Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

m*ka

obawy przed P O R O D E M N A T U R A L N Y M a moze CC ?

Polecane posty

Gość ajajajajajaj
niech bedzie ze jestem Dlatego przekonuję, ze to nieuczciwe i nie fair. Szpitale sa jakie sa, na ogol za mało sal operacyjnych i chirurgów. Postaw się na miejscu kobiety, która ma poród z komplikacjami i muszą ją ciąć, ale nie mają gdzie bo na sali leży histeryczka, która sobie "załatwiła" cersarkę. Zastanów się trochę. Chcecie rodzić cc to idzcie do prywatnych klinik, a nie kombinujcie za państwową kasę. To jest oszustwo i w dodatku przestępstwo. Dlatego zabieram tu głos i staram się przekonać wachające się dziewczyny. A te zdecydowane na cc marsz prywatnie, a nie na forum rady sobie udzielacie jak to oszukać lekarza i cos sobie załatwić. Masz fanaberię to za nią zapłać a nie "załatwiaj" typowa polaczkowatość. Zgadzam się ze idealnie by było gdyby każda miała wolny wybór bez konieczności kombinowania. Ale obejrzyjcie się na rzeczywistość w jakie żyjemy. Wymuszając sobie cesarki nie pomagacie!

Gość ja tez mialam taki problem
DO: m*ka Podaje troche linkow. Wszystko jest w jezyku angielskim. Sa to glownie artykuly medyczne dotyczace badan nad CC, powiklaniami obu porodow, dyskusja na temat przyszlosci cesarki na zyczenie itd. Mam nadzieje ze ci troche pomoze rozeznac sie jakie sa fakty. Mniie pomoglo. http://www.cesareansectionondemand.com/ http://www.electivecesarean.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=476 http://cesareandebate.blogspot.com/search/label/Cesarean%20rates http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article6028478.ece http://cesareandebate.blogspot.com/search/label/Key%20Arguments http://www.mmdnewswire.com/birth-group-cca-calls-on-who-to-re-examine-outdated-and-unsafe-10-15-recommended-cesarean-rate-4073-2.html http://cesareandebate.blogspot.com/search/label/Risks%20for%20babies Pozdrawiam.

DO: ajajajajajaj Obiecalam sobie nie dyskutowac z toba i slowa postaram sie dotrzymac. Jednak chce dodac jedna rzecz; to co dla ciebie wydaje sie fanaberia doprowadza wiele kobiet w pozniejszym etapie do depresji poporodowej i wielu komplikacji. Nie upraszczaj sprawy ktora jest naprawde bardzo skomplikowana. Jesli natomiast chodzi o koszta.... jak pijany kierowca spowoduje wypadek i zrani iles osob i rowniez siebie to nikt mu jakos ne kaze placic za operacje i pokrywac kosztow leczenia. Jak ktos cale zycie pali papierosy i laduje w szpitalu na dlugotrwalej kuracji na raka pluc nikt mu nie kaze placic za leczenie. Jak ktos ma chorobliwa nadwage bo sie zajada kiedy inni dbaja o zdrowie i laduje z zawalem lub u dietetyka to mu nikt nie kaze ponosic kosztow leczenia. Prawie wszystkie choroby cywilizacyjne sa nasza wlasna wina i nikt nie kaze nam za nie placic. Natomiast ta cesarka na zyczenie stanowi najwiekszy problem finansowy. Chyba troche wyolbrzymiasz problem. Ja chetnie zaplace swoimi podatkami CC innych kobiet aby zapewnic im komfort prawa wyboru - duzo chetniej niz leczenie odwykowe jakiegos pijaka lub narkomana.

Gość ajajajajajaj
prosty przykład: idziesz szczepic dziecko - do wyboru masz zwykle,szczepionki na fundusz lub bardzo dobre za dużą kasę. Co robisz? Płacisz jak cie stac a jak nie to zaciskasz zeby zeby wszystko bylo ok. Bo nie masz mozliwosci kombinowania. Tak samo z cesarka. Plaćisz jak cie stać a jak nie to zaciskaj zeby. A nie oszukuj!

Gość ajajajajajaj
ale tu nie chodzi o finansowanie, tylko o to ze w szpiatlu mozesz zajac miejsce komus kto tego potrzebuje.

Gość ajajajajajaj
ta sprawa jest skomplikowana bo ja sobie komplikujecie, na wlasne zyczenie

ajajajajajajaj Nie wiem czy i jak jestem poinformowana jesli chodzi o takie sytuacje. Moze KOTTA wieczorem nam wiecej jest w stanie o tym powiedziec. Jednak z tego co wiem to szpitale maja stale dni w tygodniu w ktorych operuja zaplanowane pacjentki. Na przyklad u mnie jest to wtorek. Wtedy maja miejsce zaplanowane operacje ginekologiczne wlacznie z cesarka na zyczenie. Wiec nie ma wogole mowy o zajmowaniu miejsca innemu pacjentowi w potrzebie. Wiec to nie jest tak ze ktos kto nagle w potrzebie przyjedzie do szpitala nie zostanie operowany. Wyobraz sobie sytuacje ze wlasnie w taki wtorek lezy kobieta nie na CC na zyczenie ale na podwiazaniu jajnikow lub usunieciu cysty. Czy sadzisz ze w takim momencie lekarz operujacy wyskakuje z sali aby pomagac tej w potrzebie? Nie, dlatego wlasnie szpitale planuja zabiegi i operacje aby byc przygotowanym na takie sytuacje. Mam nadzieje ze widzisz tutaj roznice.

ajajajajajaj ''ta sprawa jest skomplikowana bo ja sobie komplikujecie, na wlasne zyczenie '' Nie musisz tego rozumiec, po prostu postaraj sie zaakceptowac ze sa kobiety ktore mysla i czuja inaczej. Taka mnie natura stworzyla ze rodzic SN ne chce i nie bede. Ja to akceptuje czemu obca kobieta ktora mnie nawet nie zna ma z tym taki problem...nie rozumiem.

Gość ajajajajajaj
zalezy jaki szpital masz do dyspozycji, a usunięcie cysty to inna sprawa niz cesarka na zyczenie, usunięcie na ma wyboru. Chodzi o to zeby nie stwarzac innym ryzyka

Gość ajajajajajaj
ja ci nie każe rodzic sn, ale rob sobie cc prywatnie za nie oszukuj.

ajajajajaj - ty wogole nie chcesz zrozumiec i w tym jest najwiekszy problem. Nie stwarza CC na zyczenie ryzyka po to planowana operacja ktora nie ma prawa i nie koliduje w przypadkami pilnymi. Chwytasz sie kazdego kija - najpierw probowalas przekonac ze SN najlepsze dla dziecka, potem ze dla matki, potem ze to dowodzi sily, teraz koszta i ryzyko dla innych. Jednak argumentow ci brakuje dlatego nie ma o czym rozmawiac.

Gość Niech będzie że jestem
ja nikomu ryzyka nie stwarzam bo nie mam zamiaru mieć cesarki w państwowym szpitalu. Mi bardziej chodziło o twoje wypowiedzi z pierwszych stron gdzie usilnie namawiałaś do porodu sn i wcale nie wspominałaś tam nic a nic o zajmowaniu komuś miejsca. Po prostu namawiałaś twierdząc, że każda kobieta tak powinna postąpić. To ja się pytam dlaczego? Bo nie będzie kobietą bo może ty do takiej nie masz szacunku? O co ci chodzi z tymi cesarkami na życzenie? A raczej o co chodziło bo jak na razie to widzę, że zmieniłaś swoją argumentacje na to, że ktoś komuś miejsce zajmuje a mi nie o to chodziło

ajajajajajaj - i nie obrazaj mnie bo ja nikogo nie oszukalam. Przeczytaj moje wpisy porzadnie bo nieladnie jest tak pisac. Ja poszlam do lekarza i podparta wlasnymi lekami, odczuciami i materialami jakie znalazlam w bibliotece i internecie i razem podjeclismy decyzje w kraju ktorym nie ma prywatnych szpitali aby mi zrobil CC.

Gość ajajajajajaj
na poczatku mowa byla o wyborze, cc czy sn... A teraz zaczelyscie sobie pisac, co powiedziec lekarzowi, do jakiego jeszcze pojsc zeby ginekolog wypisał cc itd, to troche zmienia posatc rzeczy. I całą rozmowa nie dotyczy faktu ze musicie miec cc tylko ze chcecie. To nazywajmy rzczy po imieniu, co? Jesli chce cos "ekstra" to za to place. I nie dorabiam do tego ideologii. Zreszta, bezstresowe wychowanie, odpuszczanie sobie na kazdym kroku, zeby było łatwiej, jojczenie bo będzie bolało. Litości....

Gość Niech będzie że jestem
"Zreszta, bezstresowe wychowanie, odpuszczanie sobie na kazdym kroku, zeby było łatwiej, jojczenie bo będzie bolało. Litości...." O co ci z tym chodzi? Co ma bezstresowe wychowanie do wyboru porodu?

Gość ja juz mam i gram
zebralo mi sie na wymioty po tym co tu przeczytalam, serio :-O NIE WYOBRAZAM SOBIE INNEGO PORODU NIZ CC!!!

ajajajajajaj - "Zreszta, bezstresowe wychowanie, odpuszczanie sobie na kazdym kroku, zeby było łatwiej, jojczenie bo będzie bolało. Litości...." I teraz udowodnilas ze wogole nie maszpojecia o czym mowisz. jojczenie bo bedzie bolalo...jak ty wogole mozesz tak upraszczac. Bol nie jest jedynym powodem i na pewno nie glownym. Zaakceptuj ze nie uda ci sie nas przekonac a juz na pewno nie takimi wypowiedziami. A jesli kobieta boi sie bolo porodowego sa mozliwosci w postaci znieczulenia, jednak te zwiekszaja ryzyko ze faza parcia bedzie trwala dluzej i czesciej konczy sie porodem kleszczowym lub ssaniem. Wiec to jest rowniez trudny wybor.

Gość anelajnes
Karmię dziecko piersią wiec napiszę krótko.Miałam sn 17 lat temu i cesarkę 7tyg temu(synkowi zanikało tętno) więc mam porównanie.Gdybym miała rodzić jeszcze raz to wybrałabym cc.Wmoim przypadku po operacji zero problemów z gojeniem rany.Jestem tylko ciągle osłabiona.A Maluch jest cudowny:)

Gość pupa77
"kobiety najczęściej są kierowane na cięcie ze względu na nieprawidłowe wymiary miednicy." Kotta - wyjaśnij mi, jak to można zbadac? Ja miałam tylko 152 cm wzrostu, i mój lekarz prowadzący wysłał mnie do szpitala, że tam mają możliwosc zbadania, czy mam prawidłowe wymiary miednicy. Przy przyjęciu, lekarz powiedział mi że nie ma takiej możliwości, żeby to zbadac, tzn,jśsli chodzi o wymiar wewnętrzny, a nie zewnętrzny... Popłakałam się, bo strasznie bałam się SN, miałam najgorsze przeczucia. Dziecko wg USG miało 4 kg....

Gość anelajnes
pupa77 Życzę Tobie i Twojej rodzinie wielu sił...

Gość pupa77
Dzięki, anelajnes. "Chwytasz sie kazdego kija - najpierw probowalas przekonac ze SN najlepsze dla dziecka, potem ze dla matki, potem ze to dowodzi sily, teraz koszta i ryzyko dla innych. Jednak argumentow ci brakuje dlatego nie ma o czym rozmawiac. " Dokładnie. ajajajajajaj przeczy sama sobie. Pisze że ją rozerwało i nie mogła po porodzie przez tydzien siedziec, a jednocześnie zachęca do tego, bo tak lepiej ?! Ona chyba jest tym sfrustrowana i chce żeby inne kobiety też się męczyły jak ona, bo nie mają prawa miec lepiej... Znam to podejście.

Gość oleksja11
czesc dziewczyny, ja mialam juz cc, a teraz czeka mnie druga, tzn. mam prawo wyboru czy chce druga i poweim szczerze, ze stresuja mnie kolezanki ktore rodzily naturalnie i probuja mi wmowic, ze cc jest pojsciem na latwizne, ze powinnam probowac naturalnie, ze tak natura chciala-a moje argumenty? nie chce wnikac w kwestie matka dziecko bezpieczenstwo itp.znam za i przeciw, i wychodzi po rowno jak dla mnie. moje argumenty w tym momencie to juz tylko ze nie chce miec dwoch blizn na ciele, i problemow z pochwa po porodzie. nie rozumiem czemu po prostu kobiety przestana oceniac wybory innych-kazdy robi co chce i ze swoich powodow, ja z cc jestem zadowolona, ona uratowala moje dziecko a teraz ulatwi mi zycie:)pozdrawiam

pupa77 - no wlasnie tez nie bardzo rozumiem ajajajajaja. Chcialoby sie wierzyc ze zyczy innym kobietom dobrze a jednak w to nie wierze. Nie cierpie takiej meczenniczej postawy, nie moglam przez miesiac siedziec ale i tak wole rodzi SN. Prosze jej bardzo, niech rodzi SN. Szkoda tylko ze okazuje sie ze ona nie ma zielonego pojecia tym jak przebiega cesarka, zwlaszcza zaplanowana. oleksja11 - zgadzam sie z toba. CC to wcale nie jest pojscie na latwizne, to jedna z mozliwosci, dla jednej z nas koniecznosc dla innej wlasny wybor.

Gość aajajajaj
czy wy naprawde uwazacie ze kazdy porod jest taki sam? I gdzie niby ta moja meczenska postawa? Napisałam dokladnie jak bylo w moim przypadku, nie uwazam sie za meczennice i nie z tego powodu nastepnym razem, o ile bede mogla bede rodzic sn. I nacieli mnie, i dziecko mnie porozrywało i szwow mialam duzo i jeszcze kosc ogonowa mi sie odgiela bo mam wade kregoslupa i co? i nic bo bylo warto. Taki mam organizm ze sie zle goi. Ale nikt nie zwrocil uwagi na to ze rodziłam 1,5 godz ze wszystkim, że poszło sparwnie i szybko i opieka super. Nie widzicie dobrych porodów sn, tylko nakrecacie sie zlymi i powiklaniami itp. Po co? Wydawalo mi sie ze temat zalozony po to zeby kogos przekonac do sn lub cc. A wy sie mnie pytacie po co namawiam. Bo uwazam ze warto!

Gość aajajajaj
ja tez mialam taki problem... no prosze cie, czego mialabym ci zyczyc zle czy dobrze? Nie znam cie i mam cie w nosie (za przeproszeniem), wypowiadam sie na dany temat bez zyczenia czegokolwiek komukolwiek. A z ta meczenska postawa to nie tak ze na zlodzieju czapka gore, co?

Gość aajajajaj
a co do rozrywania jescze, obok mniena sali lezala drobna szczupla dziewczyna, ktora urodzila dziecko 3950 bez nacinania, bez szwow, bez ani jednego pekniecia. I to bylo pierwsze dziecko. Fajnie prawda? Tak tez sie zdarza a nie tylko niekonczace sie bole, sranie i podduszenia heh

ajajajajajaj ''Odwagi dziewczyny, mąż z jednej strony, położna z drugiej, troszke wysilku i bedzie dobrze'' Oto cytat z ciebie. Sadze ze sie juz wypowiedzialas na dany temat, nikogo nie przekonalas i nie sadzisz ze mozesz juz zakonczyc?

Gość pupa77
"A z ta meczenska postawa to nie tak ze na zlodzieju czapka gore, co?" ajajajajajajaj - Nie przypisuj innym swoich odchyłów. Nikt normalny nie ma wyrzutów sumienia z tego że wybiera CC. To ty nam usiłujesz je zaszczepic. Idź może do psychologa, zamiast wyżywac się na innych. Nikogo nie przekonasz, bo nie masz nawet agrumentów. Przestań zaśmiecac to forum swoimi bezsensownymi wynurzeniami.

Gość aajajajaj
to jest idiotyczne, to co wmawiacie niech zyja cesarki - precz z ciemnota sn a mozna bylo normalnie pogadac to nie, glupi, ousta, meczennica. Stado hipohondryczek i tyle!

Gość aajajajaj
i mozecie sobie darowac juz moj temat. nie bede wiecej zagladac. szkoda czasu