Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PSEUDONIM*

funkcja jezeli w excelu

Polecane posty

Gość PSEUDONIM*

hej,mam problem z pewnym zadanie w excelu. a wiec mam tabelke i oceny z 4 przedmiotow. Nie wiem jak zastosowac funkcje jezeli,jesli sa same 2-brak zaliczenmia,jedna pozywywna-poprawka,w innym wypadku ma liczyc srednia. Wszelkie sugestie i formuly mile widziane:)

Gość a co nie działa
napisz to poprawnie bo nie wiadomo o co chodzi. Jeśli są same 2 to można dać warunek w formie jeśli dwa to wpisz "brak zaliczenia" itp.

Gość PSEUDONIM*
Nie działa pewnie dlatego,ze nie wiem jak to wszystko uwzglednic w formule. Mam 4 oceny i jesli sa to same dwoje-to ma wyswieltac-brak zaliczenia,jezeli jest choc jedna pozytywna-poprawka,a jesli jest jeszcze inaczej to ma liczyc srednia tych ocen. Mam nadzieje,ze teraz wyraiilam sie w miarę jasno.

Gość cudów nie ma
Teraz jest jasno , choć jaśniej było by: są oceny z przedmiotu dla samych dwój mamy niezaliczenie dla jednej oceny pozytywnej poprawka dla więcej niż jednej pozytywnej średnia . ja bym użył średniej jeśli mamy np 5 ocen i średnia wychodzi 2 to wiadomo jeśli więcej niż 2,2 to poprawka a jak więcej to średnia . i tyle

dokładnie, z jeżeli będziesz miała więcej babrania.

Gość cudów nie ma
tu chodziło o warunek jeżeli można go użyć do badania średniej , bo jak inaczej sprawdzić czy wciągu np 5 cyfr są same dwójki czy coś więcej to była by taka pętla -jeżeli (jeżeli (jeżeli ) ) i jeszcze bardziej zagnieżdżone można stworzyć warunek : JEŻELI(AVERAGE(A2:A6)

Gość cudów nie ma
teraz ja napisałem bez sensu :O Tu chodziło o konieczność użycia "Jeżeli", ale jak sprawdzić inaczej czy ktoś ma same 2 jak nie za pomocą średniej , niby można sprawdzać każdą komórkę z oceną za pomocą funkcji "jeżeli " ale to przecież syzyfowa praca.

Gość PSEUDONIM*
I tak nie chce mi to wyjsc. Moglabym prosic o wzor formuly?

Gość cudów nie ma
Wzoru Ci nie na piszę bo mi się zwyczajnie nie chce za Ciebie robić durnej roboty odrobina chęci i zrobisz funkcja powinna wyglądać mniej wiecej tak JEŻELI (A2

Gość cudów nie ma
cholera jadło mni znak mniejsze :O zamiast znaku mniejsze wpiszę znak równa się JEŻELI(A2=2; "Równa się dwa"; JEŻELI(A2=3;"równa się trzy";"miejsce na koleją JEŻELI")) wpisać cyfry 3 2 4 w komórkę A2