Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z fizyki to jestem analfabeta

Katarzyna Wielka jesteś????? Proszę pomóż !

Polecane posty

Proszę zrób mi to zadanie! Kiedyś dzięki tobie dostałam 5! Zrób mi to bo inaczej będę miała 2 na koniec z fizyki! W ogóle nie wiem o co tu chodzi jakiś hard-core to zadanie 😭😭 Stosowany do zasilania sondy pioneer 10 izotop promieniotworczy 238/94 Pu (u gory po lewej stronie jest to 238 a na dole 94, nie umiem tego zapisać inaczej) rozpada się na 234/92U. Z kolei uran rozpada się na 230/90Th (czas połowicznego rozpadu uranu około 2,5*10^5 lat (^ - to potęga). Energie wydzielane w tych dwóch przemianach promieniotwórczych różnią się znacząco. Uran mógłby więc stanowić nowe źródło energii. a) Jaka cząstka wyzwala się w czasie rozpadu plutonu, a jaka w czasie rozpadu uranu? Zapisz te reakcje? b) Czy powstający na pokładzie pioniera 10 uran mógłby stanowić dla sondy nowe wydajne źródło energii. Odpowiedz uzasadnij.

oj oj... 2 na koniec z fizyki??? Zadanie łatwe tylko ilość tekstu sprawia że wydaje się trudne. a) 238/94 Pu ---> 234/92 U + x 234/92 U ---> 230/90 Th + x x to ta wydzielająca się cząstka i x = 4/2 He (He to HEL) b) Uran nie może być wydajnym źródłem energii bo moc uranu jest mniejsza od mocy plutonu. A poza tym czasy połowicznego rozpadu - dla uranu jest on znacznie większy niż dla plutonu bo czas rozkładu takiego izotopu plutonu to bodajże nawet nie 100 lat (sprawdz gdzieś dokładnie ile to lat) Powodzenia :)

ło! Wielkie wielkie dzięki! :D

🌻🌻🌻 Dostałam 4+ :D:D:D

nie umiałam do końca wytłumaczyć o co mi chodzi w tym b dlatego mi obnizyła. Dzięki jeszcze raz.