Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stu234

Dobrze Urodzeni? - to nie u nas proszę Państwa

Polecane posty

Gość stu234

Poród to sprawa bardzo intymna. Kobietę rodzącą powinno sie traktować indywidualnie, a nie jak przedmiot w jakiejś fabryce, który jedzie na taśmociągu. Taki właśnie był mój poród. Chciałabym wysłać do Państwa ten opis porodu i moje przemyślenia. Nie poddaję się i walczę o swoje i przyszłych Mam Prawa. Moim marzeniem jest uchronić inne Kobiety przed takim traumatycznym przeżyciem. Bardzo mi zależy, chciałabym aby Każda Kobieta rodziła po Ludzku, aby w końcu Kobiety dowiedziały się jakie prawa Im przysługują na sali porodowej, bo mało Które wiedzą co można a co nie. Będzie mi miło, i proszę o poparcie i głosik na mój blog ( o porodzie i Prawach Rodzącej na sali porodowej ) http://bobbyy.pl/blog.php?id=195 Serdecznie dziękuję! "Jestem matka,ktora urodzila dwoje dzieci i nie cierpie histeryczek,ktore naczytaja sie roznych ksiazek z calego swiata i pozniej za nic na swiecie nie chca WSPOLPRACOWAC z personelem." "grubo mi się wydaje, że tu nie chdozi o żadne szukanie tzw. sprawiedliwości i walkę o zmianę warunków, w których rodzą kobiety a o jakąś chorą chęć zaistnienia w jakikolwiek sposób gdziekolwiek" "NIENORMALNA jesteś dla mnie i tyle. Dla Ciebie liczyło się tylko twoje ego, a nie dobro dziecka! Idź pobiegać, bo na leczenie już dla Ciebie za późno" "Całkowicie Panią popieram. Nie byłam nigdy w ciąży (zamierzam dopiero), ale sporo czytałam na temat ciąży i porodu oraz praw pacjenta. Współczuję Pani tak okropnego porodu. Nie mogę zrozumieć, dlaczego żyjemy w takim ciemnogrodzie... Najgorsze jest to, że sporo kobiet (niby inteligentnych) uważa, że rutynowe nacinacie krocza oraz leżąca pozycja w ostatnim etapie porodu są słuszne i korzystne. Poród to też albo głównie duży stres i wysiłek dla dziecka, a gdy matka rodzi na leżąco, zmusza to dziecko do rodzenia się "pod górkę", czyli naraża go na większy wysiłek i trudności... Nie rozumiem też, dlaczego taka masa ludzi nie daje nie przekonać wynikom badań, że w większości przypadków naturalne pęknięcie krocza goi się szybciej i charakteryzuje mniejszym odsetkiem powikłań... Poza tym tak łatwo można ochronić krocze, choćby dzięki pionowej pozycji w czasie porodu, przecież nawet na chłopski rozum można wywnioskować, że równomierny nacisk na tkanki krocza zapobiega miejscowym przeciążeniom i pęknięciom, a dodatkowo ułatwia dziecku urodzenie się, bo wypycha je siła grawitacji... A zachowanie personelu... Czy te kobiety nigdy nie rodziły? Nie rodziły ich siostry, koleżanki? Czy Ci lekarze nie mają żon? Sióstr? Jak można być tak nieczułym..." "no na chłopski rozum to jak robie kupe to tez na kucąco, nie wyobrazam robic defekacji na leżąco, bo to niezgodne z grawitacją tak jak pani wspomniała. Pozatym lepiej sie ciśnie i samo idzie. Tak samo jest z porodem. Czy wy nie rozumiecie że rodzic na lezaco jest niezgodne z prawem fizyki? Czy to tak trudno pojąc? czytałem nawet że te niby inteligentne panie wręcz namawiaja inne kobiety aby dac sie naciąc, że nacięcie nie boli... aa potem piszą i stękają że rana długo się goi, boli, że nie mogły siedziec przez dwa dwa, trzy tygodnie i psychicznie są zmasakrowane. bo jak inaczej... trzeba było nie dac się naciąc. moja żona pół roku urodziła bez nacięcia, na kucąco, bez żadnych obrażeń, nie miała ani jednego szwa... pół godziny po porodzie wstaje i idzie do wc, siedziała po turecku, była przeszczesliwa i jest do dzisiaj. trzeba działac jak człowiek myślący a nie udawac że się myśli. i przestancie namawiac inne zeby dac sie naciąc, bo jak wy zostałyscie tak okaleczone to nie znaczy że inne tez muszą." ~zbyszek, 2009-01-28 21:28 "Uważam, że bardzo dobrze zrobiłaś, nagłaśniając sprawę łamania Twoich praw przez szpital. Gdyby wszysc dochodzili tych właśnie praw, to może coś by się zmieniło. Ja jeszcze nie rodziłam, ale po przeczytaniu opowieści porodowych z forów, boję się nie tyle bólu, co złego traktowania, braku szacunku i kpin z prawa. Bo przecież nasze prawa są skodywikowane - istnieje Karta Praw Pacjenta, wiec należy się domagać ich respektowania!!!! Sama też od czasu do czasu walczę z tak zwaną służbą zdrowia (tak zwaną, bo ze służbą, to ona ma często niewiele wspólnego) - nasze prawa są łamane nie tylko na oddziałach położniczych, ale na innych też, w przychodniach, u lekarzy pierwszego kontaktu....Długo by opowiadać. Jeszcze raz gorąco popieram Twoje działania i pozdrawiam!!! A kretyńskimi wypowiedziami na forach się nie przejmuj. W naszym społeczeństwie wciąż jest wiele osób, które propagują zachowanie w stylu pt. Najlepiej jest siedzieć cicho, lekarza traktują jak boga, a służbę zdowia jako darmową (mimo, ze to właśnie my ją finansujemy z naszych składek)." ~Ela, 2009-02-05 10:17 "Dla mnie te wszystkie dziewczyny które tak krytykują ,są totalnie zacofane i głupie!! w jakim one świecie żyją?! może powinny męczyć się przez tydzień i rodzić w stodole skoro tak im to pasuje!! zamiast najeżdżać na dziewczynę która walczy o szacunek i godne traktowanie!! sama jestem obecnie w ciąży i nie rozumiem jak kobiety które już rodziły bądż będą tak jak ja dopiero rodziły,mogą się zgadzać na takie traktowanie,ja nie chciała bym być potraktowana jak jakaś maszyna która ma zrobić swoje i tyle. Bardzo dobrze że rozgłośniła pani tą sprawę,bo wiele kobiet czasem boi się zawalczyć o swoje. Bardzo serdecznie panią pozdrawiam :-)" ~anita, 2009-05-18 13:20 Dobrze, ze pokazujesz te komentarze. Kazda z krytykujacych ... "Dobrze, ze pokazujesz te komentarze. Kazda z krytykujacych Cie osob pokazuje, jak bardzo zabonna i zacofana jest polska rzeczywistosc! Kazda krytyka wobec Ciebie to "zasianie" problemu porodow w polsce w glowkach- makowkach, poruszenie do dyskusji, a to jest juz cos warte. Walcz ile sie da, opisuj ten szpital wszedzie- byc moze znajdzie sie przynajmniej jedna kobieta, ktora zrezygnuje z porodu tam. I pamietaj, ze milion tez zaczyna sie od jednego:) A jakies bzdury o zajmowaniu czy nie wlasnym dzieckiem- widzisz, kiedys byly czarownice ktore sie palilo, a teraz sa wyksztalcone kobiety, europejki, ktorym spoleczenstwo do piet nie dorasta, wiec rowniez trzeba je "spalic", zdegradowac spolecznie. Nie daj sie! Prosze!" ~Beata, 2009-01-22 20:35

Gość stu234
dziękuję Mello :)

Gość KOCHANE MATKI
KOCHANE MATKI PORÓD W SZPITALU WOJEWÓDZKIM W BIELSKU TO TRAGEDIA. Chcesz tam rodzic po ludzku idź to lekarza prywatnie który tam pracuje, albo zapłać pielęgniarkom położnym 500zł za cały poród i opiekę nad dzieckiem albo 250zł za samą opiekę nad dzieckiem a ty wypoczywasz!!!!!!! Widziałam jak taka położna blondynka w okularach krótko ścięta traktuje rodzące poniża wyśmiewa w dodatku chcąc nie chcąc słyszy się tam same wulgaryzmy. Mną zajęła się świetna pani która ma na imię k..... naprawdę kobieta z sercem, ale to chyba dlatego, że mąż ze mną rodził.Wszystko widział i słyszał. Proszę mi wytłumaczy ta zapłata to nie korupcja?? Te Panie protegowane mają świetną opiekę a reszta be. Czy ktoś się w końcu tym zajmie. Jeśli personelowi nie pasuje są już wypalone zawodowo niech dadzą sobie spokój. To są tzw betony!!!!!czy ktoś ma takie odczucia jak ja?? Piszcie nie bać sie niech to poniżenie biedniejszych się skończy w tym szpitalu na porodówce!!!!!!!!!!

Gość heheh
z ta kupa to racja, z porodem rownież