Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kakakakkfsdgfds

METODA BATESA- TE CW. COS DAJA?

Polecane posty

Gość kakakakkfsdgfds

czy te cw na oczy, metoda batesa lepszy wzrok bez okularów cos daja? Czy to strata czasu?

Gość Monik455
Moim zdanie pomagają chociażby lepiej widzieć. Ja ćwiczę od kilku miesiecy i nie boje się już wychodzić bez okularów :) Mam nadzieje na poprawę ok. 0.5 dioptrii

Gość renia-1
Metoda batesa to nie są ćwiczenia ale zmiana stylu patrzenia. Ćwiczenia służą korygowaniu złych nawycków patrzenia i pośrednio przez to powodują zmniejszanie wady czynnoścowej bez względu na jej wielkość, do momentu aż cała wada się nie cofnie. wada czynnościowa to taka ktora nie jest związana np. z wypadkiem ale powstała wkutek rozciągnięcia- wydłuzenia galki ocznej przez nadmerne napięcie dwóch mięsni skośnych galki ocznej (jesli chodzi o krótkowzroczność) Mnie sie udało tzn. wierzę że kiedys będe mieć calkiem dobry wzrok gdyż już jest znaczna poprawa Moja wada przed leczeniem OL -6,25 D cylinder -1,5 D (czyli w sumie szkło 7,75D) Op -5,75 D cylinder -0,5D (czyli szkło 6,25D) pół roku po rozpoczęciu leczenia miałam wadę ok 1 D mniejszą i obecnie wada cofa się z szybkościa 1 - 1,5 D na rok, a stosuję tą metode od ponad 2,5 roku Warunkiem poprawy jest: 1) bezwysiłkowe patrzenie w każdej sytuacji przy jednoczesnym nienoszeniu szkiel korekcyjnych 2)nie zakładanie szkiel korekcyjnych w żadnej sytuacji 3)ćwiczenie i doskonalenie nawyku centralnej fiksacji