Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona w normach

normy beta HCG - czy ktoś coś z tego rozumie?

Polecane posty

Gość zagubiona w normach

znalazłam dwie normy. czy ktoś moglby mi wytłumaczyć czy tydzien ciązy i tydzień od ostatniej miesiączki to jest to samo? czyli te normy dotycza tego samego czasu tylko roznia sie tym ze ta pierwsza jest przedziałowa? czy moze pierwsze normy dotyczą tygodnia od zapłodenia? tydzień ciąży mlU/ml 3-4 ----------- 9 - 130 4-5 ---------- 75 - 2600 5-6 --------- 850 - 20,800 6-7 ------- 4,000 - 100,200 7-12 ---- 11,500 - 289,000 12-16 ---- 18,300 - 137,000 16-29 ----- 1,400 - 53,000 29-41 ------- 940 - 60,000 tydzień od ostatniej miesiączki mlU/ml 3 5 - 50 4 4 - 426 5 19 - 7,340 6 1,080 - 56,500 7-8 7,650 - 229,000 8-12 25,700 - 288,000 13 -16 13,300 - 254,000

Gość joojjjjjjjj
rany no różnią się bo ciąże liczy się generalnie od dnia ostatniej miesiączki - ale do zapłodnienia nie dochodzi wtedy a przewaznie w owulację która występuje gdzieś w połowie cyklu a zdarza się że i poprozesuwa się - więc jedna z norm to norma taka lekarska bo oni tak licza a druga to faktyczny wiek płodu

Gość zagubiona w normach
skoro ta pierwsza to faktyczny dzien płodu a druga czas od miesiaczki to jak to mozliwe że w 3-4 tygd od zapłodenia powinnam miec wynik 9 - 130 mlU/ml skoro 3-4 tydz od zapłodnienia to 5-6 tydz ciąży i tutaj już normy są (w tej drugiej tabeli) od 7000 - 50.000 mlU/ml??? to jest ten sam okres, te same jednostki bety a normy inne? nie rozumiem nic z tego....

Gość wszystkie normy powinny byc
przedstawione na wyniku który odbierasz z laboratorium bo: - rożne laboratoria używają rożnych aparatów, odczynników - stosują rożne metody - mają rożne jednostki w których wyrażają wynik. każde laboratorium ustala swoje własne normy. wiec jak odbierasz wynik z jednego laboratorium a za tydz idziesz do innego to tych wyników nie możesz porównywać. zatem szukanie tabelek norm nic ci nie da. mnnie uczono, że tydzień ciąży=tydzien od ostatniej miesiączki.

Gość zagubiona w normach
to tak jak mnie:) dlatego zastanawiałay mnie te rozbieżności. niestety o wyniku dowiedziałam się telefonicznie i w ciągu najbliższego czasu nie mam możliwości porówanaia go z normami dlatego zastanawiam się czy mój wynik 3920 mlU/ml w 3 tygdoniu od zapłodeniania jest w porządku.....

Gość zagubiona w normach
gdyby było tak jak ktoś pisał wczesniej że pierwsze normy dotyczą tygodnia od zapłodnienia to chyba miałabym szceścioraczki w sobie.... ;) ehh..dziowne te normy i tyle

spokojnie :) na pewno się mieści. zadzwoń jutro do tego laboratorium i poproś by ci podali normę dla 3 tyg od zapłodnienia, lub 5-ego :) będziesz spokojniejsza.

Gość zagubiona w normach
znalazłam jakies swoje stare wyniki - sprzed pol roku, kiedy myślałam że jestem w ciązy. to było w tym samym laboratorium. Normy obowiązują te drugie czyli 3------ 5 - 50 4----------- 4 - 426 5 ----------19 - 7,340 6 ----------1,080 - 56,500 7-----------8 7,650 - 229,000 8----------12 25,700 - 288,000 13 ---------16 13,300 - 254,000 no ale w takim razie jak jestem w 5 tyg i 3 dni to powinnam patrzec na normę 5 ----------19 - 7,340 czy być może skoro to już ponad 5 tygdoni to obowiązuje mnie ta norma niżej? nie no ja dostane zaraz zajoba z tym:P

twoj wynik 3920 miesci sie w normie dla 5 tyg, czyli 3 od zaplodnienia :)

już sie nie rozdrabniaj na te dni :) lekarz jeszcze nie raz będzie zmieniał ci tydzień ciąży i przesuwał termin porodu :) całego człowieka w liczbach nie zmieścisz ;)

Gość zagubiona w normach
dlatego tak się rozdrabniam bo się obawiam że to bliźniaki:P wizytę mam dopiero za 3 tygodnie. a tak sobie kombinuje że skoro w 5 tyg miałam 4000 to w 5tygodniu i 2 dni miałabym 8 a to już ponad normę dla piatego tygdonia wiec moze jakies blizniaki sie we mnie chowaja:P

Gość zagubiona w normach
chodzilo mi o to ze mialabym moze i nawet 8000. gorzej jak beda trojaczki! chyba bym sie polozyla na ziemi i smiala z siebie przez tydzien:)

Gość Sylw1116
dzis robilam bete wyszla mi 70,16 czy to dobrze? prosze o odpowiedz

Gość moye t
w pierwszym poście masz podane normy

Gość gość
Dzien dobry;) 20 marca mialam ostatnia miesiaczke teraz jest 15. Maj i dalej jej nie mam. Bylam u ginekologa i powiedzial ze cos tam widzi ale musi miec wynik krwi i zobaczyc mnie za 2 tygodnie zrobilam badanie beta HCG i wyszlo mi 2,55 co to oznacza??