Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spiritualisme........

ankieta - problem. Proszę o rady.

Polecane posty

Witam, Mam taki problem. Wlasnie tlumacze z Francuskiego ankiete, formularz zapisu (chodzi o prace jako fille au pair). Po francusku nie ma problemu ze zwrotami grzecznosciowymi - mowi się przez Wy - vous. A po plsku mam problem. I zastanawiam sie, jak powinnam pisac. ?Przez Ty? Czy stosujesz jakąś szczególną diete? Czy palisz papierosy? Czy masz doświadczenie w pracy z dziecmi.....itd Czy moze przez Wy? Ale to glupio brzmi? Czy stosujecie jakąś szczegolną diete? Czy palicie papierosy... Czy macie doswiadczenie.... Czy moze przez Pan/Pani? Czy ma Pan/Pani doswiadczenie w pracy z dziecmi. Czy pali Pan/Pani papierosy Czy stosuje Pan/Pani..... Sama nie wiem..nic z tego za bardzo mi się nie podoba.. Proooosze o rady. Moze ktos pisal podobne ankiety?

Gość Vous jest we Francji zwrotem
grzecznościowym, u nas w Polsce nie ma takiego odpowiednika więc ja bym się trzymała tego "Czy pani..."

czyli wszędzie CZY pan/pani ... tez tak mi się wydje..Przez Ty tak glupio sie zwracac...

Gość Vous jest we Francji zwrotem
w tym wypadku gdzie we francuskiej ankiecie Vous jest zwrotem grzecznosciowym to tak pisz "pani". Gdyby zamiast "vous" Było "tu" to wtedy mogłabys przetłumaczyć na "ty" a tak to epiej zachować tą ich pozorną grzeczność:P

dziękuję ślicznie...czyli jesnak Wersja Pan/Pani Czy jest Pan/Pani na cos uczulony/a?:) Ok. .mysle, ze to najlepsze rozwiazanie. Dziekuje!