Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mariiolka

ociążenie glukozą 75g

Polecane posty

Gość Mariiolka

dzis odebrałam wyniki, no i niestety po 2 godz. 167,17. Wiem ze to powyzej normy która wynosi 140 ale czy to juz cukrzyca? Czy tylko powyzej normy? Czego moge sie teraz spodziewac jestem w 34tc.

Gość miałam 5 mcy temuuu
to przekroczenie lecz małe. będziesz musiała się zapisać do diabetologa i tam na wizyty chodzic dadzą ci glukometr codziennie się będziesz musiała kłuć i zapisywać ile masz po posiłkach cukru norma do 90 na czczo po posiłkach do 130. posiłki lekkie małe porcje itd. az do rozwiązania! przynajmniej nie przytyjesz jak słoń:P po ciąży badanie kontrolne czy ci minęło

dieta cukrzycowa niepolega na tym by jesc malo tylko na tym by jesc jak najmniej weglowodanow... ten wynik to juz cukrzyca ale nie martw sie bo moze wystarczy sama dieta... u mnie wystarczyla a mialam bardzo duzy cukier po tescie... a norma w godzine po posilku wynosi 140 a nie 130...

oczywiscie nie polega a nie niepolega... spacja szwankuje...

Gość podnoszęęęęęęęę
przestań asia k chrzanić, bo widze, ze na ktorymś już forum wypisujesz bzdety! cukrzyca jest od powyżej 180, nawet 200, a ten wynik 167 to upośledzona tolerancja glukozy, to jest jednak róznica:-o

Gość Mariiolka
co ja teraz mam jesc :(

Gość Mariiolka
no właśnie ja na tych wynikach mam wypisane normy i jest właśnie max 180. Dziewczyny a znacie przypadki aby komuś się urodziło chore dziecko po cukrzycy?? :(

Gość podnoszęęęęęęęę
ja nie znam, trzeba by był naprawdę strasznie zaniedbać, w ktorym tc jesteś?

Gość miałam 5 mcy temuuu
masz nietolerancję glukozy tak jak ja miałam ja przyznam jadłam naprawde mało zależy jak skomponujesz diete nie wolno łączyc węglowodanów np jak zjesz zupkę mleczną to bez chleba i dżemu tylko sama zupka, będziesz miec wizytę u diabetolog to ci wytłumaczy, np. jak makaron to np z warzywami a nie z serkiem homogenizowanym

podnoszęęęęę- w zasadzie nie powinnam sie wdawac z toba w dyskusje bo jak widze jestes niekompetentna a do tego niewychowana no ale dobrze poczytaj sobie: http://porady-poloznej.pl/cukrzyca-ciezarnych/ a szczegolnie ten fragment: Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym: glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l) glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l) glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l) Wartości poniżej wskazanych oznaczają, iż nie stwierdza się cukrzycy ciążowej. dziekuje...

Gość miałam 5 mcy temuuu
ja teraz waze tyle co w ciąży! nie bój sie dasz radę!

Gość Mariiolka
w 34 tygodniu ciąży jestem juz :)

Gość Mariiolka
najbardziej jestem wściekła bo lekarz dopiero w 30 tygodniu mnie wysłał na badania 50 ponieważ wcześniej zapomniał :( wyszły lekko zawyżone więc w 32tyg. zlecił mi zrobienie 75g. Ide do niego za tydzień dopiero. Jestem zła bo gdyby wcześniej mnie skierował to już bym szybciej zareagowała a tak ... dopiero teraz i nie wiem czy nie jest zbyt późno?

Gość Mariiolka
dodam iż chodze prywatnie wrrrrrr...

nic sie nie martw... poki coi zastosuj dietke (ona ci napewno nie zaszkodzi)... tu masz troche o diecie przy cukrzycy ciezarnych: http://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie/cukrzyca_w_ciazy_zadbaj_o_diete.html no i masz sie nie denerwowac bo stres potrafi podniesc poziom cukru a to ci niepotrzebne... gin i tak ci pewnie nie powie nic konstruktywnego tylko da skierowanie do diabetologa i on dopiero ustali co i jak...

Gość miałam 5 mcy temuuu
hmmm, dziecko moze sie urodzic duze, mozliwa bedzie cesarka to tego plus :D

Gość asiu k
nie unoś się ale racji nie masz i mi też nie podoba się, ze radzisz komuś i opdowiadzasz, a nie znasz nie się za bardzo. ja też miałąm podobny wynik, po dwóch godzinach 165 mg, mój diabetolog, powtarzam DIABETOLOG ( nie żadna położna, która przykro mi bardzo ale expertem nie jest w tej dziedzinie, więc nie wklejjaj linków z poradami położnej ) powiedział mi, ze jest to stan przedcukrzycowy zwany upośledzoną tolerancją glukozy, nie cukrzyca. oczywiście dieta w obu przypadkach konieczna, a tu pozwoliłam sobien wkleiś również fragment z fachowej strony: Upośledzona tolerancja glukozy — (Impaired Glucose Tolerance — ITG). Zjawisko to charakteryzuje się występowaniem prawidłowych lub nieznacznie podwyższonych wartości stężeń glukozy oznaczonych na czczo oraz nieprawidłowymi wartościami glikemii po posiłku lub w warunkach doustnego testu obciążenia glukozą. Przyjmuje się, że podstawą rozpoznania ITG jest stężenie glukozy pomiędzy 140-200 mg/dl (7,8-11,1 mmol /l) obserwowane w ciągu 2 godzin po standardowym obciążeniu 75 g glukozy.

ja miałam podobne wyniki i wystarczy, że zastosujesz dietę i będziesz mierzyć poziom cukru po 1h od każdego posiłku. Ja mam normę po posilku do 120 i bez problemu utrzymuje się między 80-90. Jem 6 posiłków dziennie - wszystko ustalone z dietetykiem i diabetologiem. Czasem pozwalam sobie na małe odstępstwa od diety, czyli lody lub jakieś małe ciasteczko i cukier mi po tym nie skacze w górę.

Gość mariolka nie przejmuj się
cukrzycy nie masz a jedynie jak ktoś tu napisał madrze upośledzoną tol.glukozy, lekka dieta i będzie dobeze, mnóstwo dziewczyn nie wie, ze ma cukrzyce i rodzi dzieci zdrowe, tyle ze duże, więc najczęstszym zagrożeniem jest po prostu cc:) badanie z obciązeniem nie jest jeszcze tak powszechne, a powinno, jednak wielu lekarzy je bagatelizuje. forum nie jest miejscem na szukanie porad, bo można trafić na osoby nie zaznajomione z tematem, które cię niepotrzebnie przestrasza ( czyt.asia k ). najlepiej doradzi ci diabetolog, powie jak układać diete i dadzą ci glukometr. jedzenie nie jest takie najgorsze, poza tym pomysl, ze tak mało ci zostało, a dla maluszka warto się poświęcic, dzieki temu nie przytyjesz za wiele i dzieciaczek będzie mniejszy. a ile teraz waży Twoje dziecko?

Gość Mariiolka
maluszek ostatnio był ważony w 30tc i wtedy miał 1900. A teraz nie wiem, za tydzień się pewnie dowiem. WOlałabym uniknąc cesarki...

Gość Mariiolka
Już tyle sie naczytałam o tym co złego może się stac mojejmu dzidziusiowi i nie moge sobie wybaczyc ze tak późno to badanie, że sama wcześniej sobie nie zrobiłam ojjj :(

Gość Mariiolka
Już tyle sie naczytałam o tym co złego może się stac mojejmu dzidziusiowi i nie moge sobie wybaczyc ze tak późno to badanie, że sama wcześniej sobie nie zrobiłam ojjj :(

Gość ja mia

Gość ja miałam
podobne wyniki i LEKARZ DIABETOLOG określił to jako CUKRZYCĘ ciążową. nie obruszajcie się tak - bo nie warto. w jednym i drugim przypadku postępowanie jest takie samo w większości przypadków - czyli dieta ( i nie lekka :o - tylko przeciwcukrzycowa) + badanie poziomu cukru na czczo i po gł posiłkach.

Gość Byla ciezarowka
Dziewczyny. Ja tez mialam cukrzyce ciezarnych (lub nietolerancje) jak zwal tak zwal, mysle, ze przy tych poziomach o ktorych piszecie granica jest plynna. Niemniej jednak dieta wystarcza. Dziecko rodzi sie zdrowe, przy utrzymywaniu diety. Co do wielkosci dziecka, to u mnie sie w ogole nie sprawdzilo. I ciaza - 4450 (bez cukrzycy), II ciaza 4100 (bez cukrzycy), III ciaza 3650 (cukrzyca ciezarnych). Podobno na poczatku ciazy nie ma sensu robic krzywej cukrowej, bo cukrzyca ciezarnych daje o sobie znac ok. 30 tyg. No chyba, ze ktos mial juz cukrzyce i nie wiedzial o tym. Ale wtedy nie jest to cukrzyca ciezarnych, ale zwykla typu II. Komentarz co do wagi moich dzieci: jestem wysoka, maz tez, w rodzinie rodzily sie juz duze dzieci, wiec jest to niezalezne od cukrzycy. Mysle, ze nizsza waga urodzeniowa mojego trzeciego dziecka zwiazana byla z dieta, ktora trzymalam wlasnie w III trymestrze. Ale wszystko jest w porzadku, synek ma 5 mies. To co trzeba zrobic, to po 3 mies. od porodu znow zrobic krzywa cukrowa. Jak mam jakies wahania insuliny (za wysoko troche po 1 h, a za nisko po 2 h). Jeszcze jedna uwaga. Przez przypadek robilam badania krzywej w I trymestrze (choc nie bylo to zalecane), ale wyniki byly prawidlowe. Pozdrawiam cieplo.

Gość Dydusiek200
Ja miałam po 2 godz. wynik 150 i nie musiałam chodzić do diabetologa. Wystarczył nadzór mojej gin prowadzącej ciążę. Trzeba ograniczyć węglowodany i jeść mniej ale częściej, ja miałam trzymać normę po godz. po p[osiłku do 140, aczkolwiek dr uprzedziła mnie, ze najbardziej optymalnie jest do 120. Dziecko urodziło się zdrowe, 10/10 apgar :) I to po czym Ci jednego dnia skacze cukier nie oznacza, ze na drugi dzień Twój organizm zareaguje tak samo. Ja miałam fazy trwające po ok. 2 tygodnie, że co bym nie zjadła to mi skakało i takie gdzie dosłownie musiałam obżerać się słodyczami bo cukier w godzinę po posiłku spadał poniżej 70, czasami do 60.... Ważne jest mierzenie glukometrem i nie denerwowanie się, na pocieszenie dodam, zwe kiedyś nie było badań na obciążenie glukozą, u kobiet ciązowej cukrzycy nie wykrywano,. a dzieci zdrowe się rodziły. Nie stresuj się :) Będzie dobrze, później pewnie dostaniesz skierowanie żeby iść z dzieckiem między 3 ms życia a 6 na echo serca - kontrolnie.

Gość Dydusiek200
I nie czytaj jakie mogą być komplikacje itp... mnie też to krew w żyłach mroziło i w końcu przestałam w ogóle takie rzeczy czytać.... zyłam sobie spokojnie i czekałam na poród :)