Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

YeahBunny

Beznadziejny pomysł downów, nazywanych dziś dyslektykami

Polecane posty

- To tak jakby zmieniać historię Polski! - bulwersuje się Katarzyna. - Skomplikowane zasady nie wnoszą nic do życia - ripostuje Piotr. Wiele kontrowersji wśród internautów wzbudził pomysł emerytowanego pracownika lubelskiego kuratorium oświaty, by Polacy zapomnieli o \"ch\", \"ó\" i \"rz\". Zdesperowany pan Edward napisał nawet w tej sprawie list do Janusza Palikota. Edward Janczarek, emerytowany pracownika lubelskiego kuratorium oświaty chce rewolucji w polskiej ortografii. - Nasza ortografia należy do najtrudniejszych, a najbardziej odczuwają to najmłodsi - tłumaczy \"Kurierowi Lubelskiemu\" Janczarek. Dlatego postanowił wziąć sprawy w swoje ręce. Jeżeli dziś zgodzimy się na uproszczenie ortografii, jutro damy zgodę na uproszczenie zasad dobrego wychowania. internauta Jacek Chce, aby przede wszystkim zlikwidowano \"rz\", \"ó\" i \"ch\". - Jedz owoce i ważywa, będziesz zdruf jak żepa - właśnie tak, zdaniem \"Kuriera Lubelskiego\" wyglądałby zapis polskiej ortografii po reformie pana Edwarda. O tym, że swój pomysł Edward Janczarek traktuje poważnie, świadczy rozmach przedsięwzięcia. Swój apel skierował najpierw do instytucji oświatowych. W sprawę chce zaangażować również polityków. Pismo wysłał do Janusza Palikota. Nad uproszczeniem kolejnych zasad mieliby pracować wspólnie nauczyciele, naukowcy, dziennikarze, informatycy i pisarze. Pomysł ten wśród internautów tvn24.pl wywołał wiele kontrowersji. -Jeżeli dziś zgodzimy się na uproszczenie ortografii, jutro damy zgodę na uproszczenie zasad dobrego wychowania - pisze na platformę Kontakt TVN24 internauta ~Jarek. - Ja na przykład nie potrafię dobrze malować. Czy to znaczy, że należy zaniżyć kryteria przyjmowania obrazów do galerii? - pyta internauta. - Kto to wymyślił? - bulwersuje się ~Katarzyna. - To tak jakby zmieniać historię Polski! - pisze internautka. Jej zdaniem, to jak piszemy dzisiaj, wynika z historii języka polskiego. - Ortografia nas wyróżnia. I niech tak zostanie. Pozbycie się \"rz\", \"ch\" itd. to tak, jakby wyrwać karty z historii Polski - ocenia internautka. Kiedyś był czas kiedy przestaliśmy chodzić w kontuszach, jeździć powozami i z tym byśmy sobie poradzili. Podobnie też uważam, że powinno się uprościć pisownię w zakresie razem czy osobno. internauta EdekPomysł pana Edwarda ma również zwolenników. Jego imiennik, internauta ~Edek twierdzi, że \"Polacy bardzo lubią utrudniać sobie życie\". - Jestem zdecydowanie za uproszczeniem zasad pisowni języka polskiego przez pozostawienie liter \"u\", \"ż\", \"h\" - pisze ~Edek. Internauta dodaje, że \"ó\", \"rz\" czy \"ch\" to \"językowe dziwolągi, które trzeba tłumaczyć ludziom z innych krajów, a po pół godziny tłumaczenia oni i tak pytają po co\". - Kiedyś był czas kiedy przestaliśmy chodzić w kontuszach, jeździć powozami i z tym byśmy sobie poradzili. Powinno się uprościć także pisownię w zakresie razem czy osobno - puentuje ~Edek. Podobnego zdania jest internauta ~Piotr, któremu podobają się zmiany zaproponowane przez emerytowanego pracownika lubelskiego kuratorium oświaty. - Ja jestem za zmianami w ortografii - pisze. - Moim zdaniem, skomplikowane zasady nie wnoszą nic do życia, a potrafią je skutecznie uprzykrzyć. Zmiany oprócz ułatwienia życia nam, ułatwiły by naukę naszego języka obcokrajowca - uważa ~Piotr. I dodaje, że \"przez problemy z ortografią, zamiast na psychologię poszedł na politechnikę\". - Efekt jest taki, że inżynierem jestem kiepskim - puentuje Piotr. Co na to językoznawcy, członkowie Rady Języka Polskiego? Prof. Jerzy Bralczyk, wiceprzewodniczący rady mówi \"Kurierowi Lubelskiemu\": - Ci, którzy bronią starych zasad, wymieniają dwa argumenty. Pierwszy - historię i tradycję. Drugi - względy ekonomiczne. Jednak w związku z rozwojem internetu ich znaczenie i tak będzie się zmniejszać. Co w związku z tym ma zrobić Edward Janczarek? - Niech skieruje swoje pismo do przewodniczącego Rady Języka Polskiego - proponuje prof. Jerzy Bartmiński, językoznawca z UMCS.

Gość khdlnhkflnhklfhnk

nie denerwujcie mnie od rana, bo jak czytam takie bzdury to mnie krew zalewa. dysleksja jest jak dla mnie w 99% przypadków chorobą "przepisaną" przez znajomego lekarza.... a pamiętam, jak byłam w podstawówce, z pierwszego dyktanda dostałam pałę, i w domu mama w kuchni robiła obiad, a ja siedziałam przy stole, żeby mnie widziała, i pisałam po sto razy "żołnierz, żołnierz, żołnierz" 5 lat później wygrałam konkurs ortograficzny w mojej szkole..... więc przepraszam.... jestem przeciw :O

taaa..jasne...ulatwia nauke obcokrajowcom...to moze zniesmy sie zmiany koncowek przy odmianie przez przypadki i osoby?zrobmy angielka wersje polskiego?

Ten emeryt musiał mnie kiedyś czytać w internecie. :classic_cool: Ale o uproszczeniu polskiego języka możemy na razie zapomnieć. :o

zrobmy angielka wersje polskiego? } Bez przesady, ale ja nie widzę sensownego uzasadnienia dla dwóch ż i dwóch U.

Gość chchchch
Pomysł kiepski. Ale od DOWNÓW to się JEB..J kretynie.