Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kwiatek...

czy jest tu jakis prawnik??

Polecane posty

Gość prawikow tu bez liku
:D

Gość prawnik nie odpowie ci za
darmo :D po tym poznasz prawnika :D

Gość oleoleoleole
no jestem :) i to na serio

Gość Poszukiwany
jestem ................

Gość Poszukiwany
tak............. proszę

Gość doswiadzony od dawna
no jest w końcu cos na temat. dawaj

Gość Poszukiwany
A co o tym mówi twój lekarz ?

Gość gomoria
Kwiatek - nie jestem prawnikiem ale czytalam gdzies w gazecie o tym tylko nie wiem czy Ci dobrze powiem. Chyba do roku czasu odkad "podarowalas" mozna wycofac a po roku juz nie

Gość Poszukiwany
bliższe okoliczności - co kiedy jak , w jakiej formie, czy prez notariat?

Gość
tak jest mozliwosc, jesli obdarowany dopuscil sie razacej niewdziecznosci wobec obdarowujacego najlepiej jakby byli swiadkowie albo dowody

Gość prawnik nie odpowie ci za
tak jest mozliwosc, jesli obdarowany dopuscil sie razacej niewdziecznosci wobec obdarowujacego - to dotyczy testamentu a w tym przypadku darczynca zyje :D nie ejstem prawnikiem nie wiem ale wydaje mi sie ze jesli dalas cos komus to wlascicielem tego jest obdarowana osoba wiec nie ma juz mozliwosci co innego jesli chodzi o testament.

Gość gomoria
Tak jak napisała BAZIENKA cos podobnego było w gazecie z tym ze uwzgledniono czas ze tylko do roku czasu od "podarowania"

jesli ojciec przepisal to na corke. Bez wiedzy zony, pozostalych dzieci i innych. UtRzymywane to bylo w tajemnicy.

cytat:2x8ehrr6]W zasadzie jedyną sytuacją, w której istnieje możliwość odwołania darowizny już wykonanej, jest dopuszczenie się przez obdarowanego rażącej niewdzięczności względem darczyńcy (art. 898 KC). Pod pojęciem "rażącej niewdzięczności" rozumie się najczęściej popełnienie przestępstwa przeciwko darczyńcy lub nie wywiązywanie się z obowiązków względem niego. W stosunkach rodzinnych chodzi przede wszystkim o obowiązek alimentacyjny (art. 87 i 128 KRO) - w omawianej sytuacji obowiązek dziecka względem rodziców, polegający na dostarczaniu, w razie potrzeby, środków utrzymania (np. komornego). Możliwość odwołania darowizny w pewnych okolicznościach wygasa. Dzieje się tak w sytuacji, w której darczyńca przebaczył obdarowanemu. Ponadto, nie można odwołać darowizny po upływie roku od dnia, w którym darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego (art. 899 §3). W rozpatrywanej sytuacji trudno będzie jednak ustalić moment, od którego termin taki należałoby liczyć, gdyż obowiązek alimentacyjny ma ze swej natury charakter ciągły. Pomijając problem terminu wydaje się, że brak pomocy ze strony dziecka może być wystarczającą przyczyną odwołania. Jeżeli matka zdecyduje się odwołać darowiznę, nie może się to odbyć bez Pani wiedzy. Odwołanie powinno bowiem zostać sporządzone w formie pisemnej i dostarczone obdarowanemu (art. 900). Jeżeli kwestionuje on zasadność odwołania, może zwrócić się o rozstrzygnięcie do sądu. Abstrahując od możliwości odwołania darowizny, należy podkreślić, że Kodeks cywilny ustanawia wprost obowiązek dostarczenia darczyńcy środków utrzymania, jeżeli po dokonaniu darowizny popadł on w niedostatek (art. 897 KC). Z obowiązku takiego obdarowany może się zwolnić, zwracając darczyńcy wartość wzbogacenia. Nie mniej jednak, należy podkreślić, że podstawowym obowiązkiem dziecka względem rodziców jest wspomniany już wyżej obowiązek alimentacyjny wynikający z pokrewieństwa. Jeżeli więc jedyną przyczyną, dla której matka zamierza odwołać darowiznę jest właśnie brak pomocy z Pani strony i niemożność samodzielnego utrzymania się, należałoby takiej pomocy udzielić. Wspomniany obowiązek ma charakter ściśle osobisty i wydaje się, że "zastępcza" forma wywiązania się z niego

Gość
ja wiem ze mozna w dowolnym momencie, o ile to bylo zalatwiane notarialnie ( jesli nie to nie udowodnisz obdarowania, musi byc umowa)

Gość oleoleoleole
wszystko o odwołaniu darowizny z Kodeksu cywilnego: Art. 896 Darczyńca może odwołać darowiznę jeszcze nie wykonanś, jeżeli po zawarciu umowy jego stan majśtkowy uległ takiej zmianie, że wykonanie darowizny nie może nastśpić bez uszczerbku dla jego własnego utrzymania odpowiednio do jego usprawiedliwionych potrzeb albo bez uszczerbku dla ciśżścych na nim ustawowych obowiśzków alimentacyjnych. Art. 897 Jeżeli po wykonaniu darowizny darczyńca popadnie w niedostatek, obdarowany ma obowiśzek, w granicach istniejścego jeszcze wzbogacenia, dostarczać darczyńcy środków, których mu brak do utrzymania odpowiadajścego jego usprawiedliwionym potrzebom albo do wypełnienia ciśżścych na nim ustawowych obowiśzków alimentacyjnych. Obdarowany może jednak zwolnić się od tego obowiśzku zwracajśc darczyńcy wartość wzbogacenia. Art. 898 § 1. Darczyńca może odwołać darowiznę nawet już wykonanś, jeżeli obdarowany dopuścił się względem niego rażścej niewdzięczności. § 2. Zwrot przedmiotu odwołanej darowizny powinien nastśpić stosownie do przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu. Od chwili zdarzenia uzasadniajścego odwołanie obdarowany ponosi odpowiedzialność na równi z bezpodstawnie wzbogaconym, który powinien się liczyć z obowiśzkiem zwrotu. Art. 899 § 1. Darowizna nie może być odwołana z powodu niewdzięczności, jeżeli darczyńca obdarowanemu przebaczył. Jeżeli w chwili przebaczenia darczyńca nie miał zdolności do czynności prawnych, przebaczenie jest skuteczne, gdy nastśpiło z dostatecznym rozeznaniem. § 2. Spadkobiercy darczyńcy mogś odwołać darowiznę z powodu niewdzięczności tylko wtedy, gdy darczyńca w chwili śmierci był uprawniony do odwołania albo gdy obdarowany umyślnie pozbawił darczyńcę życia lub umyślnie wywołał rozstrój zdrowia, którego skutkiem była śmierć darczyńcy. § 3. Darowizna nie może być odwołana po upływie roku od dnia, w którym uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. Art. 900 Odwołanie darowizny następuje przez oświadczenie złożone obdarowanemu na piśmie. Art. 901 § 1. Przedstawiciel osoby ubezwłasnowolnionej może żądać rozwiązania umowy darowizny dokonanej przez tę osobę przed ubezwłasnowolnieniem, jeżeli darowizna ze względu na wartość świadczenia i brak uzasadnionych pobudek jest nadmierna. § 2. Rozwiązania umowy darowizny nie można żądać po upływie dwóch lat od jej wykonania. Art. 902 Przepisów o odwołaniu darowizny nie stosuje się, gdy darowizna czyni zadość obowiązkowi wynikającemu z zasad współżycia społecznego. _________________

Gość gomoria
Hehe to dobrze gadałam :)

Gość oleoleoleole
hehe no nie do końca w końcu to dwa lata nie rok ;) pozdro i dobranoc

DZIEKUJE SERDECZNIE. Tylko ze do konca nie o to chodzi. Ja jestem jedna z corek.lecz nie corka obdarowana. Po smierco ojca dowiedzielismy sie dopiero o tym. Chcemy to teraz cofnac. Pewnie sprawa skonczy sie w sadzie.