Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klaudia W.

miesiączka a stres?

Polecane posty

Gość Klaudia W.

Jeszcze nie uprawiałam seksu tylko robiłam palcówkę 1 miesiąc temu powinnam teraz dostać okres gdzieś tak 18-21 i nie mam jaka może być tego przyczyna? Prawie zawsze miałam okres w miesiącu tylko raz się trafiło że wcale nie miałam. Trochę boli mnie brzuch a potem przestaje. Jak coś zjem to mi rośnie i jest taki twardy.Hm...fakt chodzę do szkoły i się tam zawsze denerwuje bo dużo występuje to może mieć jakiś wpływ na spóźnianie okresu.Czy w ogóle stres spóźnia okres? To kiedy mogę się spodziewać okresu? Może któraś z was też miała taką sytuację?

Gość Klaudia W.
Proszę o odpowiedź

Przyczyny zaburzeń Cykl miesiączkowy może zakłócić wiele przyczyn. U dziewcząt najczęstszym powodem jest gwałtowne odchudzanie (szczególnie anoreksja) oraz zbyt intensywne ćwiczenia fizyczne, w wyniku których może dojść nawet do całkowitego zatrzymania cyklu. Zaburzenia miesiączkowania powoduje duża nadwaga, niedoczynność i nadczynność tarczycy, cukrzyca, a także leki (m.in. środki psychotropowe). Przyczyną problemów z menstruacją może być duży stres. Zaburzenia krwawień miesiączkowych niekiedy świadczą o poważnych schorzeniach. Mogą bowiem wystąpić krwawienia z dróg rodnych nie związane z cyklem menstruacyjnym, np. spowodowane schorzeniami nowotworowymi (rakiem szyjki macicy czy pochwy). Dlatego też wszystkie zaburzenia miesiączkowe powinny skłaniać kobietę do wizyty u ginekologa.

fakt, że stres może opóźnic okres, ale nie jest to jedyna przyczyna moja przyjaciółka właśnie miesiąc temu miała podobną przypadłość, ale brak okresu przedłużył się jej do dwóch tygodni, po czym zrobiła badania odnośnie zaburzeń hormonalnych i pracy jajników i diagnozę już ma: zespół policystycznych jajników. Nie twierdzę, że u Ciebie przyczyna jest ta sama, ale kiedy w najbliższych dniach nic się nie zmieni, warto poprosić ginekologa o przebadanie organizmu pod kontem zaburzeń gospodarki hormonalnej. A na razie postaraj się wyluwać, naprawdę... jeśli nie potrafisz, pomóż sobie, może napar z melisy albo kieliszek wina...

Gość Klaudia W.
a bieganie źle wpływa na miesiączkę?

jeżeli biegasz już od kilku miesięcy to myślę ze organizm już się przyzwyczaił,a jeżeli dopiero zaczęłaś czyli zmieniłaś coś w swoim trybie życia to wszystko może się zdarzyć. Glowa do gory bedzie ok