Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Naszkicowana...

nazwisko ojca przed czy po ??

Polecane posty

chcialam się dowiedziec jakwyglada nadanie dziecku nazwiska ojca ?...Rodzice nie są małżonkami...ja dowiedzialam się,że musze sie o to postarac przed porodem,żeby moje dziecko nie mialo mojeg panienskiego nazwiska.Czy to prawda ??Czy jednak bede mogla zmienic nazwisko dziecka pozniej ??

Po porodzie w szpitalu dawaja nazwisko dziecku takie jak ma mama.A jak sie wybierzesz do urzedu to i tak masz dokumenty ze szpitala i tez jest tam nazwisko Twoje.ojciec dziecka musi wyrazic zgode na nadanie nazwiska.Ja ustalałam to sadownie ale dlatego ze ojciec go nie uznał.

ale moj chce mu nadac to nazwisko i ciekawa jestem ile moze uplynąć czasu od porodu do momentu kiedy trzeba nadac to nazwisko,bo nie jestesmy najbogatsi - ostatnio wzielismy kreyt na remont i roznica miedzy 48zł a 170 jest spora.

Wiec jesli chcesz widniec jako samotna mama i otrzymywacv te 170zł to dzieciatko musi miec Twoje nazwisko a Ty sprawe w sadzie o ustalenie nazwiska a jesli chcecie byc utrzciwi idziecie do urzedu stanu cywilnego meldowac maluszka i tam tatus informuje ze dzieciatko ma jego nazwisko bez spraw w sadzie.

Ustalenie ojcostwa oraz alimenty ale tej techniki nie polecam bo narobisz facetowi kosztów za sprawy.

dzieki za pomoc...ale nawet jeeli chodzi o tą uczciwosc to w usc mamy sie stawic dopiero po urodzeciu dziecka a nie tak jak mnie poinformowano wczesniej ??

Tak po porodzie moze isc tylko Twój facet z dokumentami dzieciaczka.Rowniez mozecie sie starac o zapomoge w kwocie 1000zł oraz 500zł jako jednorazowa zapomoga i becikowe i zasiłek rodzinny to wychodzi ok.3tys ale ja nie wiem jak to jest z tym 1500zł czy to tylko dla samotnych mam czy tez dla ubozszych iidz do MOPR tamo o wszystkim Cie poinformuja.

Mozesz isc wczesniej do USC ale zawrzec słub cywilny tylko po to bez dokumentów o urodzenie dzieciaczka nic nie zrobisz bo musi ono byc juz na swiecie.