Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdarbhtsfhytsdrtgf

Sól

Polecane posty

Gość fdarbhtsfhytsdrtgf

Mam pytanie nt. soli fizjologicznej. Chcę jej użyć do przepłukania uszu. Jednak wszędzie widzę zalecenia, że jej stężenie powinno wynosić 0,9%. Gdy poszłam do apteki to dostałam sól fizjologiczną, której stężenie wynosi 10%, a to duża różnica. Nie wiem, czy w takim wypadku mogę jej użyć, bo uszy to bardzo delikatny narząd, a 0,9 i 10 to duża różnica. Czy ktoś się lepiej orientuje?

Gość fdarbhtsfhytsdrtgf
up

Gość Ups...........................
Byłaś w aptece to trzeba było się zapytać fachowców od tego tam są.

Gość fdarbhtsfhytsdrtgf
Powiedziałam do czego tej soli mam zamiar używać i taką mi podali. Po prostu później zaczęłam przeglądać strony w internecie i tam są sprzeczne informacje i to do od lekarzy i farmaceutów. Także nie pisz mi, że trzeba było spytać, bo ja ślepo nie wierze w to co jedna osoba powie tylko dlatego, że stoi za ladą, bo w tle tak różnych informacji może okazać się niekompetentna. Niech się wypowie ktoś, kto wie coś o soli fizjologicznej, a nie ten kto chce być uszczypliwy, chociaż i myśli, że pozjadał wszystkie rozumy. Pzdr

Gość buhahahahahaha
szlag mnie trafia jak czytam takie posty, a gdzie indziej czytam "a na co komu chemia - przeciez mi się nie przyda w ogóle"...... Nie wiem jaka sól powinna być uzyta do plukania uszu ale 0,9% a 10 % to diametralna róznica.... Możesz sama przygotować 1 % poprzez zmieszanie jednej części tej 10% z 9 częściami wody destylowanej

Gość rybcia 27
buuhahahahahaha no przepraszam baaardzo!!ale sklad mydla to mi sie akurat nie przyda..zwlaszcza jego rozklad na czesci pierwsze...

Gość rhgerjh
co ma chemia do roztworu? toz to czysta matematyka...

Gość buhahahahahaha
bo robienia roztworów- przeliczania stęzen ucza na chemii.... Skład mydła Ci się nie przyda, to że mydła a natury mają odczyn zasadowy a nasza skóra i miejsca intymne odczyn kwasny pewnie tez nie :p

Gość rhgerjh
jak ktos logicznie mysli to nawet w tym wypaku mu chemia nie potrzebna

Gość buhahahahahaha
to niech mysli logicznie i roztwór zrobi z kranówki :p

Gość fdarbhtsfhytsdrtgf
wiem, że roztwór można sobie rozcieńczyć, pytałam się czy mogę używać tego 10% stężenia... także zgryźliwości nie na temat, ale ok. dzięki, więcej się tu pewnie nie dowiem.