Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aklioki

ile mi przysługuje urlopu???

Polecane posty

Gość aklioki

W maju tego roku mija mi 2 lata pracy na umowe na czas nieokreslony. konczyłam studia wyzsze, 3 lata licencjat i 1,5 roku mgr. Ile mi przysługuje urlopu?

chyba 21 (jeśli przepisy się nie zmienili dawno tego nie sprawdzałem)

Gość linkoiu
??

Gość nie wróżę z fusów
Umowa o pracę? Data obrony?

Gość linkoiu
tak, umowa o prace data obrony: 2008, a koniec studiow w 2007 ( mialam opoznienie w obronie)

Gość linkoiu
??

Gość nie wróżę z fusów
Liczy się data obrony (absolutorium nikogo nie obchodzi) - od tego dnia masz naliczone 8 lat stażu pracy. Poniżej 10 lat stażu pracy przysługuje 20 dni/rok, 10 lat i więcej - 26 dni/rok. Po przepracowaniu dokładnie dwóch lat od dnia obrony (rok 2008 to szerokie pojęcie) masz dopiero policzone 10 lat stażu i 26 dni urlopu. Jeśli pracowałaś na umowę o pracę równolegle studiując (przed obroną) - okresy te nie sumują się; wybiera się korzystniejszy dla pracownika (albo 8 lat od obrony, albo liceum, bodajże 4 lata + staż pracy). Nie jest istotny stopień studiów - zarówno obrona lic., inż., jak i mgr daje ośmioletni staż pracy.

Gość nie wróżę z fusów
Ergo, na rok 2009 przysługuje Ci 20 dni urlopu.

Gość o_so_chosi...
A ja nie wiem zupelnie, co o tym myslec. Moj obecny szef dal mi od czapy zupelnie 5 tygodni platnego urlopu. Nic nie wyliczal, nic nie kombinowal. Dal i mam wybrac. A w tej firmie pracuje niecaly rok...

Gość aklioki
aha, nie wiedzialam, ze lic tez sie liczy czyli jezeli bronilam lic w czerwcu 2007, a umowe o prace na czas nieokreslony mam od maja 2008, to ile mam urlopu?

Gość nie wróżę z fusów
Bo kodeks pracy określa minimum a nie maksimum. Pracodawcy nie wolno dać mniej urlopu, niż napisano w KP, ale ma prawo dać nawet i rok płatnego urlopu, jeśli będzie miał taki kaprys. Radzę nie myśleć, tylko sięgnąć do KP.

Gość nie wróżę z fusów
Nadal 20 dni - umowę o pracę podpisałaś w maju 2008, czyli Twój staż pracy wynosi 9 lat; nadal to mniej niż 10.

Gość o_so_chosi...
No az tak ten problem snu mi z powiek nie spedza.... :) Dzieki za wyjasnienie, bo tylko czasami myslalam, ze sie pomylil i zmieni zdanie tuz przed moim wyjazdem. :)

Gość nie wróżę z fusów
btw - liczzy się każda umowa o pracę - na okres próbny i czas określony też...

Gość nie wróżę z fusów
Zdanie niestety może zmienić zawsze - patrz KP.

Gość miro125
jeszcze podstawowke sobie wlicz i maturę to będzie ze 40 dni urlopu

Gość aklioki
na rok rowniez mialam podpisana umowe, w maju 2007

Gość o_so_chosi...
no tak... A jak juz sie znalazl ktos siedzacy w temacie... Mam takie pytanko, bo wyklocam sie z mezem od dlugiego czasu o to... Mianowicie studia konczylam w Polsce. Czy bede mi sie liczyc do emerytury, jesli pracuje obecnie w Austrii? Moze akurat ktos wie. :)

Gość tyka
studia licencjackie 3 lata + SUM mgr 2,5- letnie-> obrona luty tego roku + umowa na czas nieokreślony od stycznia 2008- kiedy będę miała 26 dni?

Gość o_so_chosi...
jeszcze tytulem wyjasnienia, zamierzam tu zostac i wlasnie chodzi mi o to, czy te lata studiow z Polski bede mogla doliczyc tu...

Gość tyka
czyli od lutego tego roku muszę przepracować jeszcze 2 lata, bo teraz mam 8? ale czemu 8?

Gość miro125
przyjedz do mnie to ci wyjaśnie

Gość nie wróżę z fusów
tyka - 8, bo tak sobie ktoś kiedyś wymyślił - patrz niżej, wkleiłam art. 155 KP. aklioki - Do stażu pracy liczy się umowa O PRACĘ - nieważne, na jaki okres, ważne, żeby była to umowa O PRACĘ a nie umowa zlecenie, umowa o dzieło, itp. o_so_chosi... - nie mam pojęcia; nie jestem ani prawnikiem, ani kadrówką; prawem pracy interesuję się na tyle, żeby nie dać się wydymać pracodawcom, więc wiele do nauczenia jeszcze przede mną;) Art. 155. § 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia: 1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata, 2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat, 3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat, 4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata, 5) szkoły policealnej - 6 lat, 6) szkoły wyższej - 8 lat. Okresy nauki, o których mowa w pkt 1-6, nie podlegają sumowaniu. § 2. Jeżeli pracownik pobierał naukę w czasie zatrudnienia, do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się bądź okres zatrudnienia, w którym była pobierana nauka, bądź okres nauki, zależnie od tego, co jest korzystniejsze dla pracownika.