica w cenie. Do domowego uzytku kupowanie wyciskarki to jak kupowanie stawu z karpiami zamiast samego tylko karpia. Najtańsza wyciskarka to ok. 1000zł dobra sokowirówka to ok. 300zł. No chyba, ze ktoś lubi sok z trawy to musi mieć wyciskarke. Ja kupiłam sobie clatronika trzy lata temu za rozsądne pieniądze i słuzy mi od dzisiaj. jest podobna do takiej jak tu http://www.tanieje.pl/product_info.php/cPath/26_54/products_id/780. Ale tez muszę przyznać że nie pijam soków codziennie. Po okresie fascynacji zdarza nam się robić sok z marchwi i jabłek raz lub dwa razy w tygodniu.