Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

a mi to rybka

mam problemy z pamięcią

Polecane posty

od jakoś 1,5 roku bardzo zauważalnie pogarsza mi się pamięć, najbardziej ta krótkotrwała, chociaż z długotrwałą też nie jest najlepiej. potrafię rozmawiać z kimś, odwrócić się na moment, a potem nie pamiętać, o czym z nim rozmawiałam, ba, nie pamiętać nawet, że 10 sekund wcześniej rozmawialiśmy i spokojnie zająć się czymś innym, podczas gdy ta osoba się wpatruje we mnie i czeka na moją odpowiedź. ostatnio zapomniałam o obiedzie z moim lubym i zadowolona poszłam coś zjeść ze znajomymi, a o lubym przypomniałam sobie, jak zadzwonił... albo że mieliśmy odrabiać zajęcia we wtorek o 15, przypomniałam sobie o tym po 16, siedząc zrelaksowana w domu... albo niedawno miałam oddać koleżance śpiwór, który u mnie zostawiła: minął jakiś tydzień, zanim wreszcie go ze sobą z domu zabrałam, potem zostawiłam go w liceum, gdzie miałam praktyki, tam przeczekał kolejny tydzień, bo nie pamiętałam, żeby go zabrać, aż wreszcie, jak miałam go w rękach i jechałam z nim autobusem na uczelnię, zostawiłam go na siedzeniu obok i pojechał w siną dal :( zapominam o zadaniach domowych, o przyniesieniu książki, o wyjęciu prania z pralki, o odkręconej wodzie np. po myciu naczyń, i ostatnio zaczęło mi się pogarszać. wszystko zaczęło się jakoś 1,5 roku temu, było już naprawdę źle, potem jakoś mi się polepszyło, a teraz od jakichś dwóch tygodni mam jakiś nawrót zapominalstwa i z każdym dniem jest coraz gorzej... ostatnio na zajęciach wykładowca nie mógł zrozumieć, jak mogę nie pamiętać, czy byłam 2 tygodnie temu na zajęciach - za cholerę nie mogłam sobie przypomnieć, czy byłam czy nie, i wcale mnie to nie dziwiło - więc chciałam mu jakoś delikatnie powiedzieć, że niestety nie pamiętam, a ten zaczął ze mnie kpić i spytał mnie, skoro teraz mam takie problemy, to czy jak będę miała 60 lat, czy będę pamiętać swoje dzieciństwo. i potem powiedział, że on pamięta, że mnie nie było, i że skoro on to pamięta, to ja tym bardziej powinnam. cholera, ja nie pamiętam nawet, o czym były ostatnie z nim zajęcia, a było to w zeszłą środę! a co dopiero mówić o tych sprzed iluś tam tygodni... jak na początku zauważyłam u siebie ten problem, to próbowałam coś z tym zrobić, próbowałam wszystko zapisywać - potem nie pamiętałam, że cokolwiek gdzieś zapisywałam; prowadziłam kalendarz - nie wiem, co się z nim stało, chyba go zgubiłam; brałam lecytynę i inne dolepszacze umysłu - tzn próbowałam, jeżeli nie kładłam tabletek gdzieś naprawdę na wierzchu albo w szufladzie z bielizną, żeby nie zapominać ich brać, to było ciężko, a i tak nie widziałam efektów i szkoda było mi wątroby. teraz idzie sesja, a ja mam znowu nawrót tego cholerstwa, nie wiem już, co robić, nie pamiętam, gdzie mam notatki, czy w ogóle je mam, o czym były zajęcia, czy byłam na tych zajęciach, po prostu nie pamiętam... jeżeli śmialiście się z rybki doris w \'gdzie jest nemo?\', to spokojnie możecie też pośmiać się ze mnie. ja już nie wiem, co robić :(

ale do jakiego? są jacyś lekarze od problemów z pamięcią? bo żaden psycholog czy internista mi raczej nie pomoże.

Gość ciastko z dziurkom
moze na początek do neurologa

Gość lidkam
tak, idź do neurologa.

to udaj się do neurologa i dokładnie opisz mu swoje objawy, może być że wyśle Cie na tomograf. Może to coś wyjaśni

Gość problemy z tarczyca moga
powodowac problemy z pamiecia i koncentracja.

ogólne zdrowie fizyczne mam w normie, jedynie mam alergię i biorę regularnie leki - ale żadnych chorób ani niedoborów nie mam. czytałam gdzieś ostatnio, że to niedobór magnezu może powodować takie zachwania pamięci, ale w miarę regularnie robię badania krwi i zawsze magnez był w normie... a do neurologa się długo czeka w kolejce jeżeli nie prywatnie?