Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pisze prace maturalną o muzyce

Róznica między rapem a hip-hopem! Pomocy!!!!

Polecane posty

No walsnie, jaka jest? Rap to amerykanski a hip-hop polski? Czy moze rap to czesc hip-hopu albo odwrotnie? Zanim mnie zjedziecie - nie slucham tej muzyki, tylko pisze pracę na ten temat, chce podejsc profesjonalnie. Za inteligentne wpisy dziekuje.

Gość patrysiapppji
a po co piszesz cos oczym nie masz pojecia bezsensu.. rap jest ze stanó.ale w polsce tez był na poczatku rap zacznijmy od liroya który był chyba pierwszy.

Gość grfjhrtahjah
piszesz prace a nie masz elementarnego poejcia? ja dokladnie nie wiem, ale rap odnosi sietylko do muzyki, a hiphop to cala kultura

znam sie na innych typach, ta praca to porównanie kilku gatunków. Zielona jestem tylko z hip-hopu...

Gość jak można wybrać sobie praceee
o której nie ma sie żaaaadneeego pojęęęciaa. porażkaaa

hmm no i mam 3 odpowiedzi a kazda inna :P

Gość patrysiapppji
Do tej pory nie zdawałem sobie z tego sprawy i utożsamiałem hip-hop ze stylem muzycznym podobnym do rapu. Zajrzałem dzisiaj do wikipedii i co wyczytałem?: "Hip-hop to zjawisko, bądź też ruch kulturowy, rozpoczęty przez Afroamerykanów i Latynosów we wczesnych latach 70. XX wieku w nowojorskim Bronksie. Hip-hop zaczął powoli przenikać do świata kultury masowej na początku lat 80., by w następnej dekadzie rozprzestrzenić się na każdy zakątek globu. Za początek ruchu hiphopowego uważa się zwykle wczesne dokonania DJ Kool Herca (ok. 1969-1971), a DJ Hollywood jest uznawany za pierwszego, który określił kulturę mianem "hip-hopu". Cztery główne aspekty, bądź "elementy", kultury hip-hop to MCing (rapowanie), DJing, graffiti, i b-boying (znany też jako breakdance). Piąty, dodatkowy element to beatbox; niektórzy dodają też aktywizm polityczny, modę hiphopową, slang, przemysł filmowy, teatr, czy nawet architekturę. Do podstawowych elementów hip-hopu ciągle dołącza wiele innych, tworząc z niego osobną, zamkniętą i wysoko rozwiniętą kulturę w kulturze. Hip-hop poczuwa się do pokrewieństwa z muzyką reggae w jej różnych postaciach, z którym to ruchem łączą go społecznie postępowa i antyestablishmentowa ideologia oraz aspekt sztuki ulicznej i folkloru miejskiego. Rap jako awangardowy gatunek muzyczny tworzony jest zwykle za pomocą rapowania i produkcji beatów (albo też DJingu). Pochodząc ze zmarginalizowanych społecznie środowisk, kultura hip-hopu jest spontanicznie niekonformistyczna w odniesieniu do zachodniego systemu wartości i estetyki, np. często nie potępia łamania prawa, ani nie stroni od wulgarnej ekspresji."

Gość patrysiapppji
poszukaj na necie pełno tego jest.zawsze mozesz tez napisac maila do jakiegos hip hopowca.popek lub peja napewno powinni to wiedziec.i jesli beda mieli ocohte i czas to odpisza.albo jakiegos mniej znanego zioma...

ooo dzieki, juz wszystko wiem co chcialam :)

Gość kjvbdvb
ja pierdole pisze o czym nie wie :D hip hop to kultura debilko

Toż dajcie dziewczynie spokój - nie wie, to się pyta, czy to dziwne? Pisze pracę, bo ma taki wymóg i finito. lepiej, że się pyta, niż miałaby bzdury wypisywac....tak sądzę....a może się mylę?

Gość Irvette1
Kto pyta nie błądzi