Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła niania

Do mam. Niania - pierwsze spotkanie.

Polecane posty

Gość przyszła niania

Jutro mam pierwsze spotkanie w sprawie pracy - opiekunka do dziecka - i tak się zastanawiam na jakie pytanie mogę trafić. Niby nic trudnego w odpowiadaniu na pytania, o ile mówi się zgodnie z własnymi poglądami i prawdą, ale mimo wszystko mam stresa. Bo jak odpowiedzieć na pytanie: dlaczego lubisz dzieci. Osobiście jest mi ciężko sprecyzować dlaczego, to wychodzi samo z siebie. Lubie przebywać wśród dzieci, dzieci lubią przebywać ze mną i na tym koniec, ale wiem, że dla "mamy" może być mało konkretna taka odpowiedź. Co o tym sądzicie? Jak z tego wybrnąć?

Gość mamaaaaaaa
a ja myślę, że najważniejsze, czy masz doświadczenie i referencje. a poza tym jak dziecko reaguje na ciebie (mój maluch pomagał wybierać opiekunkę), ja ze swojej strony dyskryminowałam nałogowe palaczki i kobiety za zbyt mocny makijażem i tipsami.. i nigdy nie pytałam dlaczego któraś lubi dzieci, to widać gołym okiem i nie da się w tej kwestii wyprowadzić w pole (przynajmniej mnie). powodzenia.

ja nie zadalabym pytania:dlaczego lubisz dzieci?.to tak jakby zapytac dlaczego lubisz lody smietankowe.ja pytalabym bardziej dllaczego chcesz pracowac z dziecmi,o doswiadczenie,itp

Gość uczennica maga
Jako żywy przykład powiem, że należy uważać z doświadczeniami i referencjami, fajnie jak kandydatka ma jak największe obycie z dziećmi, ale nie należy skreślać tej, która ma minimalne albo zerowe. Miałam wiele rozmów i w większości oczarowały mnie i zaufałam dziewczynom, które nie miały żadnych referencji, bo one nie są wyznacznikiem. Chodzi o pierwszy wrażenie, o to czy zaufałaś i czy kandydatka przyciągnie. A odnośnie pytań. Też nie zadawałam : dlaczego lubisz dzieci, bo to pytanie pomija się z logiką.

Gość przyszła niania
No cóż doświadczenia też nie mam za wielkiego. Opiekowałam się córką koleżanki przez 6 miesięcy, a obecnie studiuje pedagogikę przedszkolną, ale podkreśliłam to podczas rozmowy telefonicznej i mimo to zostałam zaproszona na rozmowę, więc myślę, że doświadczenie nie odgrywa tu głównej roli.

nie chodzi mi o referencje.latwo takie podrobic.bardziej o to czy potrafi zajac sie np.niemowlakiem.ale wiem-bo sama bylam opiekunka-ze rodzice tak naprawde czesto nie zadaja wlasciwie pytan poza:czy jest pani dyspozycyjna,czy zgadza sie pani na taka a taka stawke itp...

Gość przyszła niania
Dzięki :)

Gość przyszła niania
P.s No tak. Opieka nad córką koleżanki to też doświadczenie, ale wiem, że większość przymyka na to oko, chyba że osobiście sprawdzi.

Gość uczennica maga
Nie martw się, takie pytanie nie padnie. A nawet jeśli to śmiało odpowiedz, że mija się ono z celem, bo gdybyś nie lubiła nie byłoby cię teraz na rozmowie.