Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no jak jak

w jaki sposob cwiczyc angielska wymowe??

Polecane posty

Gość no jak jak

poradzcie jak mozna cwiczyc angielska wymowe,mam straszny akcent niektore slowa nie umiem i nie wiem jak wymowic.mam slowniczek online,gdzie jest wymowa pojedynczych slow,ale wiadomo ,ze lepiej byloby cale zdania. moze znacie jakies fajne stronki z wymowa angielska albo jakie macie swoje sposoby ???

Gość anglistka33***
Polecam książkę "How now brown cow",plus kasety.Książka jest kultowa.Pokazane są tam różnice w wymowie poszczególnych głosek.Są świetne dialogi do słuchania. Oprócz tego,oglądaj dużo BBC:) Zaznaczam jednak,że jeżeli chcesz mieć amerykańską wymowę,to ta książka nie wiele pomoże i wtedy raczej skup się na CNN ;)

Gość no jak jak
a moze cos online??nie chce kupowac na razie zadnych kursow ,ksiazek,bo chcialabym zobaczyc czy tak bede cwiczyla ,czy moj zapal sie nie skonczy :(

Gość anglistka33***
http://chomikuj.pl/Alicyja/Paplenie/How+now+brown+cow Mało osób zdaje sobie sprawę jak istotna jest prawidłowa wymowa. Podam przykład,jeden z wielu,mamy dwa słowa SHIP (statek) i SHEEP (owca).Wymowa statku "szyp",owcy"sziiip" (szkoda,że nie mam tu znaków fonetycznych:) ) Myląc wymowę można mówić o owcy,myśląc o statku i na odwrót.Oczywiście można domyśleć się z kontekstu wypowiedzi o czym osoba mówi,ale lepiej,przecież,żeby mówiła prawidłowo.Tak samo jest ze słowem "POLISH",oznacza zarówno "polaka,język polski",ale jest to również czasownik"polerować".Oba wyrazy różnią się wymową. Często Brytyjczycy nabijają się z polaków,że mylą głoski w wymowie i złośliwie dodają "co dzis polerujesz"

Gość sdgsdfaghea
ja sie nauczylam na iosenkach, mialam piosenki, teksty po ang, sluchalam gapilanm sie w text a potem mozna sobie sluchac juz bez teksty spiewca, na sluchawkach nosic.