Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HISTORYCZNY BADACZ

Beatyfikacja Jana pawała II - napotkany problem

Polecane posty

Gość HISTORYCZNY BADACZ

Jan paweł II beatyfikował w roku 1980 jezuity José de Anchieta, który twierdził: "Miecz i żelazny pręt to najlepsi kaznodzieje". Podczas beatyfikacji masowego mordercy Indian, papież Jan Paweł II nazwał go apostołem Brazylii, wzorem dla całej generacji misjonarzy i siebie samego.Cos mi tu nei gra . Gosc jednak wzbudza kontrowersje a zsoatał ogłoszony błogosławionym przez Jana pawła II. Staram sie byc obiektywny i mam wrazenie ze to mzoe utrudnić beatyfikacje Jana Pawłą II. Jakie jest wasze zadanie

Gość HISTORYCZNY BADACZ
?

Gość gyzyna/li
a jaki problem wogole ma watykan zeby jana pawala beatyfikowac? odrazu powinni to zrobic a nie biurokracje dalej uprawiac, to zniewaga dla jana pawala

Gość HISTORYCZNY BADACZ
jana pawła jesli juz , nie musisz bezmyslnie powtarzać mojego błedu

Gość gyzyna/li
no wiesz.. papiez tez robil wiele zeczy pod publike zeby sie ludziom przypodobac... i robil to co w danej chwili wypadalo robic,,, byl zwyklym czlowiekiem jak my ... a beatyfikuje sie dlatego ze jakas ropzrywake kosciol musi miec,, a to beatyfikowac kogos, a to zakazac slubu przemalzenskiego, latanie dos powiedzi..

Gość gyzyna/li
te badacz... tak mi sie na klawiaturze napisalo mądralo, tobie widocznie tez...

\"Gosc jednak wzbudza kontrowersje a zsoatał ogłoszony błogosławionym przez Jana pawła II. \" spadłeś z księżyca? przecież duża część działalności misjonarskiej kościoła katolickiego tak wyglądała. Takie czasy 🖐️ a ocenianie ich według dzisiejszych norm jest głupie

Gość HISTORYCZNY BADACZ
to normy morlane mzoan sobie zmnieniac - a to ciekawe ;-O

Gość HISTORYCZNY BADACZ
🖐️

Gość gyzyna/li
no widac jan pawel tak robil, ameryke odkryles???? dla autorytetu i wygodnego zycia oddalbys czesc allachowi gdybyc byl katolem

Gość jestem neizalezny i nic nie
robie dla mamony

Gość gyzyna/li
z czegosc kochaniutki ta zaleznosc musi wynikac nieprawdaz? z nieba od jezusa pieniadze ci nie kapia... :D hah

czytałeś wczoraj onet autorze.? może skoro został beatyfikowany ten człowiek, należałoby jeszcze postudiować jego życiorys. Może ten człowiek twierdził tak, a potem sie nawrócił, i może to nawrócenie, ma być przykładem, że nawet człowiek grzeszny który zrozumie swoje błedy przeprosi itd. może zostać swietym. Aby wypowiadać się na jakiś temat krytycznie należy najpierw ten temat poznać. Nie wiem, nie znam życiorysu tej osoby, ale po jednym zdaniu z forum na onecie, nie tworzyłabym tak daleko idacej tezy.

heh, forum onetu to dziecinada ale faktycznie mzoe ktos da linka do zyciorysu tego błogosławionego

Gość ja raczej stawiam na to
ze normy moralne mozna zmienic, czy ty mysilisz ze sposb w jaki teraz ubeiraj sie kobeity -chociaz by nawet w t-shirt to kiedys uznane byloby za niemorlane a teraz to jest calkowirta norma ,a wrecz mozna pwoiedziec aseksualne.

to za 30 lat bedzą kobeity chodzić topless na zakupy ?

Gość Żeby być świętym
trzeba miec na koncie CUDA , a jak chodzi o JP II cudów nie ma- bo to co niby jest cudami jest niestety bardzo, bardzo naciągane i z prawdą nie ma nic wspólnego ... my wierni o tym wiemy, więc ...

Gość Ja tam nie wierze
Jan Paweł II beatyfikował i kanonizował o wiele więcej osób niż jakikolwiek poprzedni papież ( 1340 osób).!!! Dziwne he?

Gość Ja tam nie wierze
Na pewno zostanę skrytykowana totalnie, bo nie można w Polsce cokolwiek negatywnego powiedzieć o Papieżu. Zresztą uważam, że był on dobrym człowiekiem, choć nie zgadzalam się z jego konserwatywnymi poglądami. Natomiast może należałoby się zastanowić nad tą ekspresową beatyfikacją. Mnie w kazdym razie to zastanawia...

to nie jest nacisk Polski ale świata. ekspresowa to nie bedzie beatyfikacja, ale kanonizacje, nawet jest taki postulat aby pominać beatyfikacje - ponieważ kult osoby beatyfikowanej jest miejcowy, a kanonizowanej światowy.

dla mnie nie jest to dziwne bo wkońcu ustanawienie osób - świetymi wymyślili ludzie, idac dalej proces ten ustanowili biskupi i kardynałowie, że beatyfikacja jest po tylu latach od śmierci a kanonizacja po tylu, wiec skoro sami to ustanowili, moga to z mienić.

Gość Ja tam nie wierze
Ale po co nam swiety JP II?

Gość Ja tam nie wierze
A beatyfikacja expresowa niestety bedzie bo papież Benedykt XVI zezwolił na natychmiastowe rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego JP II, mimo ze prawo kanoniczne wymaga pięcioletniego okresu oczekiwania od śmierci kandydata.

Gość Ja tam nie wierze
Deko - czyli prawa i zasady sa ustalane tylko po to aby je mozna bylo zmieniac. To tak troche jak Folwark Zwierzecy....

Gość Ja tam nie wierze
JP II ma byc swietym...a wyswiecil kogos takiego jak Alojzije Stepinac ktory po wojnie zostal skazany na 16 lat wiezienia za wspolprace z ustaszami i wspoludzialw przymusowym nawracaniu niekatolickich Serbow na katolicyzm. Takich przykladow mozna mnozyc i mnozyc

wiesz ta polemika nie ma sensu, jesli beda chcieli to zmienią albo pod ludzi ale majac w tym jakas swoja korzyść albo pod siebie..

Gość cuda za zycia
i po smierci JP2 a kyrat sie działy ,ale chyaba byscie musieli sie naocznie przekonac,bo jak sie nie ma wiedzy na ten temat ,to sie autorytatywnie stwierdza ze były naciagane,tylko jakby wam ktos bliski umierał to sami byscie nakolanach błagali o cud,dalej sie nie wypowiadam bo stado flugów poleci ,

Gość powiedzcie mi szczerze
nie znam się na tym, ale ciekawi mnie to... po co tak naprawdę ta cała beatyfikacja? tak by było fajnie, czy ma to dla was jakieś inne, głębsze znaczenie? tylko szczerze

Gość powiedzcie mi szczerze
nikt nie odpowie?

ja nie zaprzeczam ani nie potwierdzam, dowody na cuda podobno są,